Poznati saksofonista Oleg Kireyev nastupiće sa svojim kvartetom u četvrtak, 19. maja od 20 sati u klubu Fest u Zemunu. Kvartet će nastupiti u sastavu: Oleg Kireyev (saksofon), Uroš Stamenković (bubnjevi), Milovan Paunović (klavir) i Branko Marković (kontrabas). Oleg Kireyev, svetski priznati saksofonista, prvi je ruski muzičar koji je ukombinovao etno- džez motive sa baškirskim narodnim instrumentima. Rođen u Baškiriji, predstavlja muzičko nasleđe dve različite kulture – evropske i azijske. Pod uticajem tradicionalnog i latinoameričkog džeza, afričkih ritmova i azijske etno muzike, Oleg je stvorio autentičan stil i proslavio se sviranjem različitih muzičkih žanrova.

Njegova diskografija broji više od 15 objavljenih albuma, a nastupao je na mnogobrojnim inostranim džez festivalima poput London Jazz Festivala, New York Jazz Improv Festivala, legendarnog Montreux Jazz Festivala i drugih. Domaća publika imala je prilike da ga sluša i na Nišville jazz festivalu 2016. godine kada je nastupio sa svojim bendom Orlan Jazz, a početkom 2020. godine imali smo prilike da čujemo koncertni projekat Olega Kireyeva u saradnji sa Vasilom Hadžimanovim.

Uroš Stamenković  završio je Muzičku akademiju u Barseloni 2006. godine i seli se za Kanadu, gde 2011, u saradnji sa Markom Ostojićem i grupom Interaeption, objavljuje debi album Timing and Distance. Po povratku u Evropu, započinje saradnju sa Muriel Grossman kvartetom. Kvartet je  nastupao na vodećim evropskim festivalima, a  ove godine očekujemo i  njihovo peto izdanje za RRGEMS izdavačku kuću. Pored kvarteta Muriel Grosman, stalni je član trija Vous Etes Swing  koji predvodi pijanista Veljko Vujčić .

Milovan Paunović, pijanista  i klavijaturista, vođa sastava i kompozitor, podjednako je uspešan u džezu, zabavnoj i rok muzici, čijeg je udruženja i član od 1998. godine. Već kao srednjoškolac pobeđuje na manifestaciji „Rok invazija beogradskih gimnazija“, zajedno sa danas istaknutim muzičarima Aleksandrom Saletom Sedlarom, Aleksandrom Alekom Petrovićem, Dijanom Aranđelovićem, Nevenom Filipović, Draganom Gagijem Jovanovićem itd. Zajedno sa Dadom Topićem, kao stalni član benda, održava koncerte širom bivše Jugoslavije, nastupajući na najznačajnijim manifestacijama i kulturnim festivalima u regiji. Paunović sarađuje sa najpoznatijim muzičarima i autorima iz bivše Jugoslavije. Učestvuje u muzičko-scenskim projektima u pozorištu, kao muzičar, izvođač i kompozitor. Aktivno svira džez u različitim beogradskim sastavima, kao i u sopstvenom klavirskom triju.

Nezaobilazna figura domaće džez  scene, kontrabasista Branko Marković je nastupao sa velikim brojem  značajnih domaćih muzičara i bendova, kao i velikanima svetske džez scene kao što su Chat Baker, Lester Bowie, Don Moye, Philip Catherine, Less Mac Cann, Larry Coryell, Horace Parlan, Alvin Queen, Tony Lakatos i mnogi drugi. Redovan je član Big benda Radio Televizije Srbije sa kojim svira i snima s poznatim solistima ( Benny Golson, Eddie Henderson, Don Menza, Clark Terry, Diane Schuur, Steve Turre, Randy Bracker). Suosnivač je i umetnički direktor North City Jazz & Blues Festivala u Kosovskoj Mitrovici i  Whitefield Jazz Festivala u Bijelom Polju.
 
„Jazz Classic” je kompilacija koja sadrži osam džez standarda velikana poput Bernija Milera, Erola Garnera, Džeroma Kerna i drugih u autentičnom aranžmanu Olega Kireyeva i jedinstvenom izvođenju ovog kvarteta.
 
Ulaz je 300 dinara.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..