U petak, 11. juna 2021. u 18:00 // Klub Doma omladine Beograda. Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić. Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Predstavljamo neke od najvažnijih stranica popularne muzičke istorije! Ovu polusezonu ćemo završiti radikalno: sa dve najbučnije ploče koje su bile na top listama osamdesetih, udarajući temelje novoj estetici u rokenrolu – alternativnoj rok kulturi, Jesus and Mary Chain – Psychocandy i Hüsker Dü – New Day Rising.

Jesus and Mary Chain – “Psychocandy”

Album koji je udario temelje takozvanog “indie” zvuka, po mnogo čemu je te 1985. bio vesnik novih vremena. JAMC su prvi britanski sastav koji je doneo sa sobom postmoderno čitanje rokenrol zaostavštine: njihov bučni stil podsećao je na neku radikalniju vrstu Velvet Underground, prilagođenu novom materijalističkom globalnom društvu koje se upravo oblikovalo. Počivao je na kombinaciji slatkog pop zvuka besmrtnih melodija i drastično agresivne upotrebe feedbacka kao ravnopravnog dela instrumentarija kojim se služi rok bend. Njihov izgled je takođe preformulisao izgled otpadnika iz šezdesetih za osamdesete, sve sa velikim crnim naočarima i razbarušenom kosom. Momci iz Glazgova su ovim albumom stvorili prvo pravo alternativno rok remek delo, koje se pokazalo kao izuzetno uticajno u godinama što su sledile.

Hüsker Dü – “New Day Rising”

Hüsker Dü su svakako klasici novog doba, a ovaj album je bio prekretnica u njihovoj karijeri kad se pojavio 1985. godine. Ostavivši za sobom hardcore punk godine, posle svog tour de force duplog albuma “Zen Arcade”, Hüsker Dü su ekspresno, u roku od nekoliko meseci izdali dve ploče koje su otvorile poglavlje alternativnog roka u Americi: “New Day Rising” i “Flip Your Wig”. Ova prva je svojim ultra-glasnim i melodičnim zvukom postavila model za sve slične poduhvate koju su došli kasnije. Hüsker Dü su brzo postali jedan od par najuticajnijih i najuglednijih bendova svoje generacije, zajedno sa REM, Sonic Youth i The Replacements. Ispostavilo se da su sa obe strane Atlantika ključne nove grupe bile  bučne i emotivne u isti mah.

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..