Dom omladine Beograda u okviru 39. Beogradskog džez festivala najavljuje veče posvećeno džez trubi, uz dvoje vrsnih umetnika ovog instrumenta: Dejva Daglasa i Albu Karetu. Dupli koncertni program biće održan 28. oktobra sa početkom u 19 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a ulaznice su u prodaji preko eFinity prodajne mreže i onlajn. Kada je prvi put gostovao na Beogradskom džez festivalu 2006. godine, američki muzičar Dejv Daglas je nastupio sa svojim kvintetom na tematskoj večeri “Budućnost trube” u krcatoj sali Kolarčeve zadužbine, u duplom programu sa sastavom Džona Hasela. Nešto slično dogodiće se i ovog oktobra.

Daglas je danas jedan od najeminentnijih svetskih džez umetnika, nosilac desetina najvažnijih nagrada svetske džez zajednice i hedlajner najprestižnijih svetskih festivala, a društvo će mu praviti jedna od najtalentovanijih novih evropskih umetnica – Španjolka Alba Kareta. U dvadeset osmoj godini, Kareta (truba i vokal) je već nosilac priznanja za džez album godine na katalonskom govornom području, a prošle godine jedno od najvećih iznenađenja na nekolikim bitnim džez festivalima u Evropi. Posebnost njenog pristupa čini mešanje savremenog džeza (Embrouz Akinmuzire joj je najveći uzor) i katalonske muzike.

Sa kvintetom (Lucas Martínez – tenor saksofon, Roger Santacana – klavir, Giuseppe Campisi – kontrabas  i Josep Cordobés – bubnjevi) Alba Kareta nastupa 28. oktobra od 19.00, a koncert Daglasovog novog trija Gifts (Rafiq Bhatia – gitara i elektronika, Ian Chang – bubnjevi i elektronika) počinje u 21.00. Ulaznica važi za oba nastupa.

ALBA CARETA GROUP

Španjolka Alba Kareta (truba, vokal) studirala je u Hagu, Barseloni i Amsterdamu, gde je stekla zvanje mastera džez trube, posle čega se vratila u Kataloniju. U dosadašnjoj karijeri objavila je tri albuma kao lider.Već je njeno debi ostvarenje Origins (2018) proglašeno za džez album godine na katalonskom govornom području u anketi magazina Enderrock, a jednak uspeh kod kritike i publike ostvarila je i sa sledećim albumom Alades (2020). Početkom ove godine objavila je treći album Teia, sa šest originalnih numera i dve obrade poznatih tzv. Katalonskih novih pesama (La Nova Cançó). Jedna od najintrigantnijih mladih umetnica u Evropi, Kareta ističe Embrouza Akinmusirija kao najvećeg uzora (posvetila mu je diplomsku pesmu), što govori da u džezu ide “oštricom noža” i da se na njoj dobro snalazi. Ali još je upečatljivije kad istražuje svoje nasleđe, poput opusa kantautora Ljuisa Ljaha, čijih je nekoliko numera uvrstila u koncertni repertoar.
Koncert Albe Karete na 39. Beogradskom džez festivalu realizovan je uz podršku Programa za internacionalizaciju muzike i scenskih umetnosti Španije, u koorganizaciji Instituta Servantes i Nacionalnog centra za promociju muzike, Nacionalnog instituta za scenske umetnosti i muziku INAEM, Ministarstva kulture i sporta Španije, u okviru Plana za oporavak, transformaciju i otpornost, finansiranog od strane Evropske unije – Nextgeneration.eu.

DAVE DOUGLAS GIFTS TRIO

Trubač i kompozitor Dejv Daglas jedan je od najkreativnijih džez umetnika modernog doba. Snimio je preko sedamdeset pet albuma kao lider, te još nekoliko desetina kao sajdmen. Prvi put je izabran za najboljeg trubača u anketi kritičara magazina DownBeat 2000. godine, i isti uspeh ponovio još dvanaest puta od tada.
Više puta trijumfovao je i kao kompozitor, a nosilac je i nekoliko titula Jazz Journalists Association, stipendije Gugenhajm, nagrada Doris Duke i Aaron Copland, kao i dve nominacije za Gremi. Zanima se za tradicionalni i savremeni džez, avangardu i elektroniku, klasiku, duhovnu muziku, američki folk, klecmer, pa čak i muziku Balkana. Daglas je dva puta dosad učestvovao na Beogradskom džez festivalu, sa svojim kvintetom 2006, te kao kolider (sa Džoom Lovanom) sastava Sound Prints, 2012. godine. Inspirisan životom i umetničkim radom Čarlsa Lojda aktuelni trio Gifts reflektuje mudrost, viziju i pozitivizam legendarnog saksofoniste i kompozitora, posebno istražujući Lojdovu fascinaciju muzikom Bilija Strejhorna.



Beogradski džez festival više od pet decenija slovi za aktuelan i relevantan pregled najboljeg od savremenog džeza na međunarodnoj i srpskoj sceni. Grad Beograd, kao osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala, 2007. godine uvrstio ga je u manifestacije od posebnog značaja.

Pod sloganom „JAZZSCAPES“, najstarija srpska džez manifestacija od 24. do 29. oktobra povešće ove godine po 39. put publiku na jedinstveno putovanje muzičkim pejzažima celog sveta, zajedno sa sastavima koji pomeraju granice džeza i čine ovaj žanr uzbudljivim i umetnički vrednim!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..