“The OTP Bank World Music Party Stage” (pozornica tradicionane svetske muzike) je za 20-godišnjicu  Sziget festivala sa 120% tradicionalne svetske muzike imala takav odziv da su organizatori odlučili ponoviti spektakl. Ne samo da će publika slušati velika imena ovog muzičkog žanra, već će imati priliku na delu da vidi i čuje i najznačajnije izvođače iz Srednje i Istočne Evrope, koji će prirediti balkansko i ska ludilo.

 

Predstavićemo prvo najpoznatija imena. Američki Calexico poznati su po svom jedinstvenom stilu, mešavini alternativnog roka i meksičke mariachi muzike. Na ovogodišnjem Szigetu predstaviće novi album “Algiers”. Sa svežim izdanjem “Zoom” dolazi Rachid Taha, čija se alžirska raï muzika približila stilu Briana Ena i Micka Jonesa. Balkanske punk’n’roll zvezde Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra prošle godine osvojili su Sziget festival, nema sumnje da će to učiniti i ove. Leningrad će takođe zagrmeti svojom divljom ruskom ska dance muzikom.

 

Ne smeju se zaboraviti latino ritmovi. Oni koji su bili lani i u uživali u izvođačima poput Che Sudaka, mogu početi pripreme za ovogodišnji divlji ples sa kraljevima catalan rumbe La Pegatina. Za one koji bi da u današnjoj muzici pronađu nešto posebno, preporučujemo Moana and the Tribe, koji dolazi sa Novog Zelanda. Publika Sziget festivala svake godine očekuje najbolje afričke bendove, a ove moći će da čuje i vidi Mokoomba iz Zimbabvea – njihova pan-afrička muzika sadrži sve što treba da bi bila nezaustavljivo privlačna.

 

Pogledajmo sada line-up balkanske muzike. Fanfara Tirana meets Transglobal Underground sa novim albumom “Kabatronics” predstavljaju stecište albanskog brass-banda i britanskog  ethno-tehna. Grupa Tako Lako, koja dolazi iz Kopenhagena, u svojim redovima ima srpske i danske muzičare, koji stvaraju psihodelične ciganske ritmove pomešane sa elementima balkanske muzike.

 

Shutka Roma Rap je plod zanimljive saradnje između makedonskog brass-banda i repera iz Shuka blizu Skoplja. Prošle godine su impresionirali  “špageti balkan” Figli Di Madre Ignota, koji sviraju ska i rock. Publiku će na noge ponovo podići Dubioza Kolekti, svojim prepletanjem dub, ska, rock i balkanskih ritmova.

 

Mnoge grupe iz Srednje i Istočne Evrope proteklih godina doživele su naglu popularnost i iz tog razloga oni moraju biti na ovom tematskom stage-u. Prvi izbor je definitivno ukrajinski sastav Dakha Brakha, koji slovensku muziku povezuju sa elektronikom i instrumentima iz čitavog sveta. Sa svojom muzikom proputovali su svet, od Zapadne Evrope do Australije, nastupivši preko 300 puta, a zaustaviće se na Sziget festivalu. Veoma interesantna je i poljska grupa R.U.T.A., čiji članovi se oslanjaju na postulate folk i punk muzike bez kompromisa, pravi su revolucionari, sa tekstovima koji pokrivaju srednji vek i bore se za svoja prava i slobodu.

 

Warsaw Village Band takođe dolazi iz Poljske, sa poslednjim albumom usmerenim na slovensku, skandinavsku i laponsku tradiciju, dok češki Cankisou svira divlju muziku začinjenu pakistanskim elementima.

 

Mađarske grupe nikako se ne smeju zaboraviti. Svetski poznati tamburaši Söndörgő i Besh o droM and guests nastupiće u okviru programa balkanske muzike. Jedna od najpoznatijih romskih grupa, Parno Graszt, u saradnji sa francuskim Latcho Drom razveseliće pristalice divlje muzike. Mađarska je ska sledbenicima postala poznata zbog grupe Pannonia Allstars Ska Orchestra, koja obećava silovit i upečatljiv nastup na ovogodišnjem  “The OTP Bank World Music Party Stage”.


Csík Band and friends, ljubiteljima mađarske folk muzike, predstaviće se svojim repertoarom i pomenom na mađarskog pesnika i tekstopisca Tamása Cseha.

 

Sva pomenuta imena u celini obogatiće program Sziget festivala. Druga vest koja dolazi iz sveta čarobne tradicionalne svetske muzike jeste da je Songlines, najpoznatija revija posvećena tradicionalnoj svetskoj muzici, ponovo izabrala Sziget za najboji međunarodni festival.

 

U narednim sedmicama biće otkrivena imena novih izvođača i sastava koji će nastupiti na Sziget 2013.

 

Prateći video: YouTube

Prodaja ulaznica vrši se putem Eventim sistema:
Srbija (http://bit.ly/10OKyJr)
Hrvatska (http://bit.ly/TsBs2R)

 

Više informacija na:
www.sziget.hu

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..