Obaveštavamo vas da je Akademska knjiga iz Novog Sada objavila nove naslove: IDEJA MODERNE SRBIJE U SOCIJALISTIČKOJ JUGOSLAVIJI. KNJIGA 1 Milivoja Bešlina, ISTINA O EКONOMSКOJ PODLOZI HRVATSКOG PITANJA RUDOLFA BIĆANIĆA. Odgovor g. dr Bićaniću. Priredio i predgovor napisao: Boško Mijatović i POLITIČKE ŽIVOTINJE I ZVERI. O Aristotelovom zasnivanju filozofije politike Zorana Dimića. Autor ove izvorne znanstvene monografije postavio je sebi tri temeljne zadaće: pored istraživanja uloge domestikacije u procesu uspostavljanja ekonomije domaćinstva i kasnije u pojavi političke prakse u zajednici, dakle, u procesu nastajanja ljudskog svijeta, on je ponudio jedno sistematično tumačenje znamenite Aristotelove sintagme „politikon zōon“, te propitao smisao i svrhu filozofije politike, odnosno dao odgovor na pitanje komu ili čemu filozofija politike ima služiti.

Promocija knjige ”1001 Rock biser” autora Josipa Dujmovića u Nišu biće održana u petak 12. avgusta 2022. godine od 18h u Press Centru jazz festivala Nishville. O knjizi će govoriti autor Josip Dujmović, urednik Srđan Stojanović, novinari Billy King i Dragan Arandjelović Ara. Tom prilikom knjiga će moći da se kupi po promotivnoj ceni od 1000 dinara. Knjiga legendarnog jugoslovenskog muzičkog novinara Josipa Dujmovića pod naslovom „1001 rock biser – lude, smešne i bizarne priče“ objavljena je u izdanju Multimedia Books iz Beograda.

Razgovor s Rebekkom Zeinzinger i Milicom Vučković. Moderira: Milena Berić u četvrtak, 11. avgusta, u 19 časova u KROKODILovom Centru. Tokom meseca avgusta u KROKODILovoj Kući za pisce boravi prevoditeljica iz Austrije Rebekka Zeinzinger. Na događaju u KROKODILovom Centru, 11. avgusta od 19 časova, predstavićemo ovu mladu prevoditeljicu i njen rad u razgovoru s Milicom Vučković čiji roman, “Smrtni ishod atletskih povreda”, Rebekka prevodi. Razgovor će moderirati Milena Berić. Rebekka Zeinzinger je rođena 1992. godine u Donjoj Austriji.

Predstavljanje knjige „Kako postajemo ono što smo postali“ (Akademska knjiga, 2022) Vladimira Petrovića biće održano u petak, 12. avgusta u 19 časova u beogradskoj knjižari Štrik (Vlajkovićeva 7) u okviru programa Leto u Štriku. U razgovoru će učestvovati urednica književno-tribinskog programa u Narodnoj biblioteci Srbije Milena Đorđijević i autor knjige Vladimir Petrović. Kako je najveći deo knjige posvećen istoriji ovih prostora – posebno Beograda – u poslednja dva veka, govoriće se o velikim istorijskim događajima koji su nepovratno uticali na sudbine junaka iz ove zbirke priča, ali i o mogućnostima književnog pripovedanja o prošlosti.

Izdavačka kuća Akademska knjiga iz Novog Sada objavila intelektualnu biografiju Zoran Đinđić: Prosvet(l)itelj Mijata Lakićevića. Danas je 70 godina od rođenja Zorana Đinđića (1.avgust 1952 - 12. mart 2003). Latinka Perović je napisala: „Iz pera publiciste Mijata Lakićevića dolazi odgovor na pitanje: ko je bio Zoran Đinđić? Po mome mišljenju to je do sada najpotpunija intelektualna biografija Zorana Đinđića. Precizna i potresna biografija.“ Dok Dr Olga Manojlović Pintar smatra da: "Rukopis Mijata Lakićevića predstavlja neizmerno važan doprinos razumevanju misli i dela Zorana Đinđića, ali i političkih i društvenih previranja u jugoslovenskom i srpskom društvu tokom poslednjih pola veka".

Izdavačka kuća Booka pripremila je dve fenomenalne knjige autorki koje su po prvi put pred domaćom publikom, u pitanju su zbirka priča “Naša žena” nagrađivane hrvatske autorke Tanje Mravak i kultni klasik “Kopenhaška trilogija” legendarne danske spisateljice Tove Ditlevsen u prevodu Radoša Kosovića. Izdavačka kuća Booka je objavila „Kopenhašku trilogiju“, memoare jedne od najznačajnijih danskih spisateljica Tove Ditlevsen. U intimnoj pripovesti Ditlevsen radikalno iskreno i skoro ravnodušno govori o tegobnom odrastanju neprilagođene devojčice koja želi da bude pesnikinja, o adolescenciji obeleženoj teškim poslovima, nepoželjnim seksualnim iskustvima i okruženjem s nacističkim sklonostima, kao i o svoja četiri braka i užasnom padu u zavisnost od opioida, u koju ju je uvukao jedan od muževa.

Juče je održano prvo veče  ČIP FESTIVAL-a: NOĆ POEZIJE u okviru programa Letnjih grifonskih noći u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul). Nastupile su mlade nade srpskog pesništva:  Milica Špadijer, Irena Plaović, Jelena Marinkov, Marija Radić i Nemanja Dragaš. Specijalna gošća bila je Ana Ristović, poznata srpska pesnikinja, dobitnica nekoliko najuglednijih nagrada za poeziju; nagrade ,,Branko Miljković“, ,,Brankove nagrade“, nagrade ,,Milica Stojadinović Srpkinja“, Disove nagrade“…Večeras, u petak 29. jula u 21 čas, scenu će preuzeti nove zvezde poezije: Marija Dragnić, Šimon Cubota, Sara Stanojević, Anđela Pendić, Slađana Bušić, Đorđe Ivković i Marko Kragović.

<<  Septembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Putopisi, Intervjui..