Pažnja ljubitelja prirode i ekologije širom sveta bila je u petak usmerena na onlajn panel diskusiju „Poslednji poziv za planetu Zemlju?“, na kojoj je EXIT okupio ugledna aktivistička imena iz polja zaštite životne sredine. Reč je o drugom po redu panelu koji je strimovan preko Fejsbuk stranice festivala, a koji EXIT organizuje u okviru platforme „R:evolucija svesti“, čiji je cilj unapređenje društva i pokretanje tema od velikog značaja za razvoj pojedinca i čovečanstva u celini. Učesnici panela bili su Anna Schoemakers (izvršna direktorka Greenpeace-a, najuticajnije i najveće međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine i zaštitu životinja), Hans Bruyninckx (izvršni direktor Evropske agencije za životnu sredinu) i Sophia Kianni (nacionalni strateg i klimatska aktivistkinja u globalnom pokretu, „Fridays for Future“ Grete Tunberg, osnivač i izvršni direktor neprofitne globalne organizacije „Climate Cardinals“, istaknuti član međunarodnih ekoloških pokreta „This is Zero Hour“ i „Extinction Rebellion“), dok je moderator panela bio Nemanja Milović (osnivač i urednik vodećeg srpskog sajta o klimatskim promenama klima101.rs).

Conscious R:evolution - Planet Earth last call?!: ovde

„Moramo da sadimo drveće masovno, jer je to ono što našu Zemlju održava u životu. Uzimamo mnogo od šuma, a ne dozvoljavamo im da se samostalno oporave. Ako je pitanje na šta bi trebalo da se fokusiramo širom sveta, onda je to spašavanje šuma“, poručila je izvršna direktorka najuticajnije i najveće međunarodne  organizacije za zaštitu životne sredine i zaštitu životinja, „Greenpeace“ u Holandiji Anna Schoemakers.

Izvršni direktor Evropske agencije za životnu sredinu Hans Bruyninckx istakao je da je od 1990. godine emisija negativnih gasova povećana za čak 65 odsto. „Surova realnost je da nakon trideset godina pregovaranja o klimatskim promenama, mi nismo uspeli da spustimo tu krivu, ali moramo to da učinimo. Na globalnom nivou, ovo će morati da se učini zajedno sa socijalnim razvojem i sa ciljevima održivog razvoja, čime se bavila Agenda 21 iz 1992. godine. Ključno pitanje je šta moramo da učinimo radikalno drugačije u sledećoj deceniji što očigledno nismo uradili u prethodnih 28 godina?“

Sophia Kianni usaglasila se sa komentarom moderatora panela Nemanje Milovića, osnivača i urednika klima101.rs, da je pandemija koronavirusa ljude vratila prirodi, ali i istakla moć mladosti, u kojoj je važno da se počne od mladog doba „obrazujući decu o važnosti klimatskih promena kako bi na kraju mogli da postanu naučnici, politolozi i zaista deluju na procese.“
Veliki broj pratilaca striminga panela iz raznih krajeva sveta, od Indije, preko Sjedinjenih Američkih Država, do zemalja u regionu, pisali su u komentarima o stanju ekologije svojim državama i iznosili pozitivne reakcije na apele govornika koji su pozivali na očuvanje prirode.  

Platforma „R:evolucija svesti“ će i u narednim onlajn panel diskusijama okupiti neke od vodećih globalnih govornika, umetnika, naučnika, preduzetnika i aktivista sa ciljem diskusije o mogućim pravcima pojedinačnog i zajedničkog razvoja čovečanstva.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..