Jake ženske snage za prvi dan Porto Etno festivala: u Rijeku dolaze energične Ketekalles, a Porto Etno orkestru pridružuju se Tamara Obrovac i Melanie Bong. Riječki festival svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno u četvrtak 01.06. prigodno otvara kućni bend Porto Etno Orkestar, predvođen Zoranom Majstorovićem, uz dva vrhunska vokala – uvijek dragu gošću u Rijeci Tamaru Obrovac i njemačku jazz pjevačicu Melanie Bong. Prvi dan festivala zatvara španjolska grupa Ketekalles, poznata po svojim energičnim nastupima, friško pristigla s turneje po Južnoj Americi.

SATNICA
Porto Etno orkestar feat. Tamara Obrovac & Melanie Bong – 21:00 sat
Ketekalles – 22:30 sati

Za Porto Etno orkestar može se reći da je glazbeni temelj festivala; od samog početka festivala 2017. godine nastupa na svakom Porto Etnu kao pratnja brojnim gostima, ali i s vlastitim numerama. Orkestar predvodi nagrađivani riječki multiinstrumentalist Zoran Majstorović (gitara, oud, voditelj orkestra), a tu su još Bojan Skočilić (kontrabas, bas gitara), Dorian Cuculić (klavijature), Vanja Vitezić (udaraljke), Leonard Berisha (bubanj), Robert Mikuljan (truba) i Luka Vrbanec (saksofon).

Tamara Obrovac jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih osobnosti na našoj sceni – pjevačica, skladateljica, tekstopiskinja i flautistica. Jedna je od najupečatljivijih umjetnica hrvatske glazbene scene, čelična istarska lady, čiji je glavni izričaj etnički nadahnut suvremeni jazz pod utjecajem osebujne glazbene i dijalektalne tradicije Istre.

Melanie Bong je jazz skladateljica, pjevačica i producentica rođena u Münchenu kao kći baltičko-pruskog slikara i sinto (romske) pjevačice-glazbenice. Glazbeno obrazovanje stekla je u Grazu i New Yorku uz neke od najvećih vokalista našeg vremena – Sheilu Jordan, Jaya Claytona, Andya Beya i Marka Murphya. Sa svojim je turnejama proputovala Europu, Izrael, Palestinu i Japan.

Ketekalles je ženska grupa osnovana 2016. godine. Bez straha spajaju sve urbane stilove: rumbu, funk, hip-hop, soul, rock, pop, čak i trap; nemoguće je ne prepoznati njihovu glazbu kad se jednom čuje. Nakon uspješne turneje po Latinskoj Americi, gdje su obišle i rasprodale brojne pozornice u Čileu, Argentini i Urugvaju, Ketekalles se vraćaju u Europu gdje zatvaraju turneju El Pacto, a na putu im se našao i Porto Etno festival.

Za drugi dan festivala, petak 2.6., već je najavljen premijerni nastup u Hrvatskoj ambasadora srpske trube i prve trube svijeta Dejana Petrovića koji dolazi sa svojim Big Band orkestrom, a za zagrijavanje će nastupiti finsko-indijski duo Charlotta Kerbs & Sanjay Khan.

Posljednji dan, subota 3.6., kreće ujutro uz gastro feštu i folklorni program, navečer festival zatvaraju nastupi Maye Kamaty s francuskog otoka La Réunion i poznate krčke DJ-ice Ane Antonove, a program će se uskoro kompletirati s još jednim izvođačem, čime se zatvara lineup ovogodišnjeg Porto Etna.

Ulaznice za prvi i drugi dan Porto Etno festivala po pretprodajnoj cijeni moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije.

Na dan koncerta ulaznice će se moći kupiti i u Exportdrvu.

Ulaznice za treći dan su uskoro u prodaji, dok je ulaz na gastro-folklornu feštu besplatan.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..