U četvrtak, 21. oktobra s početkom u 19 časova u KROKODILovom centru na redu je četvrta epizoda serijala "Umetnici govore". Istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević razgovaraće sa savremenom umetnicom, teoretičarkom, profesorkom i aktivistkinjom, Katarinom Zdjelar. Delo Katarine Zdjelar odlikuju kako teorijsko, tako i praktično istraživanje zvuka, posebno glasa, analiza političkih i socijalnih dimenzija muzičkog sveta, refleksije različitih identiteta u različitim kontekstima kao i bavljenje politikama moći iz pozicije Drugog. Veliko nam je zadovoljstvo da Vas obavestimo da je Katarina Zdjelar omogućila publici besplatno gledanje filmova i videa na platformi Vimeo tokom 24 sati pre događaja. Ujedno, ovaj razgovor predstavlja sjajan uvod za učešće ove umetnice na Festivalu autorskog filma na kom će biti prikazani njeni filmovi.

Izdavačka kuća Akademska knjiga je povodom ovogodišnjeg 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga pozvala slovačkog književnika Dušana Šimka i češkog književnika Jozefa Paneka kako bi predstavili svoje knjige na Sajmu. Uprkos otkazivanju najveće književne manifestacije zbog teške epidemiološke situacije, gospodin Šimko i gospodin Panek će održati promocije u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. Promocija knjige „Esterhazijev lakej“ slovačkog književnika Dušana Šimka biće održana u sklopu Književnog festivala na brodu, u utorak, 26. oktobra 19 časova u Cafe brodu „Zeppelin“ u Novom Sadu (Kej žrtava racije bb).

Vil Firt (Will Firth), jedan od najznačajnijih književnih prevodilaca sa zajedničkog jezika, boraviće u Beogradu u periodu od 22. oktobra do 12. novembra zahvaljujući podršci EU programa i-Portunus. U petak 29. oktobra s početkom od 19 časova u KROKODILovom Centru, u razgovoru koji će moderirati Vladimir Arsenijević, Vil Firt će učestvovati zajedno sa španskim balkanologom, piscem i prevodiocem Migelom Roanom i profesorom istočnoevropske istorije na Univerzitetu države Severna Dakota u Fargu i prevodiocem Džonom Koksom, koji će se uključiti putem platforme Zoom.

Obaveštavamo vas da je Akademska knjiga iz Novog Sada objavila Erotsko psihološki triler „Savršen antitalenat za sreću“ čiji je autor pisac, istoričar umetnosti i građanski aktivista (Novi) Nebojša Milenković. Ovo je, ujedno, drugi Milenkovićev naslov kod istog izdavača, nakon romana „Nešto što strašno podseća na život: Kratka istorija letenja u Subotici“ iz 2019. godine. Onemogućeni da promene život kojim nisu zadovoljni, junaci romana balansiraju širokom skalom raspoloženja, od depresije do orgastičke euforije, u isti mah oslobođeni i sputani težnjama ka erotskim i profesionalnim ispunjenjima.

Nova knjiga o filmu Dragana Jovićevića "Nacija, žanr", u izdanju Filmskog centra Srbije, biće promovisana u sredu 13. oktobra u 18 sati u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1). O knjizi će govoriti Mladen Đorđević, filmski reditelj, Saša Radojević, filmski teoretičar, scenarista i reditelj, Miroljub Stojanović, urednik izdanja i filmski kritičar, i Dragan Jovićević, autor knjige. U novoj knjizi, Jovićević donosi pregled razvoja filmskih žanrova u Srbiji, posebno u 21. veku, kada su se mnoge nacionalne teme prelile u umetnost filma. Da li je sa nastankom nove države, nastao i novi filmski žanr u Srbiji i, ako jeste, kako je on izgledao i koja bi bila njegova pravila – ključna je teza ove knjige, obrađena kroz pet poglavlja: „Recepcije žanra", „Mapiranje žanrova novog srpskog filma", „Formiranje nacionalnog žanra", „Žanrovska stremljenja u novom srpskom filmu" i „Ogledi o nacionalnom žanru".

U četvrtak, 14. oktobra u 17h / Multimedia Music Record Store, Sremska 2. Knjiga Vladana Stanojevića „Kako se Krem istopio" je neizbežno štivo za sve zaljubljenike u muziku grupe Cream. Knjiga „Kako se Krem istopio"  je posveta generaciji koja se na rokenrol „navukla" u šezdesetim godinama prošlog veka. Opisuje razvojni put grupe, od malih londonskih klubova do dugih, pre svega američkih turneja na kojima su nastupali u najpoznatijim dvoranama širom Amerike, a čije je finale bilo u londonskom Rojal Albert Holu. Osvrće se i na uzajamne, jako nestabilne odnose između članova grupe koji su na kraju i doveli do toga da je „Krem morao da se istopi".

Festival „Bunker fest", u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad i Kreativne radionice „Bunker", održava se u subotu, 16. oktobra u Fabrici SKCNS-a. Podnaslov ovogodišnjeg festivala je „Misterija Koder", a posvećen je fanzinu kao formi najslobodnijeg izražavanja. Program „Bunker festa" počinje u 11 časova berzom ploča, kompakt diskova, kaseta, stripova, knjiga i časopisa. Predstavljanje festivala „Novo doba" iz Beograda počinje u 16 časova, a izložba fanzina i razgovor o zajedničkom stvaralaštvu Wostoka i Zlate VK zakazano je za 17 časova. U 17.30 časova biće otvorena izložba „Žene iz Bunkera", autorke Selene Danilović, a u 18 časova će biti predstavljena knjiga „99 Brand New Recipes for an Extremely Happy Life", autora Milete Poštića.

<<  Jul 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..