EXIT Fondacija i niz organizacija okupljenih u društvenom pokretu „Zelena revolucija“ uputili su danas javni apel u kojem pozivaju da se otpočne masovno pošumljavanje Srbije. Potpisnici ovog otvorenog pisma među kojima su Studentski parlament Šumarskog fakulteta u Beogradu, Pokret gorana Vojvodine, Supernatural, Recan fondacija, te grupe Prijatelji šume i Odbranimo šume Fruške gore, ističu da je naučno dokazano da su sadnja drveća i pošumljavanje najjednostavniji i najefikasniji odgovor za klimatske promene, jer je drveće najbolji prirodni prečišćivač vazduha i apsorber ugljen-dioksida.

Autori pisma pozvali su Vladu Republike Srbije i nadležna ministarstva da se javno obavežu da će u skladu sa Strategijom razvoja šumarstva Srbije kreirati i sprovesti nacionalni plan čiji je prvi cilj da pošumljenost naše zemlje podigne sa sadašnjih 28% na najmanje 40% ukupne površine. Istovremeno se traži od Vlade, gradova i opština da stave moratorijum na seču šuma i javnih zelenih površina, kako bi se zaustavio dalji pad stepena pošumljenosti Srbije, i ističe se da je pošumljavanje ujedno i najpovoljniji metod borbe za čistiji vazduh, dostupan i zemljama sa manje razvijenim ekonomijama.

U javnom apelu „Zelene revolucije“ navodi se podatak Ujedinjenih nacija po kome je potrebno da se pošumi 6% kopnene površine planete Zemlje kako bi se apsorbovao i neutralisao veći deo ugljen-dioksida koji čovečanstvo emituje, čime bi se gotovo zaustavio proces globalnog zagrevanja.

Potpisnici pisma podsetili su i da je zaštita životne sredine postavljena kao najveći prioritet Evropske unije i zahvalili se na podršci koju je EXIT Fondacija nedavno dobila za akciju pošumljavanja Fruške gore od strane predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Posebno se ističe i da se postavljeni cilj nalazi „iznad svih ideoloških, rasnih, nacionalnih, religioznih i političkih podela. Važniji je od svakog drugog cilja,  jer bez njega drugih ciljeva na ovom svetu više neće biti“.

Za kraj se u pismu navodi i želja da se inicijativa proširi i na komšijske zemlje: „Ceo naš region je ugrožen i umesto da je najzeleniji u skladu sa svojim nekada svetski poznatim prirodnim lepotama, danas nažalost prednjači u Evropi po stepenu zagađenja“, navodi se u apelu „Zelene revolucije“. Integralna verzija apela može se pročitati na sajtu zelenarevolucija.org.


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..