U okviru britansko hrvatske organizacije SoulKeks, koja se bavi organizovanjem old school funk zabava i promovisanjem DJ izvođača koji isključivo na svojim nastupima koriste retke gramofonske ploče, 2. novembra u Klubu Gun nastupa britanski DJ Format. Iste večeri će nastupiti i jedan od najvećih i najkvalitetnijih kolekcionara groove singlica na balkanu Udo Brenner iz Slovenije. Ovim evropskim velikanima DJinga, podršku će dati i domaćin večeri Matt Davies ili Mr Dirty Hairy, takođe strastveni kolekcionar gramofonskih ploča vrelog groova.

 

SoulKeks večeri ne treba previše opisivati ili hvaliti. Radi se o iskonskom plesnom groovu koji jednostavno izmamljuje osmeh, greje srce, a telo tera na beskonačni ples.

 

Početak najavljujemo za 22 časa.

 

DJ FORMAT (Uk)

 

DJ Format je strastveni ljubitelj vrele plesne muzike i jedan od najvećih evropskih kolekcionara retkih, zaboravljenih gramofonskih ploča. DJ Format putuje svetom, nastupajući na zabavama s DJ zvijezdama scratch, breaks, B-boys stila, usput obilazeći skrivene vynile second hand dućane, sakupljajući one najbolje plesne groove ploče što je neka nacija ostavila/zaboravila. U miksu DJ Formata mogu se čuti npr. sample japanskog soul benda 60tih u miksu sa iranskim fankom 70tih, kada će odjednom, virtuoznim stilom, uleteti uz scratch sample nekog ex yu funk dragulja.

 

Pored ozbiljnog pristupa DJingu, Format je takođe kompozitor i producent te iza sebe ima niz breaks groove hip hop albuma funk i soul senzibiliteta koji su ostvarili veliki uspeh u svetu hip hop kulture. 2003. godine izdaje debi album Music For The Mature B-Boy na kojem gostuju Chali 2na i Akil, članovi Jurassic 5, te zajedno sa MC Dominalom iste godine kreće na turneju i dobija titulu najboljeg britanskog alternativnog hip hop DJ izvođača i producenta.

 

2004. godine trijumfuje na Reading & Leeds festivalu i nakon toga kreće na turneju po celoj Evropi, severnoj Americi i Australiji.

 

2006. godine izdaje album If You Can’t Join ‘Em… Beat ‘Em s kojim kreće na novu turneju na kojoj uživo izvodi album i ostvaruje nove uspehe. 2007. godine pozvan je od prestižnog londonskog kluba Fabric da uradi miks za svetski poznatu seriju Fabric DJ mikseva. Potpuno inovativnim prstupom, spajajući retki funk, soul i hip hop kao i library music, Format još više dokazuje da je jedan od najboljih u tom delu Europe, a i šire.

 

Frustriran ograničenjem samplova koje do tada koristi, 2008. s prijateljem Simon Jamesom osniva bend The Simonsound, koristeći/svirajući Moog synths, tape recordere kao i mnogu drugu vintage studijsku elektronsku opremu. Inspirisani televizijskom muzikom, 50tih i 60tih izdaju album Reverse Engineering. Gilles Peterson ovaj album ističe kao jedan od inovativnijih i zanimljivih albuma 2008. godine, a dobijaju pohvale i od najvećih svjetskih hip hop breaks DJ izvođača poput: DJ Spinn, Kenny Dope i Lord Finesse.

Logičan nastavak uspešne karijere je osnivanje vlastite izdavačke kuće Project blue book. Izdaje novi album Mr DJ na kojem na par pesama gostuje poznati underground MC Sureshot. Pored uspeha u okvirima funka, soula, hip hopa, Format se etablira u jazz krugovima ozbiljnim poznavanjem svetske jazz scene.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..