Nakon što su nas neposredno pred početak festivala Ring Ring u drugoj polovini maja, zadesile tragične poplave, bili smo prinuđeni da prve dve festivalske večeri pomerimo za bolja vremena. Neki od sastava će nastupiti na jubilarnom 20. izdanju festivala od 21-25. maja 2015, a u sledećih mesec dana stiže deo nadoknade u tri večeri pod nazivom „Ring Ring festival 2014. Extended”.

 

četvrtak, 20. novembar 2014. u 20:30
Solo koncert kultnog njujorškog autora Williama Basinskog

Studio 6 Radio Beograda


sreda, 3. decembar 2014. u 21:00
Ingerbright Haker Flaten Chicago Sextet

 

Karte za „Ring Ring festival 2014. Extended” možete kupiti svakim radnim danom od 10:00 do 17:00 u Kulturnom centru REX

 

Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, imaćemo priliku da, u periodu od nepune tri sedmice, čujemo vrhunske američke muzičare.

 

U REXu će nastupiti i kultni njujorški autor William Basinski, koji će svoj solo koncert održati 20. novembra. Basinski je muzičar klasičnog muzičkog obrazovanja koji je preko 30 godina u vodama eksperimentalnih medija Njujorka, a u poslednje vreme i Kalifornije. Koristeći zastarelu tehnologiju i analogne kasete, njegova proganjajuća i melanholična muzika istražuje vremensku prirodu života i rezonira sa uticajima koje na nas ima pamćenje i misterija vremena. Njegovo epsko remek delo od četiri CD-a, The Disintegration Loops dobilo je pohvale međunarodne kritike i uvršteno među najboljih 50 albuma 2004. godine po izboru Pitchfork Media, Instalacije i filmovi nastali u saradnji sa filmskim stvaraocem James Elaineom predstavljani su na festivalima i u muzejima u različitim zemljama, a njegovi koncerti su održavani pred punim dvoranama širom sveta. Basinski je nedavno pozvan od Anthony Hegarty-a da napravi muziku za novu operu Roberta Wilsona „Život i smrt Marine Abramović“, koja je svoju premijeru imala u Mančesteru u julu 2011., turneju po Evropi 2012. a po Severnoj Americi 2013. Basinski je na svetskoj turneji prošle godine promovisao svoj najnoviji album Nocturnes, koji je objavljen u maju 2013.

 

Ulaznice za koncerte u Rexu se mogu kupiti od 5. novembra, po ceni od 300 dinara za svako veče. Poslednji koncert u ovom dodatku najznačajnijeg festivala nove muzike u regionu je nastavak saradnje sa Studijom 6 Radio Beograda. Tamo ce 3. decembra od 21:00, uz živi prenos na Radio Beogradu 3 i televizijskom kanalu RTS Digital, nastupiti Ingerbright Haker Flaten Chicago Sextet. U ovom sastavu, koji predvodi legendarni norveški basista, a američki zet, sviraju najpoznatiji muzičari iz Čikaga, od kojih su saksofonista Dave Rempis, vibrafonista Jason Adasievicz i bubnjar Frank Rosaly dobro poznati domaćoj publici.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..