Pozivamo Vas na predstavljanje knjige Vakuum, prvog romana autorke Jovane Dišić u četvrtak 29. septembra u 18 časova u Tribinskoj salI Doma omladine (prvi sprat). Na predstavljanju knjige Vakuum, Vulkan izdavaštva, pored autorke Jovane Dišić, govoriće Muharem Bazdulj, pisac, prevodilac i novinar, Filip Grbić, pisac i prevodilac, Jovana Milovančević, književna kritičarka i novinarka Radio Beograda 2, i Marija Radić, urednica srpske književnosti u Vulkan izdavaštvu. Knjiga  „Vakuum“, je prvi roman Jovane Dišić, autorke koja je do sada bila poznata krugovima pasoniranih čitalaca kratkih priča.

U okviru umetničke platforme Booking u Kulturnom centru Grad, u utorak, 4. oktobra od 19h, biće održan događaj "Pročitaćemo 'Krunsku' sa Anom Rodić". Svoju šestu po redu knjigu "Krunska", objavljenu u okviru edicije SWITCH izdavačke kuće Rende, spisateljica Ana Rodić beogradskoj publici predstavila je prošle jeseni, a ovoga puta ćemo biti u prilici da, u jedinstvenom Aninom izvođenju, čujemo čitanje celog romana. Roman prati priču Dare koja, nakon desetodišnjeg rada, dobija otkaz u advertajzing agenciji. Umesto da traži novi posao u struci Dara odlučuje da promeni život iz korena rešivši da napravi samoodrživu organsku farmu blizu Beograda, a sem ideje i dobre volje, nema ni zemlju, ni novac, ni znanje kako bi ostvarila ovaj plan.

Ovogodišnji Sajam knjiga biće održan na Beogradskom sajmu od 23. do 30. oktobra pod sloganom "Povratak napisanih", saopšteno je na konferenciji za novinare koja je ovim povodom održana u Starom dvoru. Kao i uvek, ponudiće ljubiteljima književnosti brojne štandove, akcije, popuste i promotivne aktivnosti kao što je druženje s piscima. Školski dan biće u četvrtak 28. oktobra i tada se očekuje veliki broj organizovanih poseta jer će cene kolektivnih ulaznica iznositi samo 150 dinara.

U sredu 28. septembra u 19.00 velikoj sali SKC-a održaće se promocija knjige ANTOLOGIJA: Neodoljiva teškoća postojanja - srpska književnost na Kosovu i Metohiji 2000 - 2020; koju je priredio Aleksandar Dunđerin. „Knjiga ʻNeodoljiva teškoća postojanjaʼ rezultat je mog bezmalo desetogodišnjeg proučavanja srpske književnosti na Kosovu i Metohiji. Prethodili su joj brojni tekstovi štampani u knjigama, umetničkoj periodici i naučnim zbornicima, kao i prilozi objavljivani tokom 2019. i 2020. godine na portalu ʻAlternativnaʼ o srpskim književnim stvaraocima koji su, po mom mišljenju, obeležili prve dve decenije XXI veka na Kosovu i Metohiji.

Centar za politike emancipacije vas poziva na razgovor “Epidemija COVID-19: izazovi i prilike” koji će biti održan u sredu, 28. septembra, sa početkom u 18 časova u Prostoru Miljenko Dereta, Dobračina 55. Prenos razgovora možete pratiti na našoj CPE - Facebook stranici. Govore: prof. dr Dragan Delić, profesor u penziji Medicinski fakultet u Beogradu, Ana Vračar, koordinatorka People’s Health Movement Europe i članica grupe za zdravstvo Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) iz Hrvatske, asist. dr Jovana Todorović, Institut za socijalnu medicinu, Medicinski fakultet u Beogradu, i asist. dr Stefan Mandić-Rajčević, Institut za socijalnu medicinu, Medicinski fakultet u Beogradu.

Nakon odlaganja, drugi dan Festivala dobitnika EUPL nagrade, održaće se u sredu 28. septembra, u knjižari Štrik (Vlajkovićeva 7). Na programu su od 18h, Izdavačka kuća Štrik koja će predtaviti zbirku priča "Piramide dana" litvanske književnice Dajane Opolskajte. O knjizi će govoriti Ljubica Pupezin, glavna urednica IK Štrik i Slavka Vlalukin, a od 19h nastupa Izdavačka kuća Heliks sa romanom italijanskog autora Đovanija Dozinija "A Babukar je išao prvi" te romanom mađarske autorke Reke Man-Varheđi "Magnetno brdo". O knjigama će razgovarati: Sandra Buljanović Simonović - prevoditeljka mađarskog romana, Snežana Milinković - prevoditeljka italijanskog romana i Katarina Ješić - urednica u Heliksu.

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na promociju knjige Sovjetske kantate ruskog pesnika Sergeja Zavjalova, u petak 30. septembra od 19h u knjižari Trećeg Trga i Srebrnog drveta (Čumićevo sokače, lokal broj 13, Belgrade Design District). Učestvuju: Sergej Zavjalov (autor), Kornelija Ičin (prevoditeljka) i Dejan Matić (urednik). Sergej Aleksandrovič Zavjalov (1958, Puškin) — ruski pesnik i prevodilac, klasični filolog. Rodio se u porodici čiji koreni vode poreklo iz Mordovije. Prve pesme objavljuje u lenjingradskom samizdatu 1980-ih. U svom pesničkom izrazu odriče tradicionalni ruski silabotonski stih, negujući slobodni stih i pesmu u prozi.

<<  Jul 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..