Od 9 – 18. maja 2015. godine - Manakova kuća Vas poziva na otvaranje izložbe TELESNUĆE - Cilj izložbe je da se otisak predmeta na telu zabeleži kroz fotografisanje, u cilju reprezentacije kroz umetničko delo – fotografiju. Na telu umetnika utisnuti su razni objekti, od kojih su većina iz Zbirki Muzeja, a ostali iz svakodnevnog života.


Privremeni „ožiljci“ su površinski vidljivi znaci na telu koji traju od par minuta do par dana. To su situacije u kojima priljubljeni objekti na našim telima ostavljaju tragove (garderoba, nakit, svi predmeti koje koristimo uzimajući ih u ruke ili noseći na sebi) u vidu žuljeva, crvenila i udubljenja i ispupčenja na koži.


Naše telo neminovno pamti svako naše pojedinačno iskustvo, fizički i mentalno. I dalje svako mentalno iskustvo utiče na naše telo, izazivajući mnogobrojne „promene“, stvarajući „naša nova tela“. Neka iskustva ostaju trajno vidljiva na telu u formi ožiljaka, a neka su privremena i postaju okom nevidljiva.

 

“Autor Ivan Stanić je pokušao da izazove telo i njegovu mogućnost memorisanja sučeljavanjem sa prošlošću i sadašnošću. Kroz sinergiju tela sa materijalnim predmetima prošlih vremena iz kolekcije Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i predmetima svakodnevne upotrebe sa kojima telo često dolazi u dodir, aotor je utiskivao memoriju u kožu formirajući od sopstvenog tela neku vrstu objekta koji prenosi specifično kulturno značenje.” - Ljubomir Milanović, istoričar umetnosti

 

Tokom trajanja izložbe biće organizovani performansi u vidu interakcije sa publikom: posetioci će moći i sami da koriste predmete u svrhu utiskivanja, fotografišu u saradnji sa autorom i fotografije koje nastanu kao proizvod mogu da se koriste i postavljaju na društvenim mrežama...

 

Autor izložbe: Ivan Stanić
Subota, 9. maj u 18 časova

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..