Koncert kojim će biti otvoren zvanični program ovogodišnjeg »Ring Ring« festivala, pod nazivom »Self Portrait«, biće, umesto u Kulturnom centru Rex, održan u Dvorani Kolarčeve zadužbine. Koncert tri poznate pijanistkinje, koje će premijerno izvesti svih 20 Etida za klavir legendarnog američkog kompozitora Filipa Glasa, će biti održan kad je i planiran, 19. maja sa početkom u 20 časova.

 

 

Zbog velikog interesovanja publike i želje organizatora da što većem broju ljubitelja muzike čuvenog kompozitora omogući da prisustvuju premijeri, u izvođenju Branke Parlić, Nade Kolundžije i Nataše Penezić, prmenjeno je mesto održavanja koncerta.

 

Filip Glas je 1994. godine rešio da postane bolji pijanista pripremajući rad na seriji kratkih kompozicija koje će mu pomoći da poboljša svoju veštinu sviranja klavira. Dve decenije kasnije, 20 izuzetnih etida je konačno završeno. Svetska premijera izvođenja svih 20 etida je bila prošle godine, evropska pre manje od mesec dana, a premijera u Srbiji će biti već za neki dan. Američki kompozitor minimalističke muzike Filip Glas, je sigurno najpoznatiji od svih kompozitora ove muzike, a dodatnu slavu je stekao komponujući muziku za predstavu Boba Vilsona “Ajnštajn na plaži”, kao i za filmove “Koyaanisqatsi”, ”Sati”, Mišima” i “Kundun”, da navedemo samo neke od skoro 50 filmova za koje je komponovao muziku.

 

Branka Parlić je pre skoro 10 godina nastupala na Ring Ring festivalu, promovišući svoj tek objavljeni album “Metamorphosis” sa muzikom Filipa Glasa, koji je na you tube kanalu preslušalo već preko million slušalaca. Poput Parlićeve, njena beogradska koleginica, Nada Kolundžija, se specijalizovala za izvođenje dela kompozitora savremene muzike. Propust organizatora što do sada nije zvao ovu sjajnu pijanistkinju da učestvuje na festivalu, počeće da ispravlja ovim nastupom. Mnogo mlađa, Nataša Penezić, je svojim sviračkim umećem zaslužila svoje mesto u premijernom izvođenju svih 20 klavirskih etida Filipa Glasa.

 

Ulaznice po ceni od 500,00 dinara se mogu kupiti na blagajnama Kolarčeve Zadužbine i Kulturnog ventra Rex.

 

Linkovi na video: OVDE

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..