Poezin Special - 28.11.2013. od 20h - Panic Room Žica, Beograd, Kraljevića Marka 5. "Dušan Gojkov je među srpskim čitaocima i piscima poznat pre svega po proznim knjigama. Knjiga koju držite u rukama prikazuje ga u drugačijem svetlu – kao pesnika. Nastajala u periodu od više decenija ova zbirka sabranih pesama je suma njegove stvaralačke poetike – himna prolaznosti.


Pisana s nostalgijom u srcu ona razmatra prošli život i minule ljubavi s merom i ukusom, polazeći od emocija i detalja. I kada je pesma Dušana Gojkova poemično duga i kada je kratka kao blesak invencije, u njenim stihovima čujemo pesnikov precizni glas koji je uvek u odgovarajućem ritmu i sklon izboru najboljih reči. Tužne šansone su pesnička autobiografija
Dušana Gojkova, ali one suštinski dodiruju i naše biografije. Zato ih osećamo i kao prisne fragmente vlastitog života." (Vasa Pavković, Beograd – Pančevo).

Dušan Gojkov je pesnik, prozaista, romanopisac, esejista, radiofonski reditelj, novinar. Objavio četrnaest knjiga, zastupljen u mnogim domaćim i stranim antologijama savremene literature. Dobitnik nekoliko značajnih književnih nagrada. Za radio režirao više od dve stotine radiofonskih drama i eseja, kao i dvadesetak dokumentarnih filmova za televiziju. Kao novinar za južnoslovensku štampu izveštavao iz trideset sedam zemalja. Osnivač i glavni i odgovorni urednik magazina za književnost i umetnost - Balkanski književni glasnik.

U toku promocije gosti će moći da vide projekciju fotografija umetnice Lantane Jovanović. Fotografije su napravljene na osnovu poezije Dušana Gojkova. Lantana Jovanović je rodjena 1966. godine u Prištini. Od 1999. živi u Beogradu. Član je Grupe 32-Čuvari trenutaka, foto-kluba CFFKS i Foto saveza Srbije. Do sada je učestvovala na mnogim grupnim izložbama i konkursima. Imala je promociju svojih radova u okviru projekta Periskop pod nazivom Scent of the woman, koja je takođe
prikazana i na Salonu fotografije u Artget galeriji u Beogradu 2012. godine. Posebno voli portrete, aktove, pejzaže kao i eksperimentisanje sa kolažima i preklapanjima, a sve u cilju da se što upečatljivije iznese neka priča i emocija.

Na početku večeri, slušaćemo ploče barselonske grupe Bernat Font trio. Bernat Font, klavir; Ivan Kovačević, bas; Marti Elias, bubnjevi, i predstavićemo album Out For A While.

O knjizi će govoriti: Vasa Pavković, Bratislav R. Milanović, Boris Starešina, Tea Jovanović (Tea Books).

 

Elektronsko izdanje knjige: OVDE

Izdavač: Tea Books (Tea Jovanović).

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..