DrugiNacinbyG-Aleksic2Legendarni sastav koji dolazi sa područja Hrvatske a ostavio je veliki trag u Jugoslovenskoj muzici, Drugi Način, posle više decenija posetiće srpsku prestonicu gde će zajedno sa još jednim doajenima ovdašnje scene grupom Svremenaši održati koncert 12. novembra sa početkom u 21h.
Mesto održavanja ovog koncerta koji će biti zanimljiv kako poštovaocima ova dva sastava koji ih pamte još iz 70-ih i 80-ih godina tako i brojnim pripadnicima novijih generacija koji su upoznati sa njihovim radom je sala Amerikana u Domu omladine Beograda.

Drugi Način osnovao je 1974. u Zagrebu frontman Branko Požgajec, pod imenom Novi Akordi, a već u jesen 1974. ime je promenjeno u Drugi način. Pažnju publike i javnosti skrenuli su neobičnom postavom u kojoj su se nalazile dve flaute. Godine 1975. snimili su debi album sa kojeg su do dan danas ostali zapamćeni hitovi “Stari grad”, “Carstvo samoće” i “Lile su kiše”. Nakon objave nekoliko singlova 1982. objavljuju album “Ponovo na putu” sa kog se pored ostalih istakla pesma “Piši mi”. Uz nekoliko personalnih promena bend je bio aktivan do 1990., nakon čega sledi dvogodišnja pauza u radu. Branko Požgajec 1992. godine ponovo aktivira Drugi način, međutim 2000. godine posle nastupa u Domu sportova u Zagrebu zajedno sa grupom Jethro Tull prestaju sa radom. Drugi način je reaktiviran 2008. godine i od tada do danas nastupa u sastavu: Branko Požgajec (vokal, flauta), Božo Ilić – Dugi (bas gitara), Ernest Vinković (gitara, vokal), Damir Vuk (klavijature, vokal), Mladen Palenkaš (bubnjevi) i Mario Domazet (gitara). Pre nekoliko dana, 22.10., svet je naspustio gitarista Davor Sečar, član Drugog Načina od 1987. do 2007. godine. Dan iza koncerta u Beogradu Drugi način nastupa u Zagrebačkom KSET-u, a 1. decembra u banjalučkom DFK.

Grupa Svremenaši praktično predstavlja nastavak rada legendarnog benda S vremena na vreme koji su daleke 1972. godine osnovali Asim Sarvan, Ljubomir Ljuba  Ninković, Miomir Miki Đukić i Vojislav Koki Đukić. S vremena ne vreme važi za utemeljivača i predvodnika beogradske akustičarske scene i pionire u uvođenju tradicionalnih narodnih elemenata u rock muziku, koristeći stare instrumente kao što su ukocen ili šargija. Njihovu  muziku odlikuje kombinacija akustičnog i električnog sa pratećim zvukovima flaute, orgulja i tradicionalnih mandolina uz sklad vokala. Tokom godina neke od pesama ovog sastava postali su klasici i vanremenski hitovi. Posle druge duže pauze, tročetvrtinska postavka S vremena na vreme okupila se povodom 40-ogodišnjice snimanja njihove prve pesme “Sunčana strana ulice”. Publika je Svremenaše koje čine Ljuba, Miki i Koki sa još trojicom muzičara imala prilike da vidi na ovogodišnjem Belgrade Beer Festu. Koncert u Domu omladine Beograda idealna je prilika da se svi podsetimo pesama “Moj svet“, “Čudno drvo“, “Tema classica “, “Dixieband“, “Karavan“, itd. u izvođenju Svremenaša.

Od petka 28.10. na Blagajni Doma omladine Beograda u pretprodaji se nalazi prvi, ograničeni kontigent ulaznica za ovaj svojevrsni spektakl po ceni od 1000 dinara. Nakon prodaje ovog prvog broja ulaznica cena će biti 1200 i 1500 dinara.

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=NHyg5pmA-uU&feature=channel_video_title
http://www.youtube.com/watch?v=fgHN3FdWdnM
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..