Vasil_Hadzimanov_bend_smZa intimnu i pravu „jazzy” atmosferu pre nastupa Krisa Botija, pobrinuće se domaće muzičke zvezde, Lena Kovačević i Vasil Hadžimanov, 28. juna u Beogradskoj areni.

 

Lena Kovacevič rođena je u Beogradu, gde je završila nizu i srednju muzičku školu, obrazujući se u domenu klasične muzike (klavirski odsek), nakon čega odlazi na studije muzike u Amsterdam. Vođena ljubavlju prema pevanju, džez muzici i kompoziciji, upisuje Muzički Konzervatorijum gde diplomira 2006 godine. Bila je u klasi eminentnih evropskih profesora, i učestvovala u seminarima Bobi Mek Ferina, Ričarda Bone, Mark Marfije, Shile Jordan i mnogih drugih. Sa jednim od najboljih orkestara u Holandiji, The Royal Dutch Orchestra, nastupala je tokom više mesečnih turneja širom Holandije i Belgije, a izdvaja se nastup pred holandskom kraljicom Beatrix. Bila je izabrana kao solista u projektu Džona Klejtona, poznatog američkog kontrabasiste, (Dianna Krall, Nina Simone), i nastupala na otvaranju The Hague Jazz Festivala, pored Nigel Kenedy Quintet- a, Kendi Dalfer i Al Di Meole. Nastupala je uz Hans Dulfera kao i brojne poznate holandske umetnike.

U ovom periodu potpisuje ugovor sa poznatim belgijskim producentom Buscemi-jem, sa kojim saradjuje na obradi poznate srpske tradicionalne pesme izdate za izdavacku kucu EMI-worldwide. Sa Buscemijem nastupala je u Briselu, i snimila spot za istu numeru. Tokom boravka u inostranstvu i Srbiji, Lena započinje rad na svom prvom autorskom albumu koji će izaći 2009. godine za Radio Televiziju Srbije i doživeti veliki uspeh u Srbiji i regionu. Ovaj album namenjen stranom tržištu, predstavljen je u toku Summertime Festival-a u Beogradu, gde su nastupali i Dee Dee Bridgewater i Jeff Beck. Album je produciran od strane australijskog producenta Teodora Janija, poznatog po saradnji sa Emirom Kusturicom i Goranom Bregovicem.

Lena i njen bend nastupali su sirom Srbije, na brojnim festivalima, izmedju ostalog na EXIT festivalu u Novom Sadu, kao i u Bosni, Republici Srpskoj i regionu, a zelja je da se ovaj album - inspirisan dzez muzikom i dragim, zvukom Balkana predstavi takodje i publici u inostranstvu.

Vasilovo klasično muzičko obrazovanje je započelo kada je imao 5 godina, uključujući pohađanje jedne od najstarijih srednjih muzičkih škola u jugoistočnoj Evropi, Stevan Mokranjac u Beogradu (prof. Ljubinka Hadzi-Jovancic). Međutim, njegovo zanimanje za džez mu je obezbedilo punu stipendiju za učešće u Interlochen Arts Camp-u dva leta za redom, pruživši mu priliku da uči i svira sa Milt Jackson-om, Curtis Fuller-om, i Bayron Stripling-om izmedju ostalih.
1992. se preselio u Boston gde, pod punom stipendijom, studira klavir i aranzman na Berklee College of Music. Diplomirao je 1995., a njegovi ucitelji klavira su bili Ray Santisi i Lazslo Gardony.

{youtube}7FY-ofYdJYQ{/youtube}

U toku studija na Berklee-ju, nastupao je sa Matt Garrison-om, Rick Peckham-om, Leroy Jenkins-om (u njegovoj  rep operi “Funky Faust”), George Garzone-om, Ayib Dieng-om, a sa Paskal Bokarovim afro-pop bendom je isao na americku turneju.
Septembra 1996. Vasil se seli u New York, gde nastavlja da saradjuje sa nekim od najboljih mladih muzicara: David Gilmore-om, David Binney-jem, Chris Cheek-om, Markom Djordjevicem, Danny Sadownick-om, Adam Deutch, Antonio Sanchez, Reuben Rogers, Rodney Holmes-om, “Ultranate”… Istovremeno radi kao muzicki programer u “TOMANDANDY” studiju (autori “Killing Zoe” soundtrack-a).

Vasil je nastupao i sa brojnim muzicarima iz SCG: Jovan Maljokovic Balkan Salsa Band (Rothweill Jazz Fest., Montreaux Jazz Fest.), Dusko Gojkovic (evropska turneja), Steve Gut (Segedin Jazz Fest.), Mimo Mitrovic, Bisera Veletanlic, Zafir i Senka Hadzimanov, Rambo Amadeus…

Nakon godinu dana provedenih u Velikoj Jabuci, odlucio je da se vrati u Jugoslaviju i osnuje svoj:  VASIL HADZIMANOV BAND

Njegova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzickih stilova (jazz, funk, rock, world music…) u njegovoj muzici je u potpunosti autenticna i predstavlja nov pristup dzez muzici.

U proteklih 9 godina, Vasil i njegovi muzicari su neumorno i sa velikim uspehom svirali njegove pesme na koncertima i dzez festivalima sirom Srbije, kao i u inostranstvu: Belgrade Enter Fest. – nastup pre Joe Zawinul-a, Novi Sad Jazz Fest., Nis, Smederevo, Kragujevac…. (Srbija), Podgorica, Budva,Kotor (Crna Gora)… Banjaluka, Sarajevo, Mostar, Zelenkovac Jazz Fest… (Bosna), Skopje Soul and Blues Fest., Kumanovo Jazz Fest.,Ohrid,Bitola..(Makedonija), Maribor Lent Fest., Cerkno Jazz Fest., Novo Mesto (Slovenija), Opatija Jazz Fest., Pula, Porec (Hrvatska), Benefit koncert (Berlin), Porgy and Bess jazz club, Joe’s Birdland / Balkan Fever Fest (Bec,Austrija), Bratislava Jazz Days (Slovacka), Polichka Jazz Fest (Ceska), EXPO 2006. (Aichi   Japan), Jazzycolors Fest.(Pariz, Francuska) Trst(Italija)…

2001. godine, Vasil Hadzimanov Band izbacuje prvi album pod nazivom “11 razloga za…”, pod etiketom PGP-RTS. Prvi tiraz se rasprodao za samo tri meseca. Takodje su za svoj prvenac osvojili nagradu Beovizije 2002 za Najbolji debi album 2002. godine.

Lena i Vasil sa oduševljenjem su prihvatili poziv Beogradske arene da nastupe na istoj bini sa istaknutim trubačem, Krisom Botijem, čije delo prate i poštuju već dugo godina.

Od objavljivanja albuma “When I Fall in Love” 2004. godine, Kris Boti je postao najtraženiji i najprodavniji američki džez instrumentalista! Njegova izvođenja privukla su srca ljubitelja pop muzike što mu je donelo četiri “broj 1” albuma, i više zlatnih i platinastih tiraža kao i Grammy nagrada.

{youtube}emdM2uX2CWA{/youtube}

Maestro umetnik i izvođač, Kris Boti, koji je prodao blizu 3 miliona albuma širom sveta, tesno je povezan sa brojnim najboljim muzičarima na svetu, koketirajući sa različitim muzičkim pravcima, popom, džezom i klasičnom muzikom.
.
Tokom tri decenije, Boti je nastupao i snimao sa najboljima u muzici kao što su legendarni Frank Sinatra, Josh Groban, Michael Buble, Paul Simon, Joni Mitchell, John Mayer, Andrea Bocelli, Joshua Bell i Steven Tyler (Aerosmith) a proslavili su ga nastupi sa Stingom.

Ulaznice za ekskluzivni koncert Krisa Botija su u prodaji po cenama od 2900, 3300 i 3500 dinara na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Bilet centar Beograda, Eventim, „Ušće” Shopping centar, knjižare Delfi i Vulkan , Dom sindikata, Gigstix. Internet prodaja na: www.arenabeograd.com, www.tickets,rs, www.eventim.rs.
"My Funny Valentine" feat. Sting

{youtube}eryKY1fhUlo{/youtube}

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..