Džejson Moran (Jason Moran), jedan od vodećih džez muzičara današnjice, biće među odabranim umetnicima koji se ove godine vraćaju na Beogradski džez festival! Povodom velike proslave 40. rođendana naše najstarije i u svetu najuvaženije džez manifestacije, evociraćemo sećanja na najupečatljivije trenutke od njenog ponovnog pokretanja 2005. godine. U događaje za pamćenje, koji su obeležili noviju istoriju festivala, neizostavno spadaju upravo nastupi Džejsona Morana: 2010. sa autorskim triom i 2011. u sastavu Čarlsa Lojda.

Koncert koji će Moran održati na 40. Beogradskom džez festival imaće i dodatnu vrednost: njegov solo resital, zakazan za 27. oktobar u Velikoj sali Doma omladine Beograda, biće posvećen Djuku Elingtonu, koji je 31. oktobra 1971. godine sa svojim legendarnim orkestrom otvorio prvi Njuport džez festival u Beogradu.

Beogradski džez festival, u organizaciji Doma omladine Beograda i pod pokroviteljstvom grada Beograda, ove godine biće održan od 24. do 28. oktobra 2024. godine. Prvo i poslednje festivalsko veče za lokaciju će imati MTS dvoranu, dok će se ostalih dana progam odvijati u DOB-u. Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica (važi za 10 koncerata u glavnom programu) već je u prodaji preko eFinity sistema i onlajn. Zamena vaučera glavnog programa 40. BDŽF za ulaznice počinje 1. oktobra, na svim eFinity prodajnim mestima.

Nemoguće je preceniti mesto Džejsona Morana (Hjuston, 1975) u džezu 21. veka. Ovaj pijanista, kompozitor, lider sastava različitog formata, multimedijalni umetnik i pedagog, na svojim projektima demonstrira otvorenost za zvučne eksperimente, uključujući upotrebu semplera, _loopova_, starih snimaka džez i bluz pevača i matematičkih modela.

Inspiracije traži i u klasici, folkloru (Afrika, Bliski i Daleki Istok) i tradicionalnom bluzu, povezujući ih jezikom savremenog džeza u matricu otvorenu izvan džez zajednice. Njegov aktuelni solo projekat _Ellingtonia_, koji će izvesti na 40. Beogradskom džez festivalu, predstavlja autentično promišljanje o nasleđu Djuka Elingtona, povodom 125. godišnjice rođenja najčuvenijeg džez kompozitora svih vremena. Poput ranijih istraživanja muzike Monka, Elington je samo polazna tačka za Moranovo originalno kreativno delovanje – impuls za stvaranje moderne muzike iz najsjajnijih bisera istorije džeza.

Od 2003. do 2005. godine Moran je udruživao titule za najboljeg muzičara, pijanistu i kompozitora u usponu na listama kritičara magazina DownBeat, a 2011. je, kao najbolji pijanista, proglašen za najboljeg muzičara (apsolutna kategorija), i za autora najboljeg albuma (_Ten_). Zanimljivo da je ovaj uspeh ostvario godinu dana nakon debija u triju na Beogradskom džez festivalu, a u godini u kojoj je ponovo gostovao sa Čarlsom Lojdom, kao i imao javni _Before and After_ intervju sa američkim kritičarom Tomasom Konradom. Ove godine osvojio je dve titule, kao član najboljeg benda (Lojdov kvartet) i pijanista na najboljem albumu (Lojdov _The Sky Will Still Be There Tomorrow_), te plasmane među deset najboljih džez muzičara i pijanista.

Džejson Moran prva iskustva sticao je prateći Grega Ozbija, Stiva Kolmena i Sema Riversa. Na inicijativu Osbija već prvi ugovor potpisuje sa slavnom kućom Blue Note. Debi album _Soundtrack to Human Motion (1999) raspametio je američku kritiku: govorilo se da je najbolje shvatio kako da nove muzičke trendove sastavi sa veoma naprednim džez strukturama, balansirajući između trojice slavnih profesora, Monka i Elingtona, Ravela i Šumana, Afrike Bambate i Bjork.

Do 2014. godine objavio je 9 albuma za Blue Note, a potom sa suprugom Ališom Hol Moran osnovao Yes Records, izdavši još 8 albuma u raznim okruženjima. Osim solo karijere – najčešće kao lider eksplozivnog trija ili solo izvođač – ostvario je zapaženo učešće i na albumima Kasandre Vilson, Henrija Tredgila i Ralfa Alesija, između ostalih, a posebno upečatljiva je saradnja sa Čarlsom Lojdom. Radio je i primenjenu muziku (film, balet), bavio se organizacijom različitih muzičkih manifestacija, kao i pedagoškim radom. Od 2010. predaje na New England Conservatory of Music u Bostonu.

Podsećamo, do sada su za ovogodišnji Beogradski džez festival najavljena još tri koncerta: vodeća svetska džez pevačica Sesil Meklorin Salvant prvi put u Beogradu nastupa 24. oktobra; jedan od najznačajnijih gitarista sveta Bil Frisel sa sastavom „Four“ koncert će održati 28. oktobra, a iste večeri premijerno u Srbiji publika će slušati i grupu Buena Vista All Stars, koju predvodi sin slavnog kubanskog pevača Ibrahima Ferera.

foto byClayPatrickMcBride

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..