''Zmijštak'' (Arhipelag, 2022) šesta knjiga poezije Tanje Stupar Trifunović, nagrađivane banjalučke pesnikinje i prozne autorke, biće predstavljena prvi put u Beogradu, u petak, 10. februara, od 19 časova u Parobrodu. O četiri ciklusa pesama objedinjenih metaforom zmijskog legla osim autorke, govoriće Gojko Božović, izdavač ove pesničke zbirke i Tanje Stupar Trifunović, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice u Parobrodu. Tanja Stupar Trifunović, rođena je u Zadru, živi i radi u Banjoj Luci. Dobitnica Nagrade Evropske unije za književnost (EUPL) 2016. za roman ''Satovi u majčinoj sobi'', ''Risto Ratković'' i ''Milica Stojadinović Srpkinja'' za knjigu poezije ''Razmnožavanje domaćih životinja'' i Vitalove ''Zlatni suncokret'' za najbolji roman objavljen 2019. ''Otkako sam kupila labuda''.

U četvrtak 9. februara 2023. godine, u 19 sati, u ATRIJUMU Narodne biblioteke Srbije je predstavljanje knjige drama Gladijatorske igre / Gladiatorenspiele Katarine Roringer Vešović (Arhipelg, 2023). Učestvuju: Dragan Velikić, prof. dr Olivera Žižović, Aleksandar Milosavljević, Gojko Božović, Katarina Roringer Vešović, a moderatorka je Milena Đorđijević. Dvojezičnu knjigu drama, na srpskom i nemačkom, Gladijatorske igre Katarine Roringer Vešović otvara autopoetički esej „Kakav je duh doba i kako o njemu pisati“ u kome autorka uspostavlja veze između duha doba i njenih komada, izlaže pledoaje za dramskog pisca kakav danas nedostaje i daje kritički osvrt na odnos pozorišta i pisca proteklih decenija na nemačkom jezičkom području, čije su odlike umnogome svojstvene i evropskom pozorištu uopšte.

Globalna kampanja uređivanja referenci #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) dovela je Vikipediju na srpskom na prvo mesto po doprinosu proverljivosti članaka na Vikipediji. Ukupno 37 urednika Vikipedije na srpskom jeziku unelo je čak 12.653 referenci u članke gde su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mesto u svetu! Kampanja uređivanja referenci se organizuje svake godine od 2016. godine, u susret danu Vikipedije, kako bi se povećala pouzdanost i proverljivost članaka koji se na njoj nalaze. Vikipedija je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama i zbog toga su ove kampanje posebno značajne. Ovom kampanjom, članci dobijaju nove i proverene izvore podataka, čime se pospešuje pouzdanost najveće slobodne elektronske enciklopedije, Vikipedije.

U četvrtak, 9. februara u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana promocija knjige „Malo iznad tla – Srđan Karanović o svojim filmovima“ autora Stefana Arsenijevića, u izdanju Filmskog centra Srbije. Na promociji će govoriti urednik knjige Miroljub Stojanović, kritičar Srđan Vučinić čiji je esej o Karanovićevim filmovima takođe u knjizi, Srđan Karanović i Stefan Arsenijević. Ulaz je slobodan. Nakon razgovora, kao svojevrsnu filmsku poslasticu, publika će imati ekskluzivnu priliku da na velikom bioskopskom platnu pogleda Karanovićev kratki diplomski film iz Praga „Neblbni“ (Ma nemoj) iz 1968. u kojem Goran Marković glumi glavnu ulogu, a koji mnogi smatraju pretečom serije „Grlom u jagode“, a potom i kultni TV film „Pogledaj me, nevernice“ iz 1974. godine.

Želite nekome da poklonite nešto vredno? Odlučite se za knjigu. Jer knjiga je dar koji možemo otvarati iznova i iznova. Pokloniti knjigu znači darovati iskustvo, inspiraciju, nove vrednosti, čitav jedan svet. Knjiga sa posvetom će se čuvati kao najdraža uspomena. Ako tragate za idealnim poklonom, posetite sajt vulkani.rs, jer Vulkan izdavaštvo svim zaljubljenim čitaocima poklanja sjajnu akciju kojom su obuhvaćena remek-dela svetske književnosti.  U susret Danu zaljubljenih izdvojili smo najbolje svetske klasike, koji će biti na fantastičnom popustu sve do 14. februara.

U četvrtak, 26. januara ove godine, jedan od najcenjenijih izdavača akademske literature u svetu Cambridge University Press objavio je knjigu Dejana Đokića „ISTORIJA SRBIJE. Od ranog srednjeg veka do danas”. Reč je o prvoj integralnoj istoriji Srbije objavljenoj na engleskom govornom području koja obuhvata period od 1150. godine do 2022. godine. Ovo kapitalno izdanje na srpskom jeziku objaviće izdavačka kuća Akademska knjiga iz Novog Sada u septembru u prevodu Predraga Milidraga. Srbija je bila umešana u događaje koji su oblikovali savremeno doba, najupadljivije 1914. i tokom jugoslovenskih ratova devedesetih godina 20. veka. No, njena istorija ostaje malo poznata i pogrešno razumevana.

Antologija ženske regionalne književnosti RegiOna - 17 književnica iz Srbije, Xrvatske, Bih, Slovenije i Crne Gore, izdanje Saveza feminističkih organizacija (Re)konekcija, Novi Sad, 2022. koju je priredila Vladislava Gordić Petković, održaće se u utorak, 31.01.2023. od 19 časova u UK Parobrod. O ovoj Antologiji, koju su uredile Vera Kopicl i Silvija Dražić, govoriće Vladislava Gordić Petković, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu. Autorke iz Antologije, gošće iz Novog Sada i Beograda, pročitaće odlomke iz svojih knjiga: Andrea Popov Miletić, Maja Solar, Ana Marija Grbić i Slađana Nina Perković.

<<  Jul 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..