U Domu omladine Beograda 5. decembra veterani beogradske bluz scene Zona B promovišu DVD izdanje „Crna maca“ na koncertu pod nazivom „Zona B Festival“. Koncert se održava u sali Amerikana, sa početkom u 21 čas, a cena ulaznice je 300 dinara.


Kroz 27 godina postojanja benda, sa Zonom B sarađivala su velika imena srpske muzičke scene kao članovi ili kao gosti, na koncertima ili u studiju.

Snimak nastao 1997. godine i sada objavljen na DVD-u je primer sjajnog nastupa benda sa legendarnim gitaristom „Pop mašine“ Zoranom Božinovićem, klavijaturistima Radetom i Ognjenom Radivojevićem, bubnjarem Petrom Radmilovićem... Bio je to festval dobrih vibracija.

Otuda i naslov ovog koncerta, koji je na neki način repriza nastupa iz zemunskog kluba „Crna maca“. Na koncertu „Zona B Festival“ članovi sadašnje postave Petar Zarija, Duda Bezuha, Zdenko Kolar, Dušan Ristić i Dadi Stojanović, sviraće izbor pesama sa svih šest studijskih albuma, a uz pomoć gostiju Tanje Jovićević, Dragoljuba Crnčevića, Jovana Ilića, Pere Džoa, Radeta Radivojevića i Loleta Savića biće to pravi R&B festival - „Zona B Festival“.

"Povod je izdanje DVD-a "Crna maca", koji je nastao 1997. godine u produkciji Radio-televizije Beograd u noćnom klubu "Crna maca" u Zemunu gde je bila snimljena serija koncerata među kojima je bio i naš. Taj koncert je muzički producirao Duda Bezuha. Na tom nastupu smo izvukli iz zaborava jednog divnog čoveka, Zorana Božinovića koji danas više nije među nama, a jedan od novinara nazvao je taj nastup "Zone B" - "Bluz festival", otuda i naziv za ovaj koncert.", objašnjava basista Zone B, Zdenko Kolar i dodaje "Ovoga puta neće biti Zorana, ali će biti nekih drugih gostiju, dragih prijatelja i pokušaćemo da napravimo atmosferu približnu onoj iz "Crne mace" iz 1997. godine. Pored Zorana Božinovića, tu je svirao i Pera Džo, koji će se pojaviti i na ovom koncertu, zatim Rade Radivojević, Ogi Radivojević i Pera Radmilović na bubnjevima. Jedna sjajna ekipa i jedna sjajna svirka. Smatramo da je važno da se takav dokument istrgne iz zaborava."

Zdenko je sa nama podelio svoje viđenje srpske bluz scene. On smatra da je bluz generalno dopadljiva muzika, i da u Srbiji ima kvalitetnog džeza: “Zaista ne znam ko ne može da sluša bluz. To je muzika za sva vremena, koren, početak svega nastalog kasnije, od soula, rok muzike itd. Srpska bluz scena je izvanredna, možemo da se ponosimo takvim bendovima i sviračima kakvih retko gde ima. Možda Amerika i Engleska, ali ne verujem da mnogo zaostajemo za njima. Izdvojio bih Raw Hide, Point Blank i Peru Džoa.”

Kompletan intervju sa Zdenkom Kolarom, povodom koncerta u Domu omladine Beograda: ovde

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..