U Beogradu od 14 – 22. maja / Međunarodni festival nove muzike »Ring Ring« opstaje i širi duh novog zvuka već dve decenije. Iako je program, zbog neizvesne finansijske podrške, nešto svedeniji nego prošle godine, veliki broj zanimljivih koncerata će sigurno privući pažnju beogradske publike.

Najveća imena festivala su, svakako, legendarni američki fri džezer Džo MekFi (Joe McPhee), japanski istraživač zvuka Otomo Jošihide (Yoshihide), koji na »Ring Ring« dolazi ponovo posle 16 godina, a sviraće sa ljubimcem beogradske publike, bubnjarem Palom Nilsen-Lavom (Paal Nilssen-Love) u Studiju 6 Radio Beograda. Na festivalu će po prvi put nastupiti Pol Pinjon (Paul Pignon), koji je svojim umetničkim radom obeležio eksperimentalnu muzičku scenu Jugoslavije od 1963. do 1983. kao i norveški džez sastav Cortex, čiji je  živi album objavla čuvena izdavačka kuća Clean Feed.   

Od starih poznanika, na festivalu će nastupiti i austrijski perkusionista Martin Brandlmajr (Brandlmayr) i nemački saksofonista Georg Visel (Wissel). Neobično za »Ring Ring«, festival će obeležiti gitaristi, u 3 različite postave i dva solo nastupa. Kao i svake godine festival daje veliki prostor domaćim autorima – novosadski Ex You će nastupati sa Pinjonom, beogradski sastav Hashima je spremio specijalni Ring Ring program, a saksofonistkinja Jasna Jovićević će, prvi put u Beogradu, nastupiti sa fagotistkinjom Gabrielom Koso. Od domaćih ne smemo zaboraviti Borisa Kovača, koji obeležava 20 godina od prvog nastupa na »Ring Ringu«. Njegovim filmom »Times of  Day« festival će 14. maja započeti ovogodišnji program.    

Potencijalni hit festivala će biti nastup Lorana Bigoa, francuskog umetnika sa projektom »Le Petit Cirque«, koji će održati dva performansa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u petak i subotu u 18h.

Kao i obično, festival su podržali strani kulturni centri u Beogradu, a očekuje se i podrška Ministarstva kulture i informisanja. No, pomoć u poslednji čas je stigla od dve domaće organizacije: »Indi« i »Samoorganizacija« (zaslužna za novembarsko gostovanje Vilijema Parkera).

Ulaznice se nalaze u prodaji u Kulturnom centru Rex i u CZKD-u. Karte za nastupe u CZKD-u su 300 dinara i nisu uključene u komplet, a karte za koncerte u Reksu koštaju 500 dinara za 19. maj, po 400 dinara za sve ostale dane, dok komplet za 4 večeri u Reksu košta 1400 dinara.

PROGRAM:

14.05. / REX u 20.00
Promo event - Boris Kovač - “Times of Day” film

18.05. / Studio 6 Radio Beograda u 20.45
Paal Nilssen Love/Otomo Yoshihide (N/J)

19.05. / REX u 20.00
Ido Bukelman (Is)
Universal Indians feat. Joe Mc Phee (N/USA)

20.05. / CZKD u 18.00
Laurent Bigot “Le Petit Cirque” (Fr)

20.05. / REX u 20.00
Jasna Jovićević & Gabriela Koso (Srb)
Martin Brandlmayr (A)

21.05. / CZKD u 18.00
Laurent Bigot “Le Petit Cirque” (Fr)

21.05. / REX u 20.00
Paul Pignon  (Swe) + ExYou (Srb)
wisseltangcamatta (D)
Hashima (Srb)

22.05. / REX u 20.00
Norberto Lobo (Pt)
Cortex (N)



<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..