Žiri za Međunarodnu nagradu za književnost „Aleksandar Tišma“ u sastavu: Ilma Rakuza (Ilma Rakusa, predsednica, Švajcarska), Karl-Markus Gaus (Karl-Markus Gauß, Austrija), Vladislava Gordić Petković (Srbija), Matijas Enar (Mathias Énard, Francuska) i Laslo Marton (László Marton, Mađarska), doneo je odluku da ovogodišnja dobitnica nagrade bude Sesil Vajsbrot (Cécile Wajsbrot), književnica, esejistkinja, prevoditeljka i novinarka iz Francuske. Podsećamo, u najužem izboru za Međunarodnu nagradu za književnost „Aleksandar Tišma“ bilo je osam poznatih evropskih pisaca: Sesil Vajsbrot (Cécile Wajsbrot), Slobodan Šnajder, Laslo Vegel (Lászlo Vegel), Sergej Žadan (Serhij Zhadan), Andžej Stasjuk (Andrzej Stasiuk), Tatjana Cibuleak (Tatiana Ţibuleac), Aleksandar Hemon i Semezdin Mehmedinović.

Promocija knjige „Buntovnice s razlogom“ biće održana u četvrtak, 13. juna od 19 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes u Beogradu. Iza zanimljivog naslova ovog izdanja krije se niz pripovedaka najboljih savremenih hispanoameričkih književnica. Izbor su načinili i pripovetke preveli dr Ksenija Bilbija, profesorka hispanske književnosti na Univerzitetu Viskonsin u Medisonu, SAD i Branko Anđić, beogradski pisac i prevodilac. Njih dvoje predstaviće ovo izdanje nastalo kao plod zajedničkog akademskog istraživanja. „Ako vas je prodrmao hispanoamerički bum (Borhes, Kortasar, Fuentes, Vargas Llosa, Garsija Markes, itd.) posle pola veka to će opet učiniti hispanoamerički beng (Šveblin, Enrikes, Netel, Portela, Oheda, Kolansi…)!

10. Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ biće održan u subotu i nedelju, 08. i 09. juna, u Dorćol Platz-u (Koska Bar, Dobračina 59) u organizaciji sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i izdavačke kuće Kontrast. Festival sagledava književnu fantastiku kao snažan izvor kreativne inspiracije, ali i kao moćno sredstvo za razumevanje i transformaciju društvene svesti i kulturne matrice. Tokom dvodnevne manifestacije tridesetoro učesnika govoriće o probranim delima savremenih domaćih i stranih pisaca horora, naučne i epske fantastike, uz iscrpan osvrt na neka od kanonskih ostvarenja pomenutih žanrova i autore koji su ostavili neizbrisiv trag u popularnoj kulturi i svetskoj književnosti.

Jednodnevni program MEDIA Learning Lab #6: zaštita kreativnog rada biće održan u ponedeljak, 3. juna od 10 časova u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu (Kosančićev venac 29) u organizaciji Deska Kreativna Evropa Srbija (Media Desk Srbija) i Univerziteta umetnosti u Beogradu. Učesnici programa biće eksperti za autorsko pravo koji će ovu temu obraditi iz različitih uglova i odgovarati na pitanja učesnika. Govornici na panelu biće Aleksandar Popović (AP Law), Nikola Kliska (samostalni advokat koji sarađuje sa Karanović & Partners), Tatjana Bukvić (Tin Drum Music) i Emina Peruničić (Mascom).

Teoretičarka i istoričarka srpske i drugih južnoslovenskih književnosti, profesorka emerita Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Ljiljana Pešikan Ljuštanović, dobitnica je ovogodišnje nagrade „Art-Anima“ koja se dodeljuje za proučavanje i popularizaciju fantastične književnosti. Uručenje nagrade biće upriličeno u subotu 8. juna 2024. godine u 17.15 časova na Dorćol Platz-u (Koska Bar, Dobračina 59, Beograd) u okviru 10. Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“. Nakon uručenja nagrade, sa dobitnicom će biti održan razgovor koji će voditi dr Tijana Tropin sa Instituta za književnost i umetnost.

Na ovogodišnjem konkursu za Međunarodnu nagradu za književnost „Aleksandar Tišma” koju svake druge godine dodeljuje Fondacija „Aleksandar Tišma”, nominovano je 48 pisaca sa različitih meridijana sveta: Konga, Čilea, Kine, Moldavije, Francuske, Nemačke, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Čehoslovačke, Poljske, Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Španije itd. Žiri u sastavu: Ilma Rakuza (predsednica), Karl-Markus Gaus, Vladislava Gordić Petković, Matijas Enar i Laslo Marton, imao je težak zadatak jer su svi nominovani pisci dobitnici nacionalnih i međunarodnih nagrada i prevedeni su na velike svetske jezike.

Promocija srpskog i engleskog izdanja knjige KRUGOVI BERLINA 1936 Tamare Malešev, koja će se održati u utorak, 4. juna u 12 časova u Jump Inn Hotelu, u Ulici Koče Popovića br. 2 (bivša Zagrebačka), u Beogradu. O knjizi će govoriti: Žarko Zečević, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Radoslav Simić, sportski novinar i komentator RTS i Studio B, Olga Acić, dugogodišnja srpska i jugoslovenska atletska funkcionerka Katarina Stepišnik, snaja Milana Stepišnika, barjaktara na OI u Berlinu 1936, Tamara Malešev, autorka. Knjiga Tamare Malešev rasvetljava sudbinu atletičara Kraljevine Jugoslavije, koji su na svečanom otvaranju XI Letnjih olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine odbili da pozdrave vođu Trećeg rajha Adolfa Hitlera nacističkim pozdravom – dizanjem desne ruke.

<<  Jul 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..