Udruženje nesvrstanih umetnika vas poziva na događaj DECENTRALIZACIJA KULTURNE SCENE 9. i 12. avgust, od 18 do 00h, AKC Egzoprostor, Nikole Pašića 98, Vinča. Svakom delu Beograda potrebni su neprofitni i nezavisni prostori za kulturu koji nude nešto više od zabave za široke mase. Međutim, bez jasne kulturne politike naše države, kao i programa finansijske podrške prema nezavisnim prostorima, ti prostori nisu u mogudnosti da grade publiku i unapređuju uslove za bavljenje kulturom, a uz to se neretko suočavaju sa nerazumevanjem lokalnih zajednica.

 

AKC Egzoprostor od početka promoviše mlade i nezavisne stvaraoce, punk, rock, reggae, hiphop i druge društveno angažovane umetničke izraze. Takođe, lokalnoj zajednici pruža i besplatne sadržaje koji u ovom delu grada nedostaju, kao što su besplatne radionice koje podstiču stvaralaštvo kod mladih. Do sada su organizovane brojne stvaralačke i aktivističke radionice, izložbe i koncerti, sa velikim brojem učesnika i posetilaca. Stoga, nastavljamo sa kampanjom "Decentralizacija kulturne scene" sa ciljem da skrenemo pažnju javnosti da je nezavisno i neprofitno delovanje na polju alternativne kulture u ovom delu grada veoma teško bez vede institucionalne podrške. Tokom ove kampanje, AKC Egzoprostor de posetiti brojni izvođači iz više gradova Srbije i regiona.


U sklopu ove kampanje bide održana dva događaja, pre svega 9. avgusta, kada nas očekuje nastup mladog rok muzučara i kantautora Marka Aleksandra Gajida, a događaj de podržati i mladi didžejevi iz Rumunije i Srbije, Natty Ned selecta i Kaya selecta. Drugi događaj u sklopu ove kampanje de se desiti 12. avgusta, kada se obeležava Međunarodni dan mladih, a što je zanimljivo i Svetski dan gramofonskih ploča, tako da de posetioci modi da se upoznaju sa ljubiteljima vinila, preslušaju omiljene ploče, ali i uživaju uz nastupe disk džokeja iz Beograda.


Program za 9. avgust:


- Marko Aleksandar Gajid, Ona i Ja unplugged, Beograd
- Natty Ned, Do The Reggae, Sibinj, Rumunija
- Kaya selecta, Beograd


Program za 12. avgust:


- DJ Doobie, Beograd
- Ital Vision, Beograd


Početak: 18 časova Ulaz: Dobrovoljni novčani prilog


Marko Aleksandar Gajic je rok muzicar I kantautor iz Beograda. Marko je dugi niz godina na sceni. Izdao je dva albuma "Suzi ti oko" I "500 Dinara", za septembar najavljuje treci album pod nazivom "Tajne plodnosti". Marko Aleksandar Gajic nastupa sa svojim bendom "Ekskalibur", a takođe i sam sa gitarom. Ovaj solo projekat se naziva "Ona i ja", kada sve svoje numere svira akusticno odnosno unplugged. Vi cete ovoga puta imati prilike da ga cujete tako unplugged, bas kao sto rade mnogi svetski muzicari koji su slobodni da izadju na scenu potpuno sami.

Natty Ned Selekta je mladi disk džokej koji dolazi iz Sibinja u Rumuniji. Do sada je nastupao rame uz rame sa umetnicima kao što su Gregory G Ras (Mađarska), El Negro (Rumunija) , East Roots, One Lion (Rumunija) , MeggaDillah (Rumunija) , Johnny King, Kaya Foundation (Rumunija), Irie Warriors (Rumunija), Mighty Boogie (Rumunija), Prince Sol (Srbija), MrSkavillage (Italija), Rea Tas (Hrvatska) etc. Početkom 2012. godine u rodnom gradu pokrede neformalnu organizaciju pod nazivom “Do The Reggae”. Pušta roots reggae, ragga, dub, digital, dancehall ali takođe I jungle, d n b, dub step, hip hop itd.

Jedna od tek nekoliko dama na domadoj rege sceni, Princess of Zion aka Kaya selecta, dolazi iz Beograda. Pušta kvalitetan rege zvuk, počev od lovers rock-a do modernog roots reggae-a. Do sada je nastupala na brojnim mestima u gradu, rame uz rame sa umetnicima kao što su Irie FM, Hornsman Coyote, Gaggie Selecta, Tresha, Igooman i drugi.

DJ Doobie selektah aka DJ Magic hands važi za didžeja koji vrti najfiniji crni zvuk sa ploča. Jedan je od pionira domade hiphop scene, važi za jednog od najznačajnijih scratch mastera u Srbiji, a među brojnim izvođačima sa kojima je sarađivao su Vudu Popaj, Suid, Lider, Mlata, Coyote, Still Underground, Juice i mnogi drugi. Za istinske ljubitelje hiphop i rege zvuka.

Ovaj rege didžej projekat iz Beograda je do sada posetio gotovo čitav region, što festivale, što klubove, nastupajudi uz vodeda imena regionalne rege scene. Sa radom su počeli u Crnoj Gori, da bi se ved od 2005. godine aktivirali i širom Srbije, Albanije, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Makedonije, BiH, Hrvatske i drugih zemalja. Pored didžejinga se bave i produkcijom, a iza sebe imaju i nekoliko demo izdanja, među kojima su pesme "Life is a journey", "Raggy road", "Countryside" i druge.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..