Treći međunarodni ArtLink festival mladih talenata pod ovogodišnjim sloganom „ZAGRLI MUZIKU“ predstaviće na drugom festivalskom programu, u ponedeljak, 3. oktobra 2016, u 20 časova, u Skupštini grada Beograda, sjajnog dvadesetšestogodišnjeg čelistu Viktora Žulijana – Laferier iz Francuske. Viktor Žulijan – Laferier nastupiće se sa pijanistom Ukijem Ovaskainenom, a na sceni će im se pridružiti i mladi čelista, ArtLink talenat, Vuk Ovaskainen. Ulaz na koncert je slobodan.

Viktor Žulijan Laferier već sa 18 godina diplomirao je na Pariskom konzervatorijumu, potom studije nastavio na Bečkom univerzitetu kod Hajnriha Šifa, a šest godina studirao je na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Švajcarskoj, kod Seiđi Ozave. Dobitnik  je prve nagrade i dve posebne nagrade na Međunarodnom takmičenju „Praško proleće“ 2012.

godine. Nastupao je sa mnogim značajnim evropskim orkestrima:

Filharmonijskim orkestrom Radio Francuske, pod dirigentskom palicom Petera Udijana, Ermitaž državnim orkestrom, Plzenjskom radio filharmonijom, Filharmonijom južne Bohemije, Češkom kamernom filharmonijom Pardubice, Akademijom St. Martin in the Fields. Viktor je često gost pozorišta Šanzelize, Auditorijuma Luvra u Parizu, Meklenburg-Varpomern Festivala, Uskršnjeg festivala u Eks an Provansu, Ciriške skupštine grada, Muzičkog samita u Gštadu, Al Bustan festivala, Lugano Ticino muzika, Praškog EuroArt festivala, a nastupao je i na evropskim festivalima u Finskoj, Švajcarskoj, Italiji i Francuskoj. Sa pijanistom Adamom Lalumom, krajem ove godine, za izdavačku kuću „Mirare“ objaviće prvi album na kome će se naći dela Debisija, Franka i Bramsa.

Koncert je deo programa Francuska muzička jesen, koji se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji i pod pokroviteljstvom Sosijete Ženerale banke.

Arlink festival publici će u utorak, 4. oktobra 2016, u 20 časova, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine predstaviti čuvenu „Kameratu Janaček“ iz Republike Češke. Trinaest vrsnih kamernih muzičara nakon nastupa u prestižnim salama u Češkoj (Rudolfinijum i Dvoržak sala u Pragu) i turneja po Južnoj Koreji, Austriji, Italiji, Poljskoj, Belegiji i Holandiji, trećeg festivalskog dana, nastupiće sa našim violinistinom Robertom Lakatošem. Na programu će biti izvedene kompozicije Baha, Mocarta, Janačeka i Sarasatea.

Sa „Kameratom Janaček“ nastupali su vodeći  češki  i strani solisti, (violinisti Pavel Šporcl, Vaclav Hudeček, Martina Bačova, pijanista Lukač Vondraček, sopran Martina Jankova, Gil Šaron, violinista, čelistkinja Viktorija Jagling, pijanistkinja Nataša Veljković).

Repertoar „Kamerate Janaček“ veoma je bogat, uključuje kompozicije svih stilskih epoha, od baroka do savremene muzike. Orkestar redovno snima za Češki Radio, ima objavljenih nekoliko CD izdanja.  Pavel Doležal, koncert majstor „Kamerate Janaček“ je i koncert majstor „Janaček“ simfonijskog orkestra, angažovan je kao kamerni muzičar i solo izvođač.

Koncert je deo manifestacije Dani češke kulture u Srbiji, u saradnji sa Ambasadom Češke u Beogradu.

Ulaznice za koncert u prodaji su na blagajni Kolarčeve zadužbine i prodajnim mestima Event tima.

ArtLink festival deo je projeta Višegrad – Balkan kulturni most, pod pokroviteljstvom Međunarodnog Višegradskog fonda.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..