U četvrtak 25. jun, 19h - Zaokret je nedeljni muzički događaj organizacije Kišobran koji se u zimskoj sezoni održava svakog četvrtka u zadimljenim beogradskim podrumima. Zaokret pored toga dovodi brojne bendove u Beograd. Leti se ta dva lica Zaokreta stapaju u jedan događaj, Zaokret leto, koji će sa vama biti svakog četvrtka u letnjim mesecima u bašti Kc Grad. Pokušaćemo da vam približimo veliki broj kantautora sa lokalne scene koje vredi čuti i pratiti i to potpuno besplatno. Ovog četvtka sa nama će biti Comaneci.

 

Comaneci su nastali 2005. u Raveni (Italija) iz susreta između Frančeske Amati (Francesca Amati) i Andree Karelija (Andrea Carelli), kojima se posle nekoliko meseci pridružila violončelistkinja Dženi Burnaci (Jenny Burnazzi); trio ubrzo samostalno izdaje prvi EP, sa koga reditelj Stefano Mordini preuzima muziku za svoj debitatnski film Provincia Meccanica (međunarodni naziv filma: Smalltown, Italy).


Drugi EP izlazi 2006. kada grupa započinje sa nastupima po čitavoj Italiji, pripremajući pesme za svoj prvi album Volcano, koji je izdat 2007. pod nezavisnom rimskom etiketom Disasters By Choice.


Godina 2009. je doba preokreta, pošto iz benda izlaze dva člana i on ostaje samo u rukama Frančeske Amati sve do pojave gitariste Glauka Salva (Glauco Salvo), sa kojim ubrzo započinje jednu dugu seriju koncerata u Italiji, Evropi i Sjedinjenim Državama. Tog leta duet snima EP Girl Was Sent To Grandma in 1914. Njihov album You A Lie koji su producirali Mattia Coletti i Bruno Dorella, izašao je u oktobru 2009. i promovisan je tokom jednomesečne evropske turneje.


Comaneci postaju deo neformalne grupe muzičara, pisaca i likovnih umetnika Madcap Collective.


Između 2009. i 2012. Comaneci sviraju u Sjedinjenim Državama, Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Ukrajini, Danskoj i po čitavoj Italiji, i dele podijum sa umetnicima kao što su: Shannon Wright, Balmorhea, In Zaire, Six Organs of Admittance, Howie Gelb, Codeine, Bob Corn, Andrea Rottin, Father Murphy, Larry Yes And The Tangled Mess, Above the Tree, Mufn, Mattia Coletti ... i mnogi drugi, tokom više od 200 koncerata.


Neki od vizuelnih umetnika sa kojima su sarađivali su i Giuseppe Palumbo, Ericailcane, Maicol e Mirco, Filippo Farneti, Bernardo Carvalho, Allyson Mellberg Taylor. Od 2011. sa duetom sarađuju Enrico Zambon i Lea Tommasi držeći svake godine muzičku laboratoriju u okviru literarnog festivala Cabudanne De Sos Poetas u gradu Seneghe na zapadu Sardinije.


U jesen 2012. muziku benda Comaneci, ovog puta sa albuma You A Lie, još jednom je koristio reditelj Stefano Mordini za svoj drugi igrani film Acciaio (međunarodni naziv filma: Steel).


Za sada poslednje diskografsko ostvarenje benda pod nazivom Uh! je album koji dokazuje sinergiju dueta, proizašlu iz intezivnih nastupa uživo i koncerata, a u potrazi za uvek ličnijim i distinktivnijim izrazom. Album je snimio Mattia Dallara i izdao Madcap Collective i Fooltribe u decembru 2012.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..