U subotu, 26. septembra od 22 časa, niški džez kvartet EYOT održaće veliki beogradski koncert, u sali Amerikana Doma omladine. Na repertoaru će biti kompozicije sa prethodnih albuma, sa aktuelnog izdanja "Similarity", ali i neke od numera koje će se tek pojaviti na albumu koji je u pripremi. Muzika koju kreiraju predstavlja kombinaciju džeza, roka, ambijentalne muzike, a sadrži i elemente istočnoevropskog folklora. sa uspehom grade karijeru na internacionalnoj džez sceni.

 

"Sigurno je da smo došli do našeg zvuka i da imamo svoje mesto na sceni. Elementi istočnoevropskog folklora jesu detalji koji na to utiču. Neki od kritičara nas opisuju kao nosioce talasa bendova koji mogu da sviraju u džez i rok klubovima, ali i u pozorištima. O nama pišu na džez, post-rok ambijentalnim, klasičnim, rok, metal stranicama, i drago nam je da se ljudi vezuju za nas bez obzira na to koju muziku slušaju”, kaže pijanista i kompozitor Dejan Ilijić, lider benda Eyot.

 

Na koncertu u Domu omladine Beograda u subotu će svirati kompozicije sa sva tri do sada objavljena albuma, i kako Dejan Ilijić kaže, repertoar će više fokusirati na čvršće i energičnije numere. “Kao uvertiru našeg nastupa publika će imati priliku da čuje i sastav Howling Owl, sjajan eklektični duo koji čine Evija Vēbere & Lav Kovač.”

 

Bend Eyot nastupio je na 29. Beogradskom džez festivalu 2013. godine, kada je njihov nastup dobio odlične ocene kako publike, tako i domaćih i stranih kritičara. Za BDŽF Dejan ima samo reči hvale i objašnjava kako je to učešče bendu bilo veoma značajno za dalju karijeru. “Snimak našeg nastupa se redovno pušta na nacionalnoj televiziji i mislim da je u tome najveći značaj. Beogradski džez festival je jedna od najznačajnijih muzičkih manifestacija u zemlji, koja iz godine u godinu drži visok nivo kvaliteta, i tako na najbolji mogući način utiče na razvoj kulture i dobrog ukusa, pogotovo kod mlađe publike koja, koliko primećujem, u velikom broju posećuje festival”, ističe Dejan Ilijić.

Već sedam godina uspešno grade karijeru u Srbiji, ali i van granica naše zemlje, te Eyot često nazivaju jednim od najboljih mladih džez bendova na sceni. Budući da su imali prilike da nastupaju na binama širom sveta, zanimalo nas je kako bi Dejan uporedio domaću džez scenu sa svetskom i da li veruje da inostrana publika ima razvijeniju naviku slušanja džez muzike.”Mislim da se prava scena kod nas tek stvara i da smo mi generacija koja će staviti Srbiju na džez mapu sveta, džez rok ili nju džez mapu. Danas naši sastavi sve više sviraju u inostranstvu, kritičari pišu o nama, otvaraju se vrata i postavlja se sjajan temelj za generacije koje dolaze. Svake godine se pojavi neki novi muzičar, ili bend, i oni sada imaju priliku da vide da ništa nije nemoguće, i samim tim da krenu od daleko bolje startne pozicije. Inostrana publika ima razvijeniju naviku slušanja džez muzike jer ima priliku da je sluša češće i u mnogo većem obimu, pa je tako i razvila kulturu slušanja. Ima i ovde publike, i sve je daleko bolje nego, na primer, pre desetak godina”, naglašava Ilijić.

 

Tokom dosadašnjeg rada objavili su tri albuma i to za inostrane izdavače, a o toj odluci lider benda Eyot kaže: “Želeli smo da budemo prisutni na svetskom tržištu. Kada smo započeli karijeru, bilo je vrlo teško zainteresovati inostrane medije i publiku, ako odlučiš da izdaš album u Srbiji. Cilj je od početka bio da svoju muziku predstavimo celom svetu. Ne zatvaramo vrata našim izdavačima, ali treba biti realan i reći da je to u ovom trenutku prilično besmisleno, osim ako nisi spreman da svoju karijeru gradiš samo u regionu. Ne kažem prvi put, mislim da PGP RTS ima potencijala da bude konkurentan svim svetskim izdavačima, ali je potrebno da se napravi veliki preokret u njihovom radu da bi se to i ostvarilo”, objašnjava Dejan Ilijić.

 

Imali su prilike da sviraju na mnogim svetskim binama, pa nas je zanimalo koji nastup mu je ostao u najlepšem sećanju i da li postoji bina na kojoj bi bend voleo da nastupa u budućnosti. “Teško je izabrati jedan, ali ovom prilikom ću da izaberem nastup u Omsku, Rusiji, na Kramer Džez Festivalu, gde smo dobili ovacije cele sale u kojoj je bilo preko hiljadu ljudi. Fenomenalno iskustvo i velika čast. Voleli bismo da broj zemalja u kojima smo svirali nastavi da raste i da do kraja karijere možemo da kažemo da smo svirali po celom svetu”, ističe Dejan.

Za kraj, Dejan Ilijić poručuje fanovima da će imati prilike da Eyot čuju uskoro u Nišu i Kruševcu. Pored ovih nastupa zakazanis u koncerti i u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Bugarskoj, Turskoj i Rumuniji, a bend vredno radi i na pripremi novog albuma, što će biti lepa završnica još jedne uspešne godine ovog džez benda.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..