Lynne-ArrialePančevački jazz festival je pokrenut 1998. godine i od tada su u okviru njegovih pograma nastupali mnogi renomirani svetski izvođači, kao i najcenjeniji jazz umetnici domaće scene. Tako je za trinaest godina postojanja Jazz festival ugostio poznata imena kao što su, između ostalog: Roy Hargrove, Eddie Henderson, Denise Janah, Adriane Muttenthaler, Bojan Zulfikarpasić, Victor Bailey, Hubert Tubbs, i drugi…


Na festivalu se prostor daje i muzičarima poniklim u Pančevu, koje decenijama ima svoju jazz publiku i izvođače. Festival najčešće prati i izložba fotografija, a 2008. godine objavljena je publikacija posvećena desetogodišnjici postojanja manifestacije. Umetnički direktor festivala je jazz umetnik Dušan Ivanišević, a organizator Kulturni centar Pančeva.

Na 14. Pančevačkom jazz festivalu, koji će se održati u Kulturnom centru Pančeva od 11. do 13. novembra, nastupiće i Lynne Arriale, poznata jazz pijanistkinja čiji su nastupi impresivno muzičko iskustvo. Svojevremeno je novinar jednog poznatog časopisa napisao da Lynne Arriale „vraća srce jazz muzici“. Trubačka legenda i saradnik Lynne Arriale Randy Brecker je izjavio da Lynne Arriale ne može porediti ni sa kim, i da njena muzika prevazilazi termin jazz, „u pitanju je čista, esencijalna muzika“, rekao je on.

Lynne je već sa tri godine otkrila svoj omiljeni intrument, nakon što je dobila na poklon dečiji plastični klavir. Od tada nije prestala da ga obožava i svakodnevno svira. Nakon što je završila više muzičkih škola koje je pohađala u detinjstvu i ranoj mladosti, diplomirala je na odseku za klasičan klavir na Wisconsin Conservtory of Music, a interesantno je da se tek u 24-25. godini zainteresovala za jazz. U Japanu je 1991. godine nastupala na turneji 100 Golden Fingers sa jazz legendama kao što su: Hank Jones, Tommy Flanagan, Kenny Barron, Harold Mabern, Junior Mance, Monty Alexander, Roger Kellaway, Ray Bryant i Cedar Walton. Dve godine kasnije, pobedila je na renomiranom takmičenju Great American Piano Competition, nakon čega je oformila svoj jazz trio, koji je kasnije prerastao u kvartet. Svirala je sa velikim brojem poznatih muzičara i nastupala na svim značajnim jazz festivalima. Lynne je takođe i profesor na jazz odseku fakulteta The University of North Florida u Jacksonvillu, a učestvuje i u više edukativnih i takmičarskih programa poznatih festivala, navodimo neke: Montreux Jazz Competition, American Pianists Association Fellowship Awards, The Kennedy Center’s Mary Lou Williams Competition, Jacksonville Piano Competition.

Prvi put u Srbiji, 12. novembra na Pančevačkom jazz festivalu, predstaviće svoj 12. album – Convergence. Nastupiće pod nazivom Lynne Arriale Convergence Quartet u kome su pored nje: Rich Perry – tenor saksofon, Martin Gjakonovski – bas i Anthony Pinciotti – bubnjevi. Koncert počinje u 22h.

Nastupi Lynne Arriale su uvek nabijeni emocijama, a često na koncertima svira interesantne obrade popularnih pesama. Nemojte propustiti nastup ove izuzetne jazz umetnice!

Iste večeri, pre koncerta Lynne Arriale, od 20.30h, nastupiće austrijsko-srpski savremeni jazz bend Triple Ace u sastavu Daniel  Nosig – truba, Oliver Kent – klavir, Uli Langthaler – bas, Dušan Novakov – bubnjevi.

Podsećamo vas da će na ovogodišnjem Pančevačkom jazz festivalu, 11. novembra, nastupiti i Mike Stern, jedan od najvećih jazz gitarista današnjice.

Zahvaljući naporima oganizatora Festivala, ulaznice za drugo festivalsko veče i koncert Lynne Arriale se mogu kupiti po promotivnoj ceni od samo 200 dinara. Na ovaj način Pančevački jazz festival želi da doprinese široj afirmaciji jazz muzike i većoj dostupnosti ekskluzivnih kulturnih sadržaja.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kulturnog centra Pančeva (Vojvode Živojina Mišića 4),

Radno vreme blagajne:

ponedeljak - sreda od 09.00 do 22.00h,

četvrtak - nedelja od 16.00 do 22.00h,

broj telefona - (+381 13) 346 579.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..