Simfonijski orkestar će u utorak, 29. juna u 21 čas povodom Vidovdana izvesti delo “Lazarus”, autorsko delo Veljka Kuzmančevića, na Savskom trgu ispred spomenika Stefanu Nemanji. Umetnički zvučno-vizuelni nastup će oživeti sećanje na jednog od najznačajnih srpskih vladara. Simfonijsko izvođenje dela će pratiti i prikaz života Stefana Nemanje, velikog zadužbinara manastira Đurđevi Stupovi, Studenice, Hilandara… Od velikog značaja je uključivanje mladih, a posebno socijalno ugroženih i mladih sa posebnim potrebama  koji nemaju priliku da dožive veliki simfonijski orkestar i zvuk filmske intrumentalne muzike uživo.

Jedan od ciljeva projekta je uključivanje mladih sa invaliditetom u kulturne aktivnosti društva i sadržaje kojima se neguje kultura i tradicija srpskog naroda, što je ostvareno u saradnji sa udruženjem “Vera ljubav nada”.
 
Organizator ovog posebnog događaja Centar beogradskih festivala CEBEF, pokrovitelj je Ministarstvo omladine i sporta, a podršku daje Grad Beograd.
 
Ulaz na koncert je besplatan.
 
Veljko Kuzmančević: „Lazarus“  
 
REČ AUTORA - Simfonijska poema „Lazarus“ nastoji da izrazi vaskrsnuće i pobedu u najširem smislu. Po epizodi iz Novog zaveta, u kojoj je Isus vaskrsao Lazara, fenomen u medicini kada pacijent neobjašnjivo oživljava nazvan je „Lazarov efekat“. Istovremeno, u kolektivnoj svesti srpskog naroda knez Lazar je jedan od temelja našeg identiteta. Hrabrom odlukom da predvodi boj na Kosovu i žrtvovanjem života za slobodu i otadžbinu upisao se u večnost, postavši simbol patriotizma i herojstva.

Ujedno, ova simfonijska poema teži da izrazi i snagu, prkos i pobedu nad nevoljom koja je u protekle dve godine zadesila svet i ugrozila naše živote.

Na Vidovdan, 28. juna, na Savskom trgu, simfonijski orkestar će podići svoja gudala i, predvođen Stefanom Nemanjom, koji ponosno drži uzdignut mač, krenuti u konačnu pobedu, inspirisan nesalomivom voljom i pobedničkim duhom našeg naroda.
 
“Stub srpske države i nacionalni identitet duboko je utkan u vrednosti koje je upravo Stefan Nemanja utemeljio stvarajući državu i naciju. Kao jedan od najvećih zadužbinara utemeljio je Raški stil u arhitekturi crkava i manastira koje nam je ostavio. Danas, kada se mi kao nacija nalazimo pred velikim izazovima, baš kao nekad on, mi smo tu da gradimo budućnost kulturom, umetnošću, arhitekturom, nezavisnošću, požrtvovanšću, danas kada je to najteže. Kao što je Stefan Nemanja sabrao narod, danas ćemo se mi sabrati ispred njegovog spomenika i umetničkim jezikom izgovoriti upravo vrednosti koje nam je utemeljio Stefan Nemanja, koje su duboko u nasem genetskom kodu.”
 
 





















<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..