Izuzetna nam je čast pozvati Vas na program obilježavanja 20 godina od početaka Art&Music festivala u Puli. Program započinje radionicama stripa i novinarstva koje će trajati od 24.- 27.08.2013. u Strip klubu Epidemija. Voditelji strip radionice su ilustratori i strip crtači Krešimir Certić Mish i Ivan Prlić. Voditelj novinarske radionice je Ante Perković, dugogodišnji novinar i trener novinarstva.

 

U utorak, 27.08.2013. u 19 sati, u Caffe baru Foška slijedi promocija knjige

 

„AJME&MAJKO – Art&Music festival 1993.-2013.“
 
Koncepciju knjige najbolje objašnjava uvodnik knjige: Dvadeset godina uzbrdo / Nema što se nije dogodilo Art&Music festivalu: o glavi su mu radili rat, biblijski potop, erupcije vulkana (na Islandu), zamor materijala (povremeno), manjak sredstava (uvijek), frakcijske borbe u žiriju (da, rock'n'roll je devedesetih toliko značio), prostor i vrijeme (nekad i zajedničkim snagama). Skoro da nema mjesta u Puli koje A&M kroz ova dva desetljeća nije označio svojim programima (Arena? To be announced, kako se to kaže u biznisu). Nema baš ni puno važnih bendova iz Hrvatske (i puno šire) koji se barem jednom nisu popeli na njegovu scenu od 1993. naovamo. Konačno, a to smo htjeli i pokazati ovom knjigom, nema što o Art&Musicu i njegovih 20 godina nije napisano i objavljeno. Imate obične vijesti, obične vijesti koje danas izgledaju neobično, nadrealne vijesti u kojima je sve pogrešno, starinske novinske izvještaje u kojima je sve točno, odlaske na festival koji završe ratnom reportažom, ispovijesti naručitelja ubojstva garažnog rock'n'rolla, neke od najboljih intervjua napisanih na znanim nam jezicima, dnevnike i nekrologe, komedije situacije i analize slučaja. I baš zato što se ovakve knjige ne rade o ovakvim festivalima, i baš zato što je nagib uspona opet narastao i baš zato što Sizifa više nitko ne pita kako mu je – javljamo svojima da nismo uzalud podmetnuli ruke pod taj kamen. Iz priloženog se vidi da ima i drugih koji tako misle.


A vi – pročitajte, pa sami odlučite.  
          

Nakon promocije knjige na mjestu gdje je Art&Music festival i započeo,  dakle istog dana samo 20 godina kasnije, od 21,30 sati u Rock klubu Uljanik zasvirati će dva pobjednika  Art&Music festivala i to Samoborci DIK O'BRAZ  (pobjednici 1994.) i Repetitor iz Beograda (pobjednici 2007.). Uz DIK O' BRAZ i Repetitor iste večeri imati ćemo priliku vidjeti i jake domaće snage Udav i Sake, te stare prijatelje festivala okupljene u riječkom bendu Nairobi Wilkomen.

 

Tijekom večeri svoje nove video uratke promovirati će pulske grupe Sake i Audio Remains.
    
Ulaz je slobodan, a dress code je majica Art&Music festivala!


DIK O'BRAZ su u Samoboru početkom 1994. godine oformili Tomislav Kleščić (Lobić) –bas gitara i lead vokal, Šprajc Marko- bubnjevi i Otmačić Tomica (Sting) – gitare. Iste godine u konkurenciji stotinjak bendova pobijedili su na Art&music festivalu u Puli i ubrzo izlaze van okvira lokalne scene. Sviraju po Sloveniji i Hrvatskoj, a kritika njihov glazbeni izričaj opisuje kao hardcore hardrock. Sredinom 1995 u studiju „Podmornica“ Bernarda Mihalića snimaju svoj prvi i jedini CD „Žeđ“ koji im izdaje Zdenko Franjić i „Slušaj Najglasnije“. Nakon niza koncerata u regiji, grupa 2000. godine gasi svoju aktivnost. 2009. godine okupljaju se i opet  kreću s koncertima. Ljeti 2012. snimaju svoj drugi album radnog naslova „Živ sam“, a produkciju potpisuju Dikobrazi i Rejhan Okanović Regi. Ubrzo nastaje i video spot za naslovnu pjesmu.

 

„Dakle, Dik O'Braz je trio dijelom proizašao iz grupe Slutim Konje koji pokazuje kako je moguće kombinacijom Motorheada i Majki, uz količinu vlastitog „know-howa“ dobiti eksplozivnu, bombarderski nabijenu, sonično brzu i manijakalnu punk-rock smjesu u najboljoj tradiciji istovrsnih američkih bendova. Umjesto točke, staviti „booom“!!!“ / Aleksandar Dragaš


REPETITOR je beogradski bend nastao 2005. godine / kad se Ana-Marija Cupin (bubnjevi) pridružila Mileni Milutinović (bas, glas) i Borisu Vlastelici (gitara, glas) koji su već neko vrijeme svirali zajedno. Repetitor od početka 2006. godine nastupa po Beogradu, a kasnije i po ostalim većim gradovima u Srbiji i s bendovima kao što su Partibrejkers, Kanda, Kodža i Nebojša, Jarboli, Dža ili bu, ili Obojeni program. Prva studijska snimka grupe, singl "Ja", koji je objavljen na kompilaciji Jutro će promeniti sve? proveo je pet tjedana na prvom mjestu liste domaćih singlova Radija B92. Repetitor se pojavljuju s tri pesme i na kompilaciji Zdravo, zdravo, zdravo (Kultur Akt, 2008), na kojoj je predstavljeno pet tada novih bendova iz Beograda. Njihov album prvijenac "Sve što vidim je prvi put" sniman je 2008. godine u studiju producentske kuće Digimedia u Beogradu i početkom svibnja u Puli (studio Partyzan). Album donosi 13 pjesama, a producirao ga je Boris Mladenović (član grupa: Jarboli, Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar, Veliki prezir, Dvojac bez kormilara). Bend je 2007. godine na pulskom Art&Music festivalu osvojio prvo mjesto po glasovima žirija i publike. Krajem 2012. godine izlazi im drugi album nazvan „Dobrodošli na okean“ za slovensku izdavačku kuću Moonlee Records.


SAKE  aktivno djeluje od 2001. i izvodi autorsku glazbu (melodični punk rock), te je tijekom djelovanja snimila 4 promo materijala u vlastitoj produkciji. Članovi grupe su: Ivana Martinčić – vokal, Andrej Barac – bubnjevi, Jenisej Vinovrški – bass gitara, Jadranko Mićanović – gitara, back vokal, Semjan Giljanović – gitara, back vokal. U ovoj postavi grupa djeluje od 2010. godine. Od nastanka, grupa Sake je nastupala na mnogim koncertima, što samostalno, što u sklopu festivala.


UDAV nastaju u Puli sredinom 2008. godine. / Udav je publici poznat po specifičnom zvuku, okrenutom alternativnijim strujanjima. Ponudili su pulskoj sceni originalnu viziju eksperimentalne noise glazbe. U dosadašnjem radu i nastupima uživo nametnuli su se kao dojmljiva koncertna pojava. Pobjednici su prošlogodišnje pulske gitarijade.
Bend djeluje u sastavu Darko Rajić, Nenad Črnac, Marko Čuljat i Andrej Preveden.


NAIROBI WILKOMEN sastavljen je od poznatih imena riječke  glazbene i društvene scene, a koji za sebe kažu da su “najnepretenciozniji bend suvremene hrvatske scene bez autorskih ambicija, ali potpune predanosti k arheološkim iskapanjima svjetske rock baštine.“ Bend čine Vlado Simčić Vava, Želimir  Gržanić, Slobodan Grujičić Bobo i Idis Turato.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..