Cheikh-Lo-1Cheikh Lô, tvorac magične fuzije koja ujedinjuje razne muzičke stilove, između ostalog mbalax, funk, soul, kubansku i flamenko muziku, vrhunski pevač, tekstopisac i multiinstrumentalista u BG stiže sa šestočlanim pratećim sastavom, a kako to zvuči uživo imaćemo priliku da čujemo 30.oktobra u 19:30 u DOB-u.
Nastup je organizovan u okviru 27. Beogradskog Jazz Festivala u saradnji sa AAA produkcijom, a takođe je deo projekta  Multikulturalizam u muzici (Multiculturalism In Music – MiM), podržanog programa Evropske unije, Kultura 2007 - 2013.

Ulaznice za koncert Cheikh Lô-a se mogu kupiti u prodavnici Gigstix u Pariskom Magazinu u Novom Sadu ili na biletarnici Doma omladine Beograda po ceni od 990 dinara. Na dan koncerta cena ulaznice iznosiće 1190 dinara. 

Nakon revolucionarnog debi albuma "Ne la Thiass" iz 1996. godine koji je producirao njegov sunarodnik Youssou N'Dour uz Nick Gold-a, zatim dva naredna albuma, četvrti album "Jamm" (što na Wolofu, jednom od jezika Senegala, znači "mir") iz 2010. godine predstavlja najmarkantnije i najličnije  muzičko ostvarenje, koje je među istaknutim svetskim muzičkim medijima i kritičarima zadobio izvrsne recenzije.

Cheikh Lô je sarađivao sa mnogim priznatim muzičarima i dobio priznanja Kora All African Awards, zatim Ordre National de Merite de Léon, nacionalni orden koji mu je uručio predsednik Senegala. Na albumu Jamm sarađuje i sa dugogodišnjim saksofonistom James Brown-a, Pee Wee Ellis-om, čiji je zvuk itekako prepoznatljiv na samom albumu.

Kada je trebalo da opiše utisak sa poslednjeg albuma, da ga predstavi publici i kaže kako ga je sam doživeo, Cheikh Lô biva vrlo iskren: “Veoma sam otvoren prema novim idejama, novim bojama. To je neka vrsta šarenolikosti moje muzike. Mogao sam da izaberem da se svedem, da ograničim sebe i da se striktno bavim senegalskom muzikom i onim što bi ista trebala biti. Ali, ja želim da moja kreacija dotakne ljude širom sveta, da putuje po celoj planeti, da komunicia sa svetom. A, da bi postigao sve to, morao sam posedovati nešto što će svet lako razumeti. Ja pravim afričku muziku. Jesam senegalac, ali sam dotaknut svim zabačenim delovima afričkog kontinenta, kao i svim zemljama i jezicima koji se upotrebljavaju na tom prostoru. Kada kreiram album, pokušavam da ga predstavim kao veliku korpu iz koje uzimaš ono što ti se dopada. Tu ima sira, čokolade, krema, jabuka, još nekog voća… Moja muzka je koktel i ja volim koktele…”

Istaknuti muzički mediji o Cheikh Lô-u:

“A rare talent destined to become one of world music’s biggest stars.”
The Times

“A compelling performer with energy and personality to match that of the early Bob Marley.”

"He's one of Africa's most brilliant musicians, a distinctive, soulful singer-songwriter and multiinstrumentalist who can cover anything from funk to mbalax and ballads."
The Guardian

"True global music to make anyone feel better"
Q Magazine on "Jamm"

"There are quiet, mostly devotional outings, but the lilting, somewhat reggaematic pulse of the album never falters, and Lô's fluid vocals cast a light, warm touch over everything."
Uncut Magazine on "Jamm"


Vazni linkovi:
http://www.worldcircuit.co.uk/#Cheikh_Lo
http://www.youtube.com/watch?v=0zoagR8fupo
http://www.youtube.com/watch?v=iIPvcVjZWjM&feature=related
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..