Koncert “Klasična muzika u izmeštanju - Kosta Jakić i Catho Veltjen”  održaće se u ponedeljak 06. mart- a, sa početkom u 17h na sceni Mikser House-a, a organizovan je u okviru međunarodnog umetničkog projekta “Phd in one night “ - esteteska edukacija za sve. Koncert se realizuje u saradnji sa Miksalištem, lokalnom inicijativom za pomoć i solidarnost sa  Izbeglicama sa Bliskog istoka kojoj je od avgusta 2015. podršku pružilo preko 1500 volontera iz celog sveta, a pomoć dobilo preko 200.000 izbeglica.

Volonteri Miksališta i korisnici koji ga svakodnevno posećuju zajedno će prisustvovati koncertu kao jos jednom gestu solidarnosti umetnika, lokalne zajednice, izbeglica I migranata koji su se u svojem dugom izmeštanju zatekli u našem gradu.

Specijalan gost na koncertu biće Katarina Šandorov, a na programu će biti izvedena dela  Prokofjeva, Rahmanjinova , Čajkovskog, Glazunova, Šostakoviča. Posle koncerta sledi razgovor sa muzikološkinjom Marijom Maglov na temu pokušaja drugačijih kontekstualizacija klasične muzike.

Kosta Jakić (1997) klavir svira od svoje četvrte godine, a već u dvanaestoj započinje školovanje u klasi Sergeja Leščenka koji postaje njegov učitelj klasične muzike, dok ga Valentin Botev podučava džezu. Osvojio je drugo mesto na Belifius nacionalnom takmičenju 2012. godine, dok je 2007. bio među finalistima na „Concours Musical de France”.

Kosta komponuje i izvodi muziku raznih žanrova, od klasične do džez muzike, a tokom svoje dosadašnje karijere je sarađivao na brojnim eksperimentalnim muzičkim projektima. 2014. je primljen na Kraljevski konzervatorij u Antverpenu kao „mladi talenat“, a danas na konzervatoriju studira u klasi Poline Leščenko. Program u pripremi: Štokhauzen, Rzevski, Betoven, Bah, List, Šopen. Na prvoj godini studija svirao je  sa uspehom 3. koncert Rahmanjinova ( 1. deo), kao delo posebne virtuzonosti ( o čemu je pisao i flamanski dnevni listu De Morgen )

Kato Veltjen je svoje muzičko obrazovanje započela u devetoj godini na muzičkoj akademiji koju je završila sa najvišim ocenama. Pored klavira, njena interesovanja obuhvataju i ples, pevanje i hip hop.

Školovanje je nastavila na Kraljevskom konzervatoriju u Antverpenu, gde je podučava Polina Leščenko. Pored toga što se i dalje obrazuje, Kato predaje u privatnoj školi “Impulse Music” , gde podučava klasičnu muziku, džez i filmsku muziku.

Više o  međunarodnom umetničkom projektu Phd in one night: ovde

Ulaz je slobodan, dobrodošli..
 

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..