U susret Međunarodnom osoba sa invaliditetom, Vikimedija Srbije, predana promociji slobodnog znanja i većoj vidljivosti osoba sa invaliditetom, ponosno najavljuje četvrti onlajn uređivački maraton na Vikipediji na srpskom jeziku. Ovaj događaj ima za cilj ne samo pisanje novih, već i dopunjavanje postojećih članaka o temama koje se odnose na prava osoba sa invaliditetom, svakodnevne izazove s kojima se suočavaju, značajne ličnosti, i organizacije posvećene ovoj važnoj društvenoj grupi. Maraton će simbolično početi 3. decembra i trajati do 10. decembra.

Monografija Slaviše Grujića i Dejana Petrovića je dokumentarno svedočanstvo o prisustvu Jevreja u Novom Sadu od XVII veka do savremenog doba. Knjiga predstavlja čitaocu osnove društvenog i kulturnog života jevrejske zajednice u Novom Sadu kao i osnove religijskog života i obreda. Autori kulturom sećanja daju poseban dokumentarni osvrt na Novosadsku raciju (1942) i stradanja Jevreja u Holokaustu. „Ova knjiga posvećena je svim Jevrejima koji su Novi Sad odabrali za svoj dom.“ (Priča o novosadskim Jevrejima, str. 9)

Milutin Novković, nekadašnji broker Beogradske berze dospeo je među partizane nakon što je odlučio da pobegne sa robije, na kojoj se našao zbog berzanskih manipulacija. Ratne nedaće podnosio je stoički jer se nadao da će ispraviti dve najveće greške u pređašnjem životu, odnosno da će dobiti priliku da spere ljagu sa svog imena i da ponovo osvoji ženu koju je voleo. Na tom putu naići će na prepreke – pored bremena ratnog iskustva, moraće da se suoči i sa jednim od svedoka njegovih poslovnih prevara, kao i sa oficirom koji mu je nadređen. Pored toga, suočiće se i sa saznanjem da je na mestu njegove nekadašnje ljubavi ostala samo praznina.

Značajno delo Žvale za obične uzde akademika i slikara Todora Stevanovića, ponovo je objavljeno nakon pola veka od prvog izdanja. Tim povodom će u atrijumu Narodnog muzeja Srbije u subotu 25. novembra u 17 časova biti priređena promocija literarnog rada koji će predstaviti akademik Svetislav Božić. Posebna vrednost dela Žvale za obične uzde ogleda se u simbiozi literarnog i slikarskog doživljaja sveta, u kojem pesme-priče nadilaze verbalnu dimenziju teksta neprestano navodeći posmatrača na zamišljanje vizuelnih predstava, možda baš onih nenaslikanih a rečima oslikanih u knjizi.

Gostujući u večernjem šou Ivana Ivanovića na televiziji Nova S, voditeljka i urednica podkasta “Nešto Drugačije” najavila je svoju prvu knjigu “Odgovor” koja će se baviti temom nasilja na društvenim mrežama. “Nasilje kroz komentare na internetu trpim godinama. Nikada do sada nisam dala svoj odgovor na stotine pitanja koja sam dobijala od ljudi iz okruženja, od toga zbog čega ne onemogućim komentarisanje do toga zašto uprkos svemu nastavljam dalje. Knjiga predstavlja moj “Odgovor” i biće uskoro u prodaji”, izjavila je voditeljka u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem”.

Drugi Nord festival u Beogradu održaće se od 22. do 24. novembra u Narodnoj biblioteci Srbije i Krokodilovom centru u organizaciji Trećeg Trga i Srebrnog drveta sa početkom u 19 časova. Ovogodišnji gosti festivala biće švedski pisac Patrik Lundberg i danski autor Morten Pape. Prvo veče Nord festivala, koje će se održati 22. novembra u Narodnoj biblioteci sa početkom u 19 časova otvoriće ambasadorka Norveške Kristin Melsom. Veče će biti posvećeno ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade norveškom autoru Junu Foseu, a biće predstavljeno njegovo remek-delo Septologija. U razgovoru će učestovati prevodilac Radoš Kosović, Zorana Karapandžin i Dejan Matić.

U duhu širenja slobodnog znanja o značajnim ženama, Vikimedija Srbije se po treći put pridružuje globalnoj kampanji #SheSaid (Rekla je). Ova akcija ima za cilj veću vidljivost žena, ističući važnost ovekovečavanja njihovih značajnih reči, kroz kreiranje ili dopunu citata čije su one autorke. Кampanja #SheSaid će na Vikicitatu na srpskom jeziku trajati od 20. novembra do 20. decembra. Inicijativa Viki voli žene (eng. Wiki Loves Women) pokrenula je kampanju #SheSaid kako bi sadržaj na Vikicitatu bio izbalansiran i kako bi se smanjile razlike u broju dostupnih citata prominentnih muškaraca i žena. Od svog osnivanja u oktobru 2020. godine niže važne uspehe. Кada je reč o lokalnim akcijama, na Vikicitatu na srpskom jeziku,

<<  Jul 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..