PREDPRODUKCIJA. MINUCIOZNOST - Umesto uobičajenih suvoparnih i rutinskih priča koje prate saopštenja o novim albumima, odlučili smo da postavimo kameru u naš stvaralački prostor i tako dočaramo makar deo ljubavi i minucioznosti ugrađene u svaki detalj ovog skupa pesama. Pričamo najpre o predprodukciji. Pričamo o radu na metrici, izbacivanju suvišnih slogova, o uređivanju akcenata. Pričamo o pesmama koje su isprva snimljene sa jednom lirikom, a zatim potpuno drugom, zamenjenom, boljom. Pričamo o studijskim probama gde su se gradili aranžmani i gruv, i o kućnim probama gde se peglala svaka nota.

Pričamo o izboru kojom bas gitarom će se odsvirati koja pesma, koju će svirati fretles bas a koju bas sa pragovima, o bas gitarama specijalno naručenim kod majstora za ovaj album. Pričamo o izboru gitara, pojačala, žica kojima će se svirati koja pesma da bi se postigla odgovarajuća atmosfera, o novim kablovima i efektima kupljenim za ovo snimanje, o tome koja dubina bas bubnja i doboša nam je potrebna, o mikrofonima, koji mikrofon će snimiti vokal, ali i o dodatnom paru ambijentalnih mikrofona da bi se postigla naročita toplina i prostornost na snimku bubnjeva... Pričamo o godini dana pripremnih radnji.

SNIMANJE. PRESING EKSPRES - Kada bend uđe u studio dobro uvežban, odmoran, inspirisan i sa svim dilemama razrešenim u predprodukciji, snimanje traje kratko. Sve pesme Presinga na ovom albumu snimljene su iz prvog pokušaja, a tek poneka je odsvirana dva puta. Osnovno snimanje bubnjeva, bas gitare i svih gitara trajalo je dva radna dana, u predivnom novosadskom studiju Odbij, sa Markom Trbovićem kao snimateljem, koji nas je počastio neverovatnom kolekcijom mikrofona, lampaških predpojačala koja je koristio Frenk Sinatra, klasičnih gitarskih i bas pojačala, analognog miks pulta iz osamdesetih, gitara i gitarskih efekata, i povrh svega pastrmkom na žaru ispečenom u dvorištu studija. Još nekoliko dana potrajalo je snimanje vokala, pratećih vokala, flauta, saksofona, klavira, i sve to je takođe snimljeno iz prvog pokušaja, sa tek ponekom reprizom. Sokoj nam je dodelio sredstva za snimanje ovog albuma i na taj način pomogao da ne moramo da gledamo na štopericu u studiju, ali svejedno, Presing je snimio album za svega pedesetak studijskih sati.

MIKS SAFARI - Prava avantura nastala je tokom miksa. Prve miksove uradio je tandem Krakov-Petrović u kućnoj radinosti. To je trajalo mesecima. Neke miksove je pojeo pad sistema na izvikanom i-Macu i rađeni su iznova. Neki miksovi su rađeni iznova jer je poneki detalj bio diskutabilan. Uprkos mnogim sjajnim idejama i rešenjima koje je donela kućna radinost, prevladao je glas razuma i angažovan je miks inženjer Vladimir Krkljuš, sa kojim je sve mnogo brže i lakše završeno, na opšte zadovoljstvo.

MASTERING RASKOŠ - Mastering ovog albuma obavljen je u beogradskom studiju Sick Touch, a mastering inženjer bio je Vladimir Krkljuš, koji je i miksao album. Ipak, da sve ne ostane na tome pobrinuo se bubnjar grupe Fish in Oil, Tom Feđa Frenklin, koji je, oduševljen albumom, poklonio Presingu analognu optimizaciju snimaka u svom studiju Hill River – snimci su propušteni kroz skupocene analogne sprave ovog studija i dobili još jedan nanos topline.

OBJAVA – DIGITALNO I FIZIČKO IZDANJE - Digitalne platforme objavile su album Presinga “Povratak u krntiju” prvih dana zime. Bend je objavio album i na platformi Bandcamp, da bi omogućio preslušavanje albuma bez reklama, uz otključanu opciju neograničenog ponovnog slušanja. Danas je objavljen i kompakt disk.

VINILNO IZDANJE. CROWDFUNDING - Pandemija je donela velika poskupljenja sirovina i usporeni saobraćaj, pa samim tim i gotovo udvostručene cene izrade fizičkih izdanja na CD-u i gramofonskim pločama. Da bi album “Povratak u krntiju” ipak izašao i na gramofonskoj ploči, Presing je pokrenuo crowdfunding kampanju na francuskoj platformi Diggers Factory, odrekavši se zarade benda da bi ova ploča bila dostupna cenom svakom ko želi da sluša novi album Presinga sa gramofona. Zbog visoke cene poštarine u francuskoj pošti za pojedinačno slanje vinila, Presing poziva sve zainteresovane poručioce iz Srbije i ostalih ex YU zemalja da se jave u sanduče Facebook stranice Presinga radi objedinjavanja porudžbina u jedan paket i snižavanja cene poštarine na minimum.

 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..