Mesec jul nam donosi još jedan u nizu događaj koji okuplja čak deset autora Trećeg Trga & Srebrnog drveta! Pozivamo vas da se pridružite na devetom po redu Bookingu, 21. jula od 18h u KC Gradu na kojem nam ovog puta prozaisti i pesnici donose "BUKU & BES poezije i proze". Razgovor se vodi sa sledećim autorima: Saša Dimoski (trecitrg.rs/sasa-dimoski), Neva Lukić (trecitrg.rs/neva-lukic), Savo Bojović, Ivana Maksić (trecitrg.rs/ivana-maksic), Luka Latinčić (trecitrg.rs/luka-latincic), Marija Vujošević, Ognjen Aksentijević (trecitrg.rs/ognjen-aksentijevic), Stevan Tatalović (trecitrg.rs/stevan-tatalovic), Saša Ćirić, Uroš Kotlajić (trecitrg.rs/uros-kotlajic) i Dejan Matić (trecitrg.rs/dejan-matic

Izdavačka kuća Booka u julu je objavila knjigu „Smrtni ishod atletskih povreda“ Milice Vučković koja u svom novom romanu govori o patološkim emotivnim vezama. Vučković rasvetljava kompleksne sisteme manipulacije, njihovu suptilnost i postepenu gradaciju. Svoju junakinju, snažnu i nezavisnu ženu, spisateljica potpuno degradira i ogoljava patrijarhalne obrasce u kojima su žene naučene da trpe i ćute ili da veruju da ljubav mora i treba da boli. Pisac Božo Koprivica ovu knjigu naziva „knjigom teskobe i ljubavi“ i „romanom apsolutne iskrenosti“, a spisateljica Lana Bastašić stiče da Vučković „vješto rekonstruiše obrazac poetizovane ’velike ljubavi’ kojoj smo odmalena učene, a potom ga jednako vješto objelodanjuje kao košmar bezizlazne toksične igre“.

Promocija romana ’’Nedužni’’ Hermana Broha ( preveo Relja Dražić, Nojzac, Novi Sad, 2021) austrijskog pisca jevrejskog porekla, održaće se u četvrtak, 15. jula od 19 časova u UK Parobrod. O ’’Nedužnima’’ koji su objavljeni prvi put na srpskohrvatskom jeziku, govoriće Relja Dražić, novosadski prevodilac i izdavač i Miroljub Stojanović, filmski i književni kritičar, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu. Reč je o Brohovom poslednjem romanu, od jedanaest priča, koje se kritički odnose na decenije od 1913. do 1933. u Nemačkoj, kojim Nojzac iz Novog Sada obeležava 70-godišnjicu od smrti, ovog rodonačelnika evropskog savremenog romana.

Akademska knjiga iz Novog Sada objavila je knjigu SUMRAK DEMOKRATIJE. Sirenski zov autoritarizma istoričarke, novinarke i dobitnice Pulicerove nagrade En Eplbaum. Ona u svojoj novoj knjizi analizira opadanje demokratije i uspon desničarsko-populističke politike sa snažnim autoritarnim tendencijama, i to na primerima Poljske, SAD, Velike Britanije, Mađarske i Španije. Posebnu pažnju En Eplbaum poklanja ulozi intelektualaca koje, sledeći Ž. Bendu, naziva službenicima (clers) koji su ponudili intelektualno opravdanje za potonuće u autoritarizam, iako su ceo pređašnji život posvetili borbi za demokratski poredak.

Knjižara Kosmos biće svečano otvorena u nedelju, 11. jula u 19 časova, u Knez Mihailovoj broj 18 u Beogradu. Knjižaru Kosmos svečano će otvoriti slavni glumac Rade Šerbedžija, a na samom otvaranju govoriće i Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda. Program svečanog otvaranja knjižare Kosmos vodiće Nina Mudrinić. Knjižara Kosmos u Knezi Mihailovoj ulici prva je beogradska knjižara ove izdavačke kuće. Već je počela sa radom i knjižara Kosmos u Bulevaru kralja Aleksandra 72, a uskoro sledi i njeno svečano otvaranje.

Akademska knjiga organizuje promociju romana Čovečuljak u krošnji u sredu, 7. jula u 20h u Cafe brodu Zeppelin, Novi Sad, Kej žrtava racije bb. O knjizi će govoriti: Bora Babić, Ljiljana Pešikan-Ljuštanović i autor Milan Belegišanin. Urednik i moderator: Đorđe Randelj. Roman pozorišnog i filmskog reditelja Milana Belegišanina Čovečuljak u krošnji oblikuje se na onoj izazovnoj, privlačnoj i teško odredivoj „ničijoj zemlji” koja deli roman za decu od romana o detinjstvu, ali i na razmeđi autobiografskog kazivanja i pisanja o stvarima koje su bitne za pojedinca i lirske romaneskne proze koja otelovljuje i osvetljava onaj „tamni talog duše” što ga, manje ili više osvešćen, svi nosimo iz najranijeg detinjstva.

Autobiografija Aleksandra Tišme, pod nazivom „Sečaj se večkrat na Vali”, proglašena je za knjigu meseca juna u Nemačkoj, i time potvrdila veliki ugled jednog od naših najznačajnijih pisaca 20. veka, koji ima i van naših granica. Tišma je za života decenijama bio najčitaniji strani pisac u Nemačkoj, i moglo bi se reći da se priznanjem „Knjiga meseca” vratio na velika vrata nemačkoj čitalačkoj publici. Knjiga „Sečaj se večkrat na Vali”, pojavila se u Nemačkoj u martu ove godine, u izdanju kuće „Šefling“, pod nazivom „Sećaj se zauvek”, a na nemački jezik su je preveli Mirjana i Klaus Vitman, sa pogovorom Ilme Rakuze. Knjiga je prvi put sada prevedena na nemački jezik.

<<  Jul 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..