Riječkoj publici omiljen makedonski glazbenik Kiril Džajkovski i grčka eurovizijska predstavnica Marina Satti predvode bogati line-up, a dvodnevnu manifestaciju dodatno osnažuje gastro program. Svoje tradicionalne recepte za festivalsku publiku pripremat će manjinci iz raznih dijelova svijeta. Porto Etno Festival riječkoj publici već je dobro poznat. Proizašao iz Etno Smotre, čije se prvo izdanje održalo 1996., a onda “izmiješan” s kreativnim idejama studentica koje su u Rijeci organizirale gastro event internacionalnog karaktera...

Porto Etno Festival bio je i značajan dio programa EPK 2020. Pod okriljem Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku festival uspješno djeluje već nekoliko godina, no ovogodišnje izdanje daje naslutiti da je riječ o novoj razini - organizacijskoj, pa tako i programskoj.

Velika glazbena imena i bogata gastro ponuda

Zadnjeg vikenda u lipnju u prostoru Exportdrva održat će se osmo izdanje najpoznatijeg multikulturalnog riječkog festivala. On slavi upravo karakteristike koje obilježavaju i sam grad te su ga gradile kroz njegovu bogatu povijest - interkulturalnost i otvorenost. Rijeka će se na jedan ljetni vikend još jednom pretvoriti u prijestolnicu svjetske glazbe i kulture.

World music i etno su ključne riječi kad je u pitanju glazbeni dio programa, a gastronomska ponuda bit će kao i dosad usmjerena na tradicionalne recepte raznih zemalja, uključujući i Hrvatsku. Na Youtube kanalu Porto Etno Festivala, kao i na društvenim mrežama, već je moguće pronaći recepte za burek, dagnje na buzaru, kao i specijalitete grčko-romske kuhinje te drugih gostujućih stranih kuhinja. Na Facebooku i Instagramu festival dijeli i zanimljive činjenice o Rijeci, kao što je ona da 11.20 posto stanovništva grada čine nacionalne manjine.

Festival njeguje autentičnost pojedinih kultura kao i lokalne običaje, pa ga predvode izvođači koji moderan zvuk kombiniraju s elementima tradicije.

Kiril Džajkovski smatra se svjetskom glazbenom legendom i utemeljiteljem globalnog fenomena poznatog kao Balkan Beat. Jedan je od producenata pionira koji su uvodili balkanske etno zvukove u modernu plesnu produkciju, a ujedno i vrsni skladatelj filmske i kazališne glazbe.

Nastupi njegovog benda uživo sada uključuju MC-ja, trombon, trubu i violinu. Novi koncept vodi Balkan Beat još dalje, kombinirajući ga s glitch hopom i utjecajima Jamajke. Rezultat je funk potaknuto iskustvo koje osvaja publike diljem svijeta. Nastupao je na velikim europskim festivalima kao što su Pohoda, Woodstock, Exit Festival, Repercussion Festival, Rock for People, Latino Roc, Sziget, Rocktamule, Les Vieilles Charrues, Au Foin De La Rue, Festival Les Z’Eclectiques i Gypsy Jazz festival.

Marina Satti u svibnju predstavlja Grčku na Euroviziji kombinacijom suvremenog popa te hip-hopa i tradicionalnog zvuka, a u lipnju zajedno s Kirilom predvodi festivalski line-up u Rijeci.
Grčka je zvijezda u usponu kojoj kritičari predviđaju blistavu budućnost, kao i festivalski organizatori koji joj se posebno vesele. Njezini spotovi snažno vizualno komuniciraju tradiciju Balkana, a glazba odražava njezinu autentičnost te plesnim ritmovima poziva na slavlje tradicije i kulturnog nasljeđa.

Raznolikost kultura i plesni ritmovi

Na popisu ovogodišnjih izvođača već su se našla neka zvučna imena, a od organizatora saznajemo kako će ih biti još! Bez obzira na to što popis nije do kraja oblikovan, postojeći line-up obećava.

Na njemu se nalazi makarski Folklorni Ansambl Tempet s dugogodišnjim iskustvom u izvođenju tradicionalnih narodnih napjeva iz cijele Hrvatske. Tu su i Crne Mambe, orkestar legendarnog “kralja Roma” Šabana Bajramovića i Folkatomik, talijanski bend sa sjedištem u Torinu, koji se ističe zvukom koji kombinira talijansku tradicionalnu južnjačku glazbu i elektroničku avangardu.

Crne Mambe ove godine slave 40 godina rada, a bilježe preko 6.000 nastupa, uključujući onaj 2013. kad su nastupili kao predgrupa Carlosu Santani u Manchesteru i 2014. na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Nastupali su i s Ninom Badrić te Severinom.

Neizostavni dio festivala od samih njegovih početaka jest i Porto Etno Orkestar Zorana Majstorovića, nagrađivanog riječkog multiinstrumentalista.

U dva dana stane puno zabave, a organizacija se nastavlja i iznenađenja tek slijede, najavljuju organizatori te pozivaju sve da 28. i 29. lipnja rezerviraju za dobru zabavu i kreativne delicije iz cijeloga svijeta.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..