Čelo fest se ove godine održava od 25. do 28. septembra u Beogradu u organizaciji Centra beogradskih festivala. Večeras, 27. septembra će u Svečanoj sali skupštine grada nastupiti najbolji mladi violončelisti iz cele Srbije. Ulaz na ovaj koncert je besplatan. Centralni događaj festivala publiku očekuje sutra 28. septembra, u Kolarčevoj zadužbini kada će na gala koncertu uz napoznatije domaće violončeliste nastupiti renomirani gosti: Denis Severin (Švajcarska), Atanas Krastev (Bugarska) i Razvan Suma (Rumunija).Na programu će biti izvedena dela Čajkovskog, Rosinija, Paganinija, Šopena, kao i neka dela popularne muzike.

Majstorski kursevi se održavaju u muzičkim školama "Mokranjac", “Vojislav Vučković” i “Vladimir Đorđević”.

Povodom održavanja Čelo FESTa nakon osam godina pauze, naš violončelista Dragan Đorđević Suzuki, autor programa, je rekao:

 “Kroz ovaj festival smo svi rasli, sazrevali kao muzičari i pedagozi, a kao solisti odsvirali veliki broj značajnih koncerata.
Upravo iz tog razloga srpskim violončelistima, počev od onih najmlađih preko studenata, a zatim i profesora na fakultetu i vrhunskih solista, ovaj festival je nemerljivo puno značio. Na Čelo festu su pored najboljih svetskih violončelista nastupali i izuzetni orkestri, dirigenti i pijanisti. Zbog toga bi vraćanje ove manifestacije na zvaničnu agendu najboljih festivala Srbije, gde mu je i mesto, nastavilo da oplemenjuje čitav muzički svet i da podiže kvalitet violončelizma u Srbiji. Ipak, Čelo fest je najznačajniji za najmlađe violončeliste i njihove profesore jer upravo on otvara vrata za stvaranje novih generacija vrhunskih muzičara u našoj zemlji. Kad pomislim na Čelo fest uvek se setim koliko svi mi dugujemo puno našojj dragoj Vesni Kabiljo , koja je svojom energijom, snagom i entuzijazmom učinila puno da ovaj festival postane ozbiljan i važan festival u ovom delu Evrope. Zato je ovogodišnji Čelo fest – Buđenje, posvećen uspomeni na Vesnu.”

Ulaznice za gala koncert se po jedinstvenoj ceni od 500 dinara prodaju na blagajni Kolarčeve zadužbine.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..