Do kraja druge sezone klub Kult donosi čak 10 gostovanja popularnih globalnih izvođača među kojima su Rex The Dog, Radio Slave, Alan Dixon, Enzo Leep, Lonely, Aril Brikha, JFR, AWEN, Traumer i Pablo Bozzi. Prvih 50 ulaznica za svaki događaj mogu se nabaviti po povlašćenoj promo ceni od 1200 dinara putem Resident Advisor platforme. Ovog petka, ekskluzivno u klubu Kult, beogradska publika imaće priliku da čuje Rex The Doga, britanskog muzičara i vizuelnog umetnika. On će kao i uvek, svoj jedinstveni zvuk predstaviti koristeći analognu elektroniku i modularni sintisajzer, predstavljajući čitavu paletu instrumenata koji su obišli čitav svet – od Panorama Bara u Berlinu, preko Nitsa u Barseloni, do Good Rooma u Bruklinu.

Rex The Dog je umetnički alijas iza kog stoji DJ, producent, remikser i vizuelni umetnik Jake Williams, koji preferira analogni pristup u svemu – od crtanja do muzike. Njegova izdanja "Sicko", "Teufelsberg" i "Vortex" zasluženo su dobila podršku od strane renomiranih DJ-eva poput Tale of Us, Jennifer Cardini, Romana Flügela, Job Jobse, Maceo Plexa i Kölscha. Osim toga, Rex The Dog je remiksovao umetnike kao što su Depeche Mode, Robyn, Fever Ray, Me Me Me i Moby. U 2023. godini, Jake je predstavio novu evoluciju zvuka Rex The Dog, spajajući projekat sa svojim muzičkim korenima. Numera "Change This Pain For Ecstasy" donosi najveći vokalni hook ikada korišćen u Rex pesmi, osvežavajući pravac koji spaja DNK JX-a sa klasičnim andergraund zvukom Rex The Doga. Ova numera, koja je postala Essential New Tune na BBC Radio 1 šou Pete Tonga, obišla je najpoznatije festivale i klupske prostore, zahvaljujući podršci DJ-eva poput Keinemusika, Azzecca, DJ Tennisa i mnogih drugih.
Proslava prvog rođendana kluba Kult zakazana je za 15. i 16. decembar, kada kao specijalni gosti stižu producent, DJ i traženi remikser Radio Slave i Alan Dixon.

Matt Edwards poznat pod pseudonimom Radio Slave jedna je od andergraund figura koja je stvorila neke od ključnih muzičkih ostvarenja moderne klupske kulture. Kroz svoju izdavačku kuća REKIDS doprineo je razvoju mnogih talenata, uključujući imena kao što su Nina Kraviz, Peggy Gou, Mr. G, Spencer Parker i drugi. Kada se zaroni u  katalog njegovog lejbla, otvara se enciklopedija house i techno muzike – izdanja iza kojih stoje Robert Hood, Joe Claussell, Carl Craig, Kenny Larkin, Gerd Janson, Chris Liebing, Speedy J, Len Faki, Mike Banks (Underground Resistance) i mnogi drugi.

Alan Dixon već dugo vremena nosi titulu umetnika koji je na korak do velikog uspeha. Od strane uticajnih ljudi u industriji, uključujući Mixmag, Defected i Traxsource označen je kao izvođač kojeg treba pratiti, a osim što ga redovno emituju na BBC Radio 1, muziku potpisuje za Running Back, Permanent Vacation i Correspondant. Nekoliko godina bio je Ministry of Sound rezident u Singapuru, a po povratku u Veliku Britaniju radio je u Strut Recordsu u Londonu i ubrzo postao poznato ime na disco sceni što je rezultiralo gigovima u Horse Meat Disco, Elrowu, Glastonbury-ju i rezidenturom u Savage Disco i proširilo se na međunarodna gostovanja u Pikes Ibiza, Black Flamingo NYC, Madridu i povratku u Singapur. Alan Dixon je uplovio u sopstvenu produkciju inspirisan artistima kao što su Todd Terje, Prins Thomas i Gerd Janson. U tom periodu, Prins Thomas je napravio remiks Alanove pesme "Edge of Forever" za Correspondant, dok je Alan potpisao ugovor sa Running Back Records, lejbl Gerda Jansona. Tokom 2020. godine pokrenuo je sopstvenu izdavačku kuću Love Attack, na kojoj su izdanja od Man Powera, kao i remiksi za Salsoul, Unidisc, MeMeMe i druge. Alan Dixon zadobio je podršku od strane Danny Howarda i Annie Mac, a Pete Long je njegovu traku "Edge of Forever" svrstao u Essential New Tune.

Petak, 29. decembar rezervisan je za groovy vajb uz Easy Tiger Showcase na čelu sa Markom Nastićem koji ovog puta u goste dovodi sjajnog artista iz Španije – Enzo Leepa.

Enzo Leep je nesumnjivo jedan od najperspektivnijih španskih umetnika. Enzo je izvodio svoj Live od Berlina, preko Venecije, Ciriha, Barselone, Berna, Madrida, sve do Moskve i Sankt Peterburga. Svoju muziku objavljuje na etiketama poput Get Physical, Suruba X, Bla Bla i Cyclic, dok vinile za Rewire, Heisenberg, Moira, Unknown, Punchis, a uskoro i Hubble Rec, Black Wood Rec. Vodi dva lejbla, Rewire Musik koji je fokusiran na rustični andergraund koncept iz minimalističke perspektive, kao i ANOA Music, novu vinil izdavačku kuću, koja se bazira na analognoj i organskoj muzici ekskluzivno na vinilu.
Klub Kult još jednom će biti domaćin fenomenalnog Footworks Showcase-a, u subotu 30. decembra. Rezidenti i osnivači Dimitri J i Un Padre, ovom prilikom će beogradskoj publici predstaviti Sick Mode Records sa Ibice i njihovog izvođača pod umetničkim imenom Lonely.

Svojim produkcijskim umećem još na početku karijere Lonely je  impresionirao veliki broj međunarodnih DJ-eva, kao što su Marco Carola, Green Velvet, Stacey Pullen. Nakon toga nižu se i prvi veliki uspesi, njegovo EP izdanje objavljeno je na Desolat etiketi Loco Dice-a, a nakon toga objavljuje i za lejblove poput Armada Subjekt, Stereo Production, Rawthentic, Viva Music, Deep Perfect i Cannibale. Prošle godine Lonely je pokrenuo svoju izdavačku kuću Sick Mode, sa debi izdanjem "Rumba Nera", anjegova izdanja počinju dobijati podršku od svih velikih imena širom sveta. Danas ti isti velikani Loco Dice, Marco Carola, The Martinez Brothers, Joseph Capriati i dalje usvojim setovima vrte njegove objavljene i neobjavljene trake. Klub Tantra na Ibici ugostio je prvi showcase njegove etikete, a nakon rasprodatih žurki na Ibici usledili su debi u Njujorku, Bronksu. Majamiju.

U petak, 19. januara za DJ pult Kulta stiže Ritmik Showcase – jedinstveni performans namenjen publici prefinjenog muzičkog ukusa, uz gostovanje pionira elektronske muzike i mastera live nastupa Arila Brikhe.

Talentovani Aril Brikha, poznat po svojim maestralnim live nastupima hrabro prkosi žanrovskoj podeli u elektronskoj muzici i sjedinjuje techno, house i deep house u jedinstvenom eklektičnom izrazu. Sa samo pet godina svirao je klavir, a kasnije je otkrio i svoju strast prema sintisajzerima i elektronskoj muzici. Inspirisan techno i house zvukom, počeo je da eksperimentiše i producira. Davne 1998. godine Brikha je potpisao ugovor sa legendarnom izdavačkom kućom Transmat Records, koju je vodio detroitski producent i DJ Derrick May i objavio svoj prvi singl "Groove La Chord", koji je bio prekretnica u njegovoj karijeri i postao globalni hit. Usledilo je mnoštvo izdanja, kao i prvi studijski album "Departure in Time" koji je dobio odlične kritike i postao je omiljen među ljubiteljima elektronske muzike. Izdanje "Ex Machina" sadrži neke od najupečatljivijih traka u Brikhinoj karijeri, poput "Lady 707" i "More Human", a koje su prikazale njegovu sposobnost da stvara kompleksne, emotivne i futurističke zvukove po kojima je njegov stil prepoznatljiv. "Art of Vengeance" EP predstavio je moćne techno trake poput "Art of Vengeance" i "Prisma", koje su se istakle svojim energičnim ritmovima i hipnotičkim zvukovima.
Anjunadeep lejbl donosi po prvi put u Beograd najfiniji deep melodic house zvuk i emotivnu electroniku u subotu 27. januara, uz nastup njihovog predstavnika iz Argentine – DJ JFR.

JFR je argentinski DJ i producent sa trenutnim prebivalištem u Barseloni gde radi kao label menadžer za nekoliko izdavačkih kuća. Svoju muziku objavljuje na Anjunadeep, Clubsonica Records, Dreamers i Onedotsixtw etiketama, a podržali su ga nekih od najboljih umetnika elektronske muzike poput Tony McGuinnessa, Hernana Cattanea, Nicka Warrena i mnogih drugih. JFR je poznat i po muzičkom podcastu "Secret Feelings" i kao organizator žurki.

Prvi petak u februaru mesecu rezervisan je za live nastup vodeće afro house muzičarke i pevačice AWEN.

Gradeći stil na svom kulturnom nasleđu i muzičkom ukusu koji se naslanja na umetnike poput Nine Simone, Boba Marleya i Marvina Gayea, AWEN je počela da stvara svoj jedinstveni stil afro house-a, mešajući elektronsku instrumentaciju sa beskrajnim melodijama. U 2019. godini AWEN je objavila prvi solo album "Redemption", a zatim i šest EP-jeva i mnoštvo singlova, uključujući i kolaboracije sa afro house izvođačima Floyd Lavine, Daniel Rateuke i Enoo Napa. Takođe, ima tri globalna hita među kojima su "Your Voice", , "Gold" i , "Kusimama". Njenu muziku podržavaju mnogi poznati izvođači, među kojima se našao i Black Coffee.

Prvi put u klubu Kult u petak 23. februara nastupiće i predstavnik pariske andergraund scene, producent i DJ Traumer.

Traumer je predvodnik francuske elektronske scene koji je široj publici poznat po tvrđem zvuku, dok se u njegovom opusu može pronaći sve, od minimala i microhouse-a, preko medoličnih deep hose i jazzy zvukova pa sve do beskompromisnog techna. U njegovoj muzici mogu se čuti tabla bubnjevi iz Indije, gudački i duvački instrumenti sa Bliskog Istoka i duboki afrički ritmovi u kombinaciji sa bogatom istorijom house-a i techna iz Evrope i Amerike. Traumer je deo Lola ED porodice, vlasnik respektabilnog lejbla Gettraum koji naziva i platformom na kojoj objavljuje svoje eksperimente, a planira pokretanje još jedne etikete koju će nazvati HUA (cvet na kineskom). Njegov produkcijski talenat našao se na mnogim prestižnim izdavačkim kućama kao što su Desolat, Cocoon, Skryptöm, IRM, Sign Industry, a mnogi ga znaju po planetarnom mega hitu "Hoodlum". Rezident je svog omiljenog kluba Rex u kojem organizuje čuvene žurke pod nazivom Traumer Invites… na koje poziva svoje prijatelje i omiljene izvođače, dok na radiju Rinse France vodi emisiju u kojoj do izražaja dolazi njegova muzička svestranost i dinamičnost. Muziku pušta širom sveta, na vodećim festivalima kao i u kultnim klubovima kao što su Amnesia na Ibici, Rex u Parizu, Fabric u Londonu, Button Factory u Dablinu, Metro Dance Club u Alikanteu.

Po prvi put u Srbiji, u petak 15. marta nastupiće berlinska senzacija, DJ, live umetnik i producent Pablo Bozzi.

Muzička priča Pabla Bozzija počela je kada je imao šest godina, pohađao je klasičnu muziku i čembalo na Nacionalnom konzervatorijumu u Tuluzu do svoje 15. godine, a potom je završio dizajn zvuka u Montpelieru i preselio se u Berlin, kako bi unapredio svoju muzičku karijeru. Kroz svoj projekat Imperial Black Unit s Templerom i nakon serije izdanja na poznatim etiketama i nastupa na Boiler Roomu u čuvenom klubu KHIDI u Tbilisiju stekao je priznanje na sceni. Iako je u Berlinu, i dalje je vezan za rodni Tuloz, kroz kolektiv nazvan Toulouse Gouffre Club koji je osnovao sa prijateljima. Kroz taj projekat upoznao je Kendal pre pet godina kada započinje njihova saradnja. Pablo se pojavljuje na Kendalovom EP-u sa trakom "Corpo Meccanico", nakon čega zajedno osnivaju projekat INFRAVISION. Zvuk INFRAVISION-a inspirisan je muzikom iz 80-ih i 90-ih, konstruisan na savremen način, ali i dalje odiše vibracijom 80-ih. Pablov entuzijazam za italo disco, synthwave i zvuk i estetiku 80-ih doveo ga je do EP izdanja "Walk On Wire" na etiketi BITE, rezidenta Berghaina, Phase Fatale. Od EBM-a i techna preko new wave-a, do italo disca, new beata i industriala, Pablo besprekorno spaja ove elemente. Svoj jedinstven zvuk usavršio je nekoliko izdanja i remiksa, uključujući EP "Last Moscow Mule" objavljen na etiketi Dischi Autunno, Jennifer Cardini, kao i njegovu rezidenturu Second Sight na berlinskoj streaming platformi HÖR.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..