Pored toga što će i na ovogodišnjem Jelen Demofestu nastupiti inostrani revijalni izvođači, sedmo izdanje festivala pružiće šansu za predstavljanje i neafirmisanim sastavima koji ne dolaze sa područja ex-Yu, pa će tako na ljetnoj pozornici Kastela nastupiti i mladi sastavi iz daleke Švedske.


Na ovaj način banjalučki festival svoju misiju razmjene kulture širi daleko van granica Balkana, a dva švedska benda nastupiće van takmičarskog programa, u sklopu saradnje koju je Jelen Demofest ostvario sa švedskom organizacijom NBV.
Sastavi sa sjevera Evrope će nastupiti na samom početku večernjeg programa 17. i 18. jula, a čast da na ovaj način otvore ovogodišnji festival imaće Dismissed iz Geteborga.


Melodični bend Dismiseed po mnogo čemu je neobičan, a odlikuje se prvenstveno upečatljivim scenskim nastupom, tokom kojeg koriste zanimljive kostime, šminku, ali i performanse za koje najavljuju da nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Drugi muzički dan će početi znatno drugačije, mnogo čvršćim gitarskim zvukom, koji donosi grupa What's Left of the Sun. Ovaj bend dolazi iz istog grada, a kombinuje punk i nekoliko podžanrova rocka.


NBV je obrazovna organizacija, finansirana od strane organa lokalne samouprave, koja se bavi očuvanjem i razvijanjem narodnog znanja.


Uspostavljena saradnja neće završiti navedenim nastupima, već će i banjalučki bend Sopot dobiti priliku da u narednom periodu nastupi u Švedskoj, čime je jednom domaćem izvođaču omogućena vrijedna prilika predstavljanja inostranoj publici.
Ovogodišnji Jelen Demofest održaće se od 17. do 19. jula na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..