Na 55. BEMUS-u u sredu, 11. oktobra u Kolarčevoj zadužbini od 20.00 biće održan koncert koncertmajstora Londonskog simfonijskog orkestra  - violiniste Romana Simovića i Crnogorske filharmonije pod dirigentskim vođstvom Bojana Suđića. Na programu će biti Šostakovičev Koncert za violinu i orkestar  br. 1, Simfonija br. 7. Ulaznice se mogu nabaviti na Ticket Vision prodajnim mestima i na sajtu tickets.rs. Briljantna virtuoznost Romana Simovića i urođena muzikalnost, pokrenuta bezgraničnom maštom, odvele su ga širom svih kontinenata, na kojima je nastupao u mnogim vodećim svetskim dvoranama uključujući Karnegi Hol u Njujorku, Veliku salu Konzervatorijuma „Čajkovski“ u Moskvi, Marinski dvoranu u Sankt Peterburgu, Grand Opera haus u Tel-Avivu, Viktorija Hol u Ženevi, dvorane „Rudolfinum“ u Pragu, „Barbikan“ u Londonu, Art centar u Seulu, „Grig“ u Bergenu...

Roman Simović je dobitnik nagrada na brojnim međunarodnim takmičenjima među kojima se ističu priznanja „Rodolfo Lipicer“ (Italija, prva nagrada) i „Sion Vale“ (Švajcarska), te nagrade na takmičenjima violinista „Jampoljski“ (Rusija) i Henrik Vijenjavski (Poljska), čime je uvršten među najistaknutije violiniste njegove generacije. U ulozi soliste, Simović je nastupao sa vodećim svetskim orkestrima poput Londonskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra Marinski teatra, orkestra Teatro Ređo Torino,…

Roman Simović je gostujući profesor na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, FMU u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Objavio je veliki broj snimaka, među kojima su najistaknutija dva kompakt diska za izdavačku kuću LSO na kojima diriguje gudačkim ansamblom Londonskog simfonijskog orkestra, zatim violinski koncerti Čajkovskog i Glazunova sa Gergijevim i Marijinskim orkestrom, kao i audio izdanje sa kompletnim Paganinijevim kaprisima za violinu solo. Na poziciji koncertmajstora Londonskog simfonijskog orkestra Simović se nalazi od 2010. godine. Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine koju mu je ustupio na korišćenje Džonatan Moulds.

Bojan Suđić je rođen u Beogradu, gde je završio dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti. U karijeri beleži i zvanja izvršnog i umetničkog direktora Muzičke produkcije RTS, rezidencijalnog dirigenta Kraljevske opere u Stokholmu, generalnog muzičkog direktora i šefa dirigenta Beogradske opere, glavnog gostujućeg dirigenta Beogradske filharmonije i UNIMI orkestra iz Milana. Deceniju dugu saradnju ostvario je sa OFUNAM orkestrom iz Meksika i Crnogorskim simfonijskim orkestrom, a sarađivao je još i sa preko 100 orkestara i horskih ansambala u zemlji i svetu, poput Helsinške opere, Novosibirske, Helsinške i Slovenske filharmonije, Simfonijskih orkestara iz Turkua, Odenzea, Klagenfurta, Budimpešte, Santjaga, Porto Alegrea, Lisabona, Sofijskog radija i mnogih drugih. Godine 2006. postaje profesor dirigovanja i orkestra na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Crnogorski simfonijski orkestar nastupio je prvi put 14. decembra 2007. godine na Cetinju i ubrzo postao okosnica muzičkog života u Crnoj Gori. Na preko petsto koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Rusija, Turska, Albanija, Francuska) sa njim su, između ostalih nastupili: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Roman Simović, Miloš Karadaglić, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski, Stefan Milenković, Konstatin Lifšic i mnogi drugi istaknuti dirigenti i solisti.

Materijal: CEBEF / BEMUS

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..