28. novembra 2019. Kamerni orkestar Muzikon predstavlja publici kraj prvog ciklusa, kao i Level Up sezone kroz koncert – Level Up no. 4 – Vrh, u Zadužbini Ilije M. Kolarca sa početkom u 20h. Publika će imati priliku da premijerno čuje delo za dva klavira i orkestar kompozitorke Ane Đorđević. Na koncertu nastupa poznata austrijska pijanistkinja i redovna profesorka Univerziteta Mocarteum – Kordelia Hofer Tojč, kao i jedna od naših najznačajnijih pijanistkinja Minka Popović.

Poslednji koncert prvog ciklusa orkestra Muzikon je simbolično nazvan Vrh i predstavlja vrhunac planiranog dostignuća, sa idejom doprinosa uzdizanju duha zajednice i bacanja novog svetla na jedno od izuzetnih dostignuća civilizacije – klasičnu muziku.

Kroz dve godine postojanja, Muzikon je, pored dve koncertne sezone na Kolarcu, nastupao širom regiona predstavljajući publici nekoliko vekova muzičkog stvaralaštva, od baroknih dela, do jazz-a i rock’n’roll-a, iz perspektive klasičnog orkestra. Bilo da su u pitanju veliki nastupi pred auditorijumom od nekoliko hiljada ljudi, ili intimni koncerti na krovovima za kućni savet, Muzikon pruža priliku ljudima da uživaju u muzici koju možda nisu navikli da slušaju svaki dan.

Pored širenja ideje da je klasična muzika nešto u čemu svako može da uživa, Muzikon pruža mogućnost mladim muzičarima da se usavršavaju i nastupaju sa vrhunskim izvođačima i autorima današnjice koji dolaze iz različitih delova sveta. Nakon kraja prvog ciklusa, orkestar priprema velike koncerte i još veće projekte. Očekuju nas nastupi sa Stefanom Milenkovićem u okviru UNICEF-ovog dobrotvornog koncerta, Borisom Berezovskim u okviru Steinway & Sons koncertne sezone, turneja u Kini, kao mnogi drugi projekti. Bez obzira na to da li izvode Betovenov koncert ili opuse bendova kao što su Queen ili Metallica, Muzikon neće prestajati sa svojim gerilskim akcijama, tako da publiku ne treba da čudi ako čuju neko klasično delo u svojoj ulici, baru, ili možda krovu svoje zgrade.

Vrh koji je zacrtan pre dve godine je osvojen i Muzikon želi da ga obeleži jednim vrhunskim koncertom sa vrhunskim gostima..

Program: Leoš Janaček - Svita za gudački orkestar

Anja Đorđević - Summertime (Breeze of light) - premijera dela za dva klavira i gudački orkestar

Ludvig Van Betoven - Koncert za klavir i orkestar broj 4

Kordelia Hofer Tojč je rođena u Minhenu, a završila je studied klavira u Salcburgu i Minhenu sa najvećim uspehom. Pored klavira, studirala je i dirigovanje i kamernu muziku.

Njena impresivna solistička karijera uključuje nastupe širom Evrope, Amerike i istočne Azije. Nastupala je na fetivalima “Mostly Mozart” u Njujorku, “Kontrapunkte” u Salcburgu, “Kuhmo Festival” u Finskoj, “Mozart-Woche” u Rumuniji, “Summer Festival” u Italiji, “Eurasia Music Festival” u Koreji, itd.

Sa kamernim ansamblima je nastupala u okviru Berlinske filharmonije, kao i sa mnogim drugim ansamblima širom Evrope.

Od 2002. Radi kao profesor klavira i kamerne muzike na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu.

Minka Popović je rođena 1988. godine. Svirala je na brojnim scenama širom Srbije, ali i u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Grčkoj, Austriji, Nemačkoj, Španiji, Rumuniji, Engleskoj i Japanu. Pored solističkih angažmana, aktivno nastupa i sa različitim kamernim ansamblima između ostalih i ansamblom Trio Susak. Trenutno najviše sarađuje sa slovenačkim flautistom Markom Zupanom i solistima iz Salcburške filharmonije, kao i Mozarteum orkestrom u Salcburgu, gde živi i radi. Od 2019. radi kao asistent na univerzitetu Mocarteum. Umetnički je direktor muzičkog festivala „Susačke glazbene večeri“.

Projekat Level Up sezone je sufinansiran od strane Ministarstva kulture iz oblasti savremenog stvaralaštva za 2019. godinu.

Koncert je podržan od strane Austrijskog Kulturforuma.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..