Pred sam kraj ciklusa održavanja besplatnih koncerata na Zidiću Doma omladine Beograda, publika će imati priliku da u subotu 12. septembra od 20 časova, čuje pančevački bend By-Pass. Koncertno su aktivni od sredine devedesetih i njihov muzički stil se u tom periodu oblikovao u nešto što je najbliže kombinaciji New Prog i Alternative Metal podžanrova.

 

Pre tačno godinu dana su objavili dugo očekivani povratnički album "Pustinjom“. Hteli smo da saznamo više o tome koliko se ovaj album razlikuje u odnosu na prethodni i kako je publika prihvatila nove pesme." Novi album je logičan nastavak prirodne evolucije benda. Aranžmani su zreliji, pesme zaokruženije, priča je produbljena i proširena u odnosu na prethodno izdanje. To je i normalno, jer još uvek osećamo da i dalje imamo prostora za kreativni napredak, i nadamo se da će to još dugo potrajati. Iako se često mišljenja publike i kritike ne poklapaju, i jedni i drugi su istakli Pustinjom kao nešto izuzetno na domaćoj sceni i pokazali privrženost ka novom materijalu. Veoma nam je drago da su i naši stari fanovi sjajno prihvatili nove pesme, što je takođe pokazatelj da idemo dobrim putem“, ističe Vladimir.


Bend By-Pass kao svoj najveći uspeh izdvaja činjenicu da su uspeli da pobede sami sebe i da se vrate na scenu posle duge pauze. "U tom periodu smo uspeli da iznedrimo album koji će po svim merilima ostati zapamćen“, kaže Zdravković. Pitali smo ih da li bend pored brojnih uspeha, ima i neku neostvarenu želju: "Verujem da svako od nas u bendu ima nekih neostvarenih želja, jer ko ih nema nema ni ambicija. Eto na primer, jedna od mojih je da jednoga dana sviramo u Japanu“, dodaje Vladimir.


Budući da su više od dve decenije prisutni na muzičkoj sceni Srbije, zanimalo nas je u kojoj meri su ostali dosledni zvuku sa početka karijere i šta se sve promenilo u okviru samog benda. "Rekao bih da smo svih ovih godina ostali dosledni jedino beskompromisno jakim emocijama, koje proživljavamo, pretačemo u tekstove i muziku i isporučujemo onima koji nas slušaju. Naspram toga smatram manje bitnim naše kretanje kroz različite muzičke stilove, sa kojima eksperimentišemo sve više, kako se sa godinama razvijamo. Specifična atmosfera naših pesama je i naš prepoznatljiv pečat, to je oduvek činilo ovaj bend posebnim i to se čuje, kako na fizičkim i digitalnim izdanjima, tako i na živim nastupima“, kaže Zdravković.


U susret predstojećem koncertu na Zidiću, pripremili su nam nove pesme i nekoliko starih hitova. "Osim singlova koji su nam redovno na repertoaru, biće i numera koje ne izvodimo baš često, što bi trebalo da bude poslastica za naše fanove“, objašnjava Vladimir Zdravković.  Bubnjar benda By-Pass smatra ideju besplatnih koncerata na Zidiću DOB-a ohrabrujućom i odličnom za afirmisanje novih bendova. "Interesantan mi je razvojni put cele te ideje; od nenametljive organizacije sa povremenim svirkama u početku, za kratko vreme je prerasla u redovnu manifestaciju koja je definitivno postala jedan od prepoznatljivih obeležja Beograda. Odabir sastava najrazličitijih žanrova, kao i zastupljenost i poznatih, ali i manje afirmisanih bendova čine tu dobro promišljenu ideju još većom i uspešnijom. Sve to vidim kao jednu pozitivnu injekciju za podršku i razvoj srpske muzičke scene“, objašnjava Vladimir.


Zdravković poručuje za kraj da će u narednom periodu bend biti veoma koncertno aktivan, i u Srbiji i u inostranstvu. "Trenutno završavamo posao oko datuma predstojeće turneje koja bi sa manjim pauzama trebalo da traje sve do maja 2016. godine. Posle premijere na Zidiću prvo obilazimo Bugarsku, nadovezaće se kompletno Ex-Yu područje, a na proleće postoje izgledne šanse da prodremo malo dublje u Evropu. Naravno, sve to ćemo uklopiti i sa nastupima po Srbiji tako da nas očekuje mnogo koncerata u narednom periodu”, zaključuje Vladimir.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..