Beograd je ponovo domaćin mladim operskim nadama koje će iz čitavog sveta doći da se predstave na 19. Međunarodnom takmičenju solo pevača „Lazar Jovanović“. Od 10. do 12. juna beogradska publika biće u prilici da na Kolarcu, četiri dana u nizu, prati najznačajnije i najeminentnije opersko takmičenje u ovom delu Evrope. Glavna nagrada za koju će se nadmetati takmičari iz 13 zemalja, uzrasta od 16 do 33 godine je solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, uz finansijsku nagradu u iznosu od 500 evra. Takmičenje će biti svečano otvoreno 8. juna u 17č u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, koncertom Olivere Gočanin, jedne od 3 pobednice, dobitnice nagrade Kulturnog elementa.

Kao i prethodnih godina, sva četiri dana, takmičenje se održava se u Kolarčevoj zadužbini, a internacionalni žiri čine Arijana Điljani Filip (Hrvatska), Tatjana Vasle (Slovenija), Ivana Dimitrijević Aranđelović (Srbija), Maria Temeši (Mađarska), Ulf Bastlein (Austrija), Vesna Šouc (Srbija), Dan Pataka (Rumunija) i Dragana Radaković (Srbija). Takmičenju je svoju podršku dalo i Ministarstvo kulture i informisanja Repblike Srbije.

Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ svojim višedecenijskim postojanjem sa pravom važi za jedno od najvećih i najznačajnijih operskih takmičenja u zemlji i šire. Svake godine takmičenje dočeka preko stotinu učesnika iz skoro deset zemalja. Takmičenje je namenjeno mladim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru i da pred autoritativnim međunarodnim žirijem odmere svoje znanje, umetničke kvalitete i prikažu svoj talenat. Do sada, u žiriju takmičenja pojavljivala su se neka od najvećih imena domaće i svetske muzičke scene i pedagogije, a pobednici takmičenja su se tokom proteklih godina potvrdili kao vrsni muzičari, osvajajući svetske koncertne podijume i operske scene.

Osnovano je 2004. godine od strane Muzičkog društva "Stanković" u čast čuvenom jugoslovenskom tenoru Lazaru Jovanoviću. Usled izuzetnog porasta važnosti i značaja od 2016. godine takmičenje se održava pod okriljem Kulturnog elementa koji uvodi niz organizacionih i umetničkih novina. Prva u nizu značajnih promena je premeštanje takmičenja iz sala muzičkih škola u svoj sadašnji dom, Zadužbinu Ilije M. Kolarca.

Kulturni element je umetničko udruženje osnovano 2011. godine u Beogradu, koje okuplja veliki broj mladih umetnika, glumaca, plesača i muzičara, vrhunskih profesionalca u svojim oblastima. Zajedno, oni čine jednu od najeminintnijih umetničkih grupa, koja je do sada ostvarila na desetine projekata širom zemlje.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..