Manifestacija „Ritam Evrope“ u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, završena je sinoć  9. maja na Trgu slobode u Novom Sadu spektakularnim koncertima grupa Artan Lili, Elemental, Sonic Boom Six i Goblina.  Ovogodišnji „Ritam Evrope!“ obeležila je rekordna posećenost i neprikosnoveni  muzički program, koji je rezultirao horskim pevanjem, plesanjem do kasno u noć na glavnom gradskom trgu Novog Sada.


Lepo i toplo vreme, subota , sve je izgledalo kao da je 9. maj ove godine splet zgodnih okolnosti i scenarija za dobro druženje sa mnogobrojnim posetiocima koji su se pridružili bendovima da obeleže Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Tačno u 20 časova na binu se popela beogradska grupa Artan Lili, koja je kako svojim scenskim nastupom tako i zvukom „upozorila“ posetioce i okupljene da je noć tek počela. Singlovima, sa njihovog još neobjavljenog albuma prvenca, „Dzoni“, „Radim najbolje što znam“, „Novi zvuk u gradu“ ubacili su plesnu bubu u uho publici. Zatim da bih potpuno okupali „noise pop“ zvukom sa singlom „Ako stanemo tu“, gde se publika najviše rasplesala i raspevala. Ovim singlom inače ova grupa suvereno vlada domaćim i regionalnim top listama, ali im je otvorio vrata ka nekoj novoj publici. Artan lili je ispunio očekivanje kao najboljeg i najtraženijeg domaćeg benda, koji pleni svojim iskrenim tekstovima koji kao da su skice teškoća urbanog življenja u Srbiji, i okolnosti koji svi proživljavamo sa ovim autorima, koji svojom iskrenom lirikom govore i bivaju glas generacije, i generacija. Vrlo brzo nakon njih na binu su izašao hrvatski, malo je reći sastav, Elemental. Bend čiji zvuk, tekst, nadjačava broj ljudi na bini. Snažni i oštri songovi, egzaktna i jasna svirka, paket aranžman koji Novosađani dobro poznaju, vole i cene. Ova ekipa je odavno je sa njima na „Ti“, a sa svakim novim susretom pokupe još novih fanova. Engleski sastav „Sonic Boom Six“ malo pre nego što su izašli na stejdz su osluškivali energiju „Elementala“, vrlo lako su uhvatili ritam publike i otpočeli svoj set koji se dosta razlikovao od prethodnih sastava. Bend kom je ovo treći nastup u Novom Sadu, sva tri u organizaciji Studentskog kulturnog centra, pružio sveže i potpuno novo čitanje pank muzike, koji je obilovao primesama ska, rege, dub step žanrova. Frontmenka satava Lajla, očarala je posetioce vokalnim kvalitetom, komunikacija bila je posve direktna i jasna. Nakon nastupa izjavila je „ da je ovo možda najbolji koncert koji su uradili u svojoj karijeri“. Takođe naglasila važnost okupljanja i obeležavanja toliko važnog datuma kao što je Dan pobede, na način na koji Studentski kulturni centar Novi Sad organizuje „Ritam Evrope!“.


Sve  bilo spremno za Gobline, koji su definitivno privukli najviše posetioca na trg, bend koji kako sami kažu „dugo već sanja da svira na bini na kojoj su bili sastavi kao što su Adicts, Damned, Peter and the test tube babies, sve legende engleskog panka“. Tako je i bilo od prvih taktova, ruke u vazduhu, horsko pevanje, skakanje, poneke devojke i momci na ramenima svojih prijatelja. Publika je ispratila slobodno se može reći svaki takt sat i više vremena repertoara koji se sastajo od preseka celokupne karijere ovog šabačkog sastava. Kako se koncert približavao kraju frontmen grupe Golub, je pozdravljao i povikivao sa bine pozdrave, tople reči, ali i jasne kritike na društvo i okolnosti o kojima ovaj bend posvećeno i otvoreno govori već 20 i kusur godina. Na kraju publika je htela još i dobila je još jedan ozbiljan dupli bis. Ovogodišnja manifestacija je deveta po redu koju organizuje SKCNS, i u znaku je 70 godina pobede nad fašizmom. Pored koncerta na trgu organizovane su bile i izložba sa radovima sa internacionalnog konkursa, takođe i izložba artefakata iz perioda Drugog svetskog rata koje je sakupila Biblioteka Matice srpske, a sastoji se iz plakata, letaka, proglasa, filmskih plakata, lične fotografije učesnika NOB-a koje do sada nisu bile izlagane. Organizovana je i tribina na istu temu u SKCNS Fabrici. Vidimo se sledeće godine kada će biti i jubilej, deset godina kako se održava „Ritam Evrope!“.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..