Boris-BereyovskyIstaknuti pijanista, Boris Berezovski nastupiće na gala zatvaranju ovogodišnjeg 43. BEMUS-a koje će se održati 26. oktobra u Beogradskoj areni. Po prvi put deo programa Beogradske muzicke svecanosti  će se održati i u Beogradskoj areni. Nadamo se da će se saradnja Jugokoncerta i Arene Beograd nastaviti.

Od Bramsa i Lista, preko nezaobilaznog Hačaturijana do Gulda i Čejsinsa, istinski naslednik velikih ruskih pijanista, Boris Berezovski, još jednom će uveriti publiku zašto ga prati reputacija najmoćnijeg virtuoza na klaviru. 

Klavirski resital Borisa Berezovskog čini sledeći program:
Brams: Etide za klavir u a-molu – Varijacije na Paganinijevu temu, op. 35
Brams: Mađarske igre (tri igre)
Hačaturijan: Tokata
Guld: Etida u obliku bugi-vugija
Čejsins: Flirtation in Chinese Garden
Čejsins: Rush hour in Hong Kong
Geršvin: Tri prelida
List: Mefisto valcer br. 1, "Der Tanz in der Dorfschenke", S 514
Albeniz: Španska svita, op. 47: Asturias (Leyenda)
Albeniz: Španska svita, op. 47: Granada
Sen-Sans: Labud (ar. Godovski)
Šopen: Valcer br. 6 u Des-duru “Minutni valcer”, op. 64 br. 1 (ar. Godovski)
Ravel: La Valse


Prema oceni britanskog časopisa "Gramofon", Berezovski je širom sveta stekao reputaciju kao najmoćniji virtuoz na klaviru i kao muzičar jedinstvenog shvatanja i osećajnosti.

Boris Berezovski je studirao u rodnom gradu Moskvi, na Moskovskom konzervatorijumu. Nakon debija u Vigmor holu u Londonu 1988.godine, dnevnik "Tajms" ga je opisao kao "umentika koji izuzetno obećava, izvođača zasenjujuće virtuoznosti i zastrašujuće snage.

Dve godine kasnije to obećanje ispunilo se kada je osvojio zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju "Čajkovski" u Moskvi 1990.

Pijanista izuzetne koncertne aktivnosti ostvario je i brojne snimke. Među skorašnjim snimcima Berezovskog koji su dobili visoke ocene kritike nalaze se svi Betovenovi koncerti sa Švedskim kamernim orkestrom pod dirigentskom palicom Tomasa Dausgarda. Snimio je dela Šopena, Šumana, Rahmanjinova, Musorgskog, Ravela, kompletne Listove "Transcendentalne etide", sve klavirske koncerte Rahmanjinova, Čajkovskog i Lista.

CD posvećen Listu koji je objavljen 2010. snimljen je uživo na koncertima u Royal Festival Hall dvorani u Londonu. Prošle godine sa Brigitte Engere i Henri Demarquette snimio je i Sen-Sansov “Karneval životinja”.

Pored mnogih resitala u najslavnijim svetskim dvoranama, Boris aktivno nastupa i u okviru evropske turneje sa orkestrom Santa Cecilia i dirigentom Antonio Pappano. Čuveni pijanista priprema se za debi sa Berlinskom filharmonijom u januaru 2012.

Samo od ponedeljka, 12. septembra do 19. septembra, trajaće ekskluzivna prodaja ograničenog broja od samo 200 ulaznica za završni klavirski resital Borisa Berezovskog i to isključivo na blagajni Beogradske arene, po jedinstvenoj ceni od 1500 dinara.

Van promotivne prodaje, ulaznice se mogu nabaviti po cenama od 2.500, 3.500, 4.500 din.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..