Okečivani nastavak, "PORED NAS" svoje junake uvodi u još ekstremniju i još intenzivniju priču. Lazar (Slaven Došlo), Strahinja (Nikola Glišić), Tadija (Darko Ivić), Jelena (Milica Majkić), Isidora (Gorica Regodić), Sofija (Jelena Puzić), Srba (Nikola Dragutinović), Sandra (Matea Milosavljević), Kosta (Marko Panajotović), Raša (Rastko Vujisić), Dobrica (Anđelko Beroš) i drugi, posle sedam godina. Pre filmskog nastavka "PORED NAS" bićemo u prilici da naše omiljene likove gledamo u mjuziklu "PORED MENE" koji će biti emitovan na programu Radio Televizije Srbije. Ovaj projekat inspirisan je muzikom naše rok legende, Nikole Čuturila - Čuture, u režiji Stevana Filipovića.


Kako je uopšte došlo do ideje za mjuzikl sa likovima iz filma "Pored mene"?

- Pokretač celog projekta je naša rok legenda, Nikola Čuturilo - Čutura. Mi već godinama sarađujemo na njegovim muzičkim spotovima, još od pesme "Beograde", snimane zajedno sa YU Grupom. Čutura je već neko vreme radio na svom novom albumu, sa 7 songova za malu decu i 7 za tinejdžere, sa horom Kolibri, za PGP. Onda je sa dečjom redakcijom RTS-a razgovarao o tome da se snimi neka vrsta novogodišnjeg programa sa tim songovima, i pitao mene da li sam zainteresovan da režiram. Ja sam preslušao prvo tinejdž deo albuma, i bukvalno prva asocijacija, na praktično svaku pesmu, mi je bila - pa ovo su likovi iz "Pored mene"! Evo su Isidora, Raša, Tadija, Lazar, Sandrica... Onda sam seo i napisao scenario za svaki song, ali to je više ličilo na nekakve polu-povezane spotove. Međutim, podrška koju sam dobio od redakcije dečjeg programa RTS-a je stvarno bila neočekivana i sjajna, konkretno od izvršne producentkinje Ane Todorov i urednice Nataše Drakulić. Ja sam im predložio da napišem i dijaloške scene koje bi povezivale songove, i da tako napravimo pravi mjuzikl, i one su pristale, i svim silama podržale i izgurale nešto što je od studijskog snimanja postalo ekstremno ambiciozan projekat, gotovo srednjemetražni igrani film. Jednostavno, bez ovo troje ljudi, mjuzikla nikad ne bi ni bilo, i izuzetno mi je drago da sam sarađivao sa njima.

Koja je priča mjuzikla? Kad se dešava u odnosu na film, i ko od glumaca reprizira uloge? Ima li novih likova?

- Mjuzikl je smešten leto pred raspust. To je treća godina, dakle, oko 6 meseci pre filma "Pored mene". Naši likovi su mlađi, i možda još nezreliji nego u filmu. Najkraće rečeno, a da ne "spojlujem" previše, centralni motiv priče je praštanje. Namerno ili slučajno, naši junaci svojim postupcima dovedu druge u neprijatne situacije, ili ih povrede, a onda, kao i u filmu, neki od njih to razumeju, i izvuku "lekciju" iz svega što se desilo, nauče vrednost izvinjenja i praštanja, a neki ne. Ton mjuzikla je naravno dosta veseliji i lepršaviji od "Pored mene", ali sve grupe iz filma su tu - imamo Jelenu (Milica Majkić), Bojanu (Katarina Pešić) i Sandricu (Matea Milosavljević), tzv. "bičarke", tu su naravno Lazar (Slaven Došlo) i Strahinja (Nikola Glišić), neizbežni školski huligani, "babuni" - Tadija (Darko Ivić), Srba (Nikola Dragutinović) i ostali, zatim štreberi Raša (Rastko Vujisić), Kosta (Marko Panajotović), Miksa (Miša Stanimirović) i Dekster (Predrag Grujić), pa gotičarka Isidora (Gorica Regodić), Sofija (Jelena Puzić) i ostali... Neki od likova koji su u filmu imali epizodne uloge, sada imaju detaljnije priče i songove, poput Ane (Jelena Kesić) i Une (Milica Petrović). Takođe, po prvi put vidimo likove iz filma u porodičnom okruženju, i tu imamo "pojačanje" iskusnih glumaca - Svetlana Bojković se pojavljuje kao Sofijina tetka, Ratko Tankosić (čuveni Sarma iz "Specijalnog vaspitanja") kao Srbin otac, Zinaida Dedakin kao bibliotekarka, Dobrila Stojnić kao Jelenina baba, Olivera Viktorović kao majka jedne od učenica iz razreda, i tako dalje... Ono što je novina, i što mi je posebno drago, je da naši glumci pevaju svoje songove. To je bio kompromis sa vizijom koju je u startu imao Nikola Čuturilo, ali mislim da je krajnji rezultat ispao odličan, na obostrano zadovoljstvo.

Kakva je bila saradnja sa ekipom RTS-a?

- Ljudi sa RTS-a su krajnje profesionalno ušli u projekat, i zaista su se postavili kao da radimo igrani film, što je meni bilo izuzetno važno, pre svega zbog kontinuiteta sa "Pored mene". Znamo kako danas fanovi reaguju na svaki detalj ili grešku u kontinuitetu, pa smo se potrudili da kopiramo Marvel filmove što se tiče obraćanja pažnje na bukvalno svaki detalj. Čak i imena u dnevniku i ocene su identične kao u prethodnom filmu. Direktor fotografije Dejan Trajković Ristić je pronašao sjajan ključ za estetiku mjuzikla, scenografkinja Mira Andrejević me je oduševila rešenjima i kreativnošću, kao i ekipa šminke. Pored RTS-ove ekipe, glavna organizatorka za stotine statista koje smo imali, ali i još hiljadu stvari, je bila studentkinja Akademije na kojoj predajem Nevena Joksimović - zaista redak talenat, žena koja bukvalno ne poznaje reč "nemoguće". Mislim da će imati blistavu karijeru u producentskom poslu. Ona je, u saradnji sa našim divnim glumcima, uspela da premosti "rupe" u budžetu koje su nastale mojim preteranim ambicijama, i organizuje bukvalno stotine statista koji su pristali da danima besplatno volontiraju na snimanju. Njima takođe dugujemo ogromnu zahvalnost, kao i koreografkinjama iz grupe Smooth Mafia (Kristina Stojković i njene devojke), i koreografkinjama baletskih scena Heleni Ćelap i Sari Tasić, ali i fotografkinji Tamari Antonović (takođe moja bivša studentkinja), i asistentu montaže Andreju Križanu (isto student Akademije umetnosti). Na kraju, tu su i studenti sa klasa profesorki Varagić i Viktorović, koji su pristali da igraju manje uloge i tako steknu glumačku praksu. I, nadam se, dobro se zabave u procesu.

Da li je ovo jedini deo mjuzikla?

- Ne. Pored dela sa tinejdžerima, postoji i druga "epizoda", u kojoj se pojavljuju likovi Raša, Kosta, Isidora i Una, ali kad su bili mali, sa 10ak godina. Oni u svakoj pesmi prizivaju superheroje, koje glume Dragan Mićanović, Slobodan Boda Ninković, Ivan Jevtović i Slobodan Beštić. Inače, šlag na torti je da ilustracije za uvodnu špicu radi legenda naše karikature, Dušan Petričić.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..