U Narodnom pozorištu  je 1. juna Kulturno prosvetna zajednica uručila nagradu Zlatni Beočug za 2020. godinu. Izvanredni 50. Zlatni Beočug je uručen i Beogradskim muzičkim svečanostima BEMUS-u. Izvršni producent i organizator BEMUS-a je gradska ustanova kulture Centar beogradskih festivala – CEBEF, čiji je direktor Damir Handanović prisustvovao dodeli ovog posebnog priznanja. Zlatni beočug se dodeljuje kao godišnja nagrada za trajni doprinos kulturi Beograda umetnicima, stvaraocima, naučnicima, ansablima, organizacijama i ustanovama za trajni doprinos kulturi Beograda.

Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS, osnovane 1969. godine, predstavljaju najstariji i najznačajniji muzički festival u Srbiji i jedan od najprepoznatljivijih festivala umetničke muzike u Jugoistočnoj Evropi, uživajući status kulturne manifestacije od posebnog značaja za grad Beograd.

Iako se oduvek posebna pažnja poklanjala promociji lokalnih umetnika i njihovog stvaralaštva, BEMUS duguje svoju reputaciju pre svega predstavljanju najatraktivnijih inostranih programa. Zahvaljujući BEMUS-u, Beograd je ugostio neke od najpoznatijih ansambala i solista našeg vremena. Od solista i dirigenata izdvajaju se neki od najznačajnijih muzičara XX ali i XXI veka. Pored svetski poznatih izvođača, BEMUS otvara vrata koncertnih dvorana mladim muzičarima koji su na početku svoje profesionalne karijere.

Nagradu je primio Milan Lazović, predsednik odbora BEMUS-a.

 

<<  Jul 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
 

Putopisi, Intervjui..