BK-and-La-CampanellaU okviru novopokrenutog festivala u Beogradu, „Dunavfest“, nakon izuzetno uspešnih koncerata u protekla tri dana,  muzički program se nastavlja 8. i  9. septembra u dvorištu Barutane u 20 časova, uz besplatan ulaz.

Nastupiće još dva sastava, jedan iz Madjarske a jedan domaći,  svaki sa različitim pristupom muzičkoj tradiciji i inovaciji.


8. septembar

Nakon par dana pauze nastupiće veliki majstor na cimbalu Kalman Balogh sa svojim Gipsy Cimbalom Band iz Madjarske. Ovaj sastav je oformljen pre skoro 15 godina.

Kalman i njegovi muzičari sviraju Romsku muziku, krećući se po regionu i različitim romskim tradicijama. Svi odlični svirači, iznova otkrivaju čari romske muzike. Cimbal, taj instrument upečatljivog izgleda i zvuka, pod rukama i maljicama Kalmana Balogha zvuče kao klavir, udaraljke, magično. Ovaj majstor inače potiče iz porodice sa dugom tradicijom muziciranja,diplomirao je na Muzičkoj Akademiji „Ferenc List“. Sa ovim sastavom već godinu dana sviraju kao gosti na koncertima u Madjarskoj naši Lajko Felix i Marko Marković.

www.kalmanbalogh.hu

9. septembar


Za kraj festivala je ostavljen domaći predstavnik, koji je već više puta učestvovao na Dunavskim festivalima širom Evrope: Boris Kovač & la Campanella.

La Campanella pruža direktno svetsko iskustvo: gde je La Campanella svuda oko nas, Mediteranska i Centralno-evropska sentimentalna mesta su povezana nostalgijom, srećom, tugom, romantičnim entuzijazmom, melanholijom....

Nastupi La Campanelle su fantastični, i kada slušate zaboravite na svet koji vas okružuje. Ništa vam više nije važno, samo želite da se prepustite da vas La Campanella vodi. Muzičare je izabrao Boris Kovač nakon brojnih uspešnih ranijih nastupa LaDABA orkestra. Kvintet je imao svoj premijerni nastup u maju 2004. godine i ubrzo su izdali CD i DVD. Upravo je ovog proleća snimljen novi album čije izdavanje se očekuje početkom sledeće godine.

Energija rok muzike, sloboda jazz muzike i miris world muzike, sve to je skoncentrisano u bendu: Boris Kovač & LA CAMPANELLA.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..