klaracOvo je prvi koncert u novoj sezoni 2011/12. u saradnji sa Univerzal bankom Beograd koja je novi Generalni sponzor Ciklusa Promenadnih koncerata / Kolarčev Podijum kamerne muzike / FILIP TOMIĆ, violončelo & JOVANA RADOVANOVIĆ, klavir / Program Betoven, R.Štraus, Šuman



FILIP TOMIĆ - Čelo

Filip Tomić rodjen je 1992.g. u Kragujevcu. U pripremni razred muzičke škole u Kragujevcu  polazi sa 4 godine.Nižu školu završava sa 11 a srednju sa 15 godina u klasi profesora Bože Saramandića 2007.g..  Naredne dve godine provodi u Moskvi gde je pohadjao Akademski muzički koledž pri Moskovskom konzervatorijumu 

Od 2009.g. student je Konzervatoruijuma u Moskvi u klasi profesora Alekseja Seleznjova. U muzičkoj školi od prvih dana pokazuje nadprosečnu nadarenost koja je,  zahvaljujući stručnosti požrtvovanju njegovih profesora uspešno razvijane o čemu najbolje govore njegovi nastupi na takmičenjima mladih čelista. Pored brojnih nagrada na domaćim takmičenjima zapažene rezultate ostvario je i na medjunarodnim takmičenjima u  Kijevu – Ukrajina (takmičenje POLJANSKOG), Licenu - Austrija, Poreču – Hrvatska (takmičenje JANIGRO), Virpaloti – Madjarska (takmičenje POPERA), Kastelfranku – Italija (takmičenje KANETI) i u Trstu - Italija (takmičenje ARS NOVA) gde je kao pobednik nastupao sa orkestrom ALPE ADRIJA.

Pohadjao je majstorske kurseve kod profeosra Ivana Kučera (Ukrajina), Davida Grigorjana ((Rusija-Engleska), Davida Tonhe (Rusija),  Tilmana Vika (Nemačka), Uzi Vizela (Izrael), Aziera Polo (Španija), Suzan Ribicki Varga (Švajcarska) i  Majnharda Holera (Austrija).

Po pozivu je učestvovao je u radu omladinskog muzičkog kampa NOVA IMENA u Suzdalju -  Rusija (2007),  Kiparskog omladinskog simfonijskog  orkestra (2008.g), internacionalnog kampa kamerne muzike KOLUVIO u Minhenu  (2009) i, kao stipendista španske vlade,  Seminara španske muzike u Santjagu de Kompostela (Španija) 2010.g. U januaru 2011.g. svirao je solisičke koncerte u Minhenu, Beču, Brnu i Pragu.U februaru 2011 Filip je nagradjen prvom nagradom na takmičenju American Protégé and učestvovao je na koncertu pobednika u Karnegi Holu u Njujorku 06. marta 2011.g. U junu i julu nastupao je u Briselu, Parizu i Luksemburgu kao i na festivalima DANI MUZIKE u Herceg Novom i BARSKI  LJETOPIS u Baru.


JOVANA RADOVANOVIĆ - Klavir

Jovana Radovanović - pijanista i umetnik iz Kragujevca, rodjena je 1985. godine. Svoje muzičko obrazovanje započinje sa 6 godina u muzičkoj školi "Dr Miloje Milojević". Pod uticajem svog dugogodisnjeg profesora Natalije Tomić, u čijoj je klasi završila nižu i srednju muzičku školu, istinski je zavolela klavir.

Niže mnogobrojne uspehe na koncertima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu (prve nagrade na internacionalnim takmičenjima “Val Tidone Young Talents Competition” u Italiji 2000.g., “Grand prix” u Ženevi iste godine, kao i prve nagrade na domaćim, festivalima i republičkim takmičenjima, koje je osvojila kao solista i član kamernih ansambala), dali su joj podstrek da za svoj životni put izabere muzičku umetnost. I to, upisujući najpre diplomske a zatim i postdiplomske studije na Nacionalnoj muzičkoj akademiji "P.I.Cajkovski" u Kijevu, u klasi eminentnog profesora Jurija Kota. 2007 godine je diplomirala sa najvisim ocenama i nagradjena je počasnom diplomom Akademije.

Njen postdiplomski rad "Svite za klavir J.S.Baha i problemi interpretacije" je proglašen za jedan od najboljih i  dobija preporuku stručne komisije Nacionalne muzicke akademije Ukrajine za upisivanje doktorskih studija.  U oktobru 2008. godine polozila je prijemni ispit trenutno je na III godini doktorskih studija.

Paralelno započinje pedagošku delatnost u kragujevačkoj muzičkoj školi "Dr Miloje Milojević", kao profesor klavira, a od 2010. godine radi i kao saradnik u nastavi na Filolosko-umetnickom fakultetu u Kragujevcu na odseku za klavir.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..