Nakon odlaganja manifestacije Ritam Evrope! koja je trebalo da se održi 9. maja, stiže nam novi datum - 2. jun 2023. Ritam Evrope! je manifestacija kojom Studentski kulturni centar Novi Sad obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Ovu manifestaciju SKC Novi Sad organizuje od 2007. godine, a ovo je njeno 15. izdanje. Usled tragičnih događaja koji su se desili početkom maja, ovogodišnji Ritam Evrope! je odložen, a sada imamo novi datum održavanja - 2. jun. Tada će na bini u Limanskom parku nastupiti: ljubljanski rok bend Bogunov, kultni pank bend Paraf iz Rijeke, beogradski eksperimentalni rok bend Vizelj, alternativni rok bend Kanda Kodža i Nebojša iz Beograda i novosadska kantautorka Dojo. Koncert je besplatan i počinje u 19 časova.

Novinarske ekipe koje žele da se akredituju treba da pošalju mejl na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. sa imenima članova ekipe i imenom medija za koji izveštavaju, do 31. maja.

Muzika grupe Bogunov je raznolika ali smisleno povezana, energična i odlučna, a ujedno nežna i melanhonična, ne opterećuju se žanrom, ali prepoznatljiva. Sad su ugodan pop, već sledeći trenutak mračni rok, između sevne šanson, na trenutak bluz, novi talas ili nezaobilazni folk. Iskrena i osećajna lirika autora i pevača Ognjena Zeljića, čini celinu sastavljenu iz pojedinačnih priča. U vama će sigurno podstaći osećajno, telesno i umno razgibavanje, te vas s neverovatnom harizmom i nežnošću, šarmantnim humorom i mračnom strašću povesti po skrivenim uglovima svesti i duše, koji u današnjoj histeriji sveta ostaju skriveni.

Riječki pank bend Paraf osnovan je sredinom 1970-ih godina i postao je preteča novog zvuka u SFRJ, čime zaslužuju vanvremensku titulu "očeva pank pokreta". Bio je među prvim pank sastavima van Velike Britanije i s ljubljanskim Pankrtima, uveo je globalnu muzičku revoluciju koju su predvodili Sex Pistols, The Clash, The Damned i drugi. Bili su ključna pojava panka i novog talasa i stvorili su bogatu scenu: pridružili su se fotografi, dizajneri, modni kreatori, novinari, umetnici stripa i ogroman broj novih bendova. Koliki je značaj Parafa za razvoj kulturne zajednice regiona pored vanvremenskih pesama koje su i danas i više nego aktuelne, govori i činjenica da je grafit na kome piše „PARAF PUNK“ Grad Rijeka, rodni grad benda, proglasio zaštićenim kulturnim dobrom.

KKN je prošle godine objavio aktuelni, deveti studijski album "Beton”, a publika i kritika se slažu da je ovo jedno od njihovih najboljih ostvarenja, po nekima i njihov najbolji album. Kako bilo, svakako je najzreliji, a KKN je na kreativnom i izvođačkom vrhuncu, što svaki novi nastup potvrđuje. Na beogradskoj i srpskoj muzičkoj sceni afirmisali su se tokom devedesetih, da bi priznanje i publiku na širem prostoru sticali koncertrirajući neumorno od početka tekućeg veka. I dalje ih raduje stvaranje nove muzike, kao i njeno izvođenje, i dalje su u prisnom odnosu sa svojim instrumentima.

Posle prepune sale "Amerikana" Doma omladine u Beogradu, Vizelj u punoj brzini nastavlja sa promocijom svog regionalno priznatog drugog albuma "Ne vidim te od dima". Pioniri novog srpskog alternativnog zvuka i jedni od osnivača Hali Gali kolektiva dolaze u Novi Sad da demonstriraju svoju silovitu i ludačku energiju koju su posle Doma omladine digli na potpuno novi nivo! Ako ste bili na Vizelju do sada, znate šta vas očekuje, ali ćete i imati prvi put priliku da čujete uživo ostale pesme sa albuma po prvi put u Novom Sadu! Ako niste slušali Vizelj uživo do sada, obavezno dođite, nećete nikada zaboraviti taj nastup!

Novosadsku kantautorku Dunju Dačić Dojo karakterišu nežan, melanholičan glas, autorski tekstovi koji nose duboku simboliku i spotovi snažne ekspresije. EP „Endings“ objavljen je 2014. godine, nako čega je usledio debi album „Solstice“ 2015. godine, te singl „Mist“ objavljen 2016. godine. Album „Solstice“ u potpunosti je napravila sama - od sviranja i pevanja, preko snimanja, miksa do (post)produkcije. On je uznemirujuća šetnja kroz različita stanja, borbe, uspone i padove, koja na kraju uspeva da nas dovede do nade, tog tanušnog zraka svetlosti koji se probija kroz slojeve teskobe i crnila, nade koja čini da život bude najvrednije ostvarenje ove planete.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..