Sreda, 17. decembar u 20 časova. Kolarac, Velika dvorana - Ovaj duo čine dvojica vrsnih solista mlađe generacije koji su potekli sa prostora bivše Jugoslavije a grade izuzetno uspešne karijere u svetu. Koncert pod nazivom „Gromovi u helijumu“ publici će ponuditi najpoznatija dela za violinu i klavir iz opusa Edvarda Griga, Johanesa Bramsa, Kloda Debisija i Morisa Ravela. Simović je koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra, osnivač i član gudačkog kvarteta „Rubikon“. Prepoznat je širom sveta kao umetnik briljantne virtuoznosti i urođene muzikalnosti.


Trpčeski važi za umetnika besprekorne tehnike i delikatne izražajnosti. Širom sveta održava resitale, nastupa s orkestrima i kao član kamernih ansambala.


Roman Simović je kontinuirano pozivan da nastupa na raznim festivalima istaknutih, kao što su: Festival Bele noći u Sankt Peterburgu, Uskršnji festival Valerija Gergijeva u Moskvi, Dubrovačke letnje igre u Hrvatskoj, "Kotor Art" Crne Gore, BEMUS i NOMUS festivali u Srbiji, "Sion Valais" Švajcarska, norveški Bergen festival, "Moskovska zima" festival u Rusiji, Portogruaro festival u Italiji, Granada muzički festival" u Španiji, sarađujući sa takvim renomiranim umetnicima kao što su Šlomo Minc, Fransoa Leluk, Itamar Golan, Simon Trpčeski, Žanin Jansen i Julijan Rahlin...


Pored toga što je aktivan i kao solista, Roman Simović je strastveni kamerni muzičar, i jedan je od osnivača gudačkog kvarteta Rubikon . Kao pedagog, redovno održava majstorske kurseve u SAD, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Srbiji, Crnoj Gori, Izraelu. Roman Simović svira 1709 Antonio Stradivarius violini koja mu je data mu na korišćenje. Proteklu sezonu obeležili su nastupi i snimanja kompakt diska sa orkestrom Marinskij teatra i maestrom Gergijevim.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..