Spanska-nevestaSubotička spisateljica i donedavna sekretarka za kulturu Ildiko Lovaš predstaviće u Kulturnom centru GRAD (Braće Krsmanović 4) svoj novi roman "Španska nevesta" (2009), koji kao i njena prethodna zbirka pripovedaka "Via del Corso" (2005) dolazi do srpskih čitalaca posredstvom Fabrike knjiga i našeg najboljeg prevodioca s mađarskog Arpada Vicka.

U "Španskoj nevesti" prepliću se dva ženska pripovedačka glasa: jedan opisuje poslednje decenije prošlog veka, i, po svemu sudeći, nosi dobar deo autobiografskog, dok drugi pripada supruzi kontroverznog mađarskog pisca s početka veka, Geze Čata, takođe rođenog Subotičanina. Vreme raspada Jugoslavije i Austrougarskog carstva je pozadina za dve maestralne priče o ljubavnoj potčinjenosti, muško-ženskim odnosima u kojima se čulnost i telesnost mešaju sa borbom za dominaciju, a sve to protkano fantazmagoričnim slikama sa snažnom vizelnom simbolikom.

Kako je najavljeno, nagrađivani mađarski reditelj Peter Gotar snimaće film po romanu "Španska nevesta", a ovaj projekat trenutno je u pripremnoj fazi.

Veče u GRAD-u biće i dobra prilika da se sa Ildiko Lovaš, jednom od retkih vojvođanskih autorki čije su knjige čitane u Mađarskoj, porazgovara i o veoma zanimljivoj pozorišnoj i književnoj tradiciji vojvođanskih Mađara, koja se nalazi na razmeđi država i kultura.

Kao što je to uobičajeno u "Gradskoj knjižnici", po završetku razgovora autorka će upotpuniti svoje veče izborom omiljene muzike.

Ildiko Lovaš diplomirala je Mađarski jezik i književost u Novom Sadu. Tokom devedesetih je radila kao novinarka na Televiziji Novi Sad, pisala je za najznačajnije mađarske novine u Srbiji "Magyar Szó" i bila glavna urednica subotičkog književnog časopisa "Üzenet". Dobila je književnu nagradu "Karolj Sirmai" 1994.

odlomak iz romana:

"U decembru, kada je već ozbiljno stegao mraz, smrzla se bara, žabe su se skočanjile ispod leda kao lukavo utkane mustre na ženskim ešarpama, a buseni trave su samo naizgled umakli, led ih je stegao za vrat, tako da su podsećali na frizure zločestih junaka čehoslovačkih crtanih filmova.... S belim 'adidas' klizaljkama na nogama, u crvenim rukavicama i istovetno crvenim nosem pomislila sam na to da, budem li ovo preživela, nikad više neću stati na klizaljke, sedeću samo u sobi, u fotelji od pletene trske i prelistavaću knjige, otklizaću sedeći u fotelji do kaljeve peći, ona će da me zaustavi, njena toplina će mi kradom zasesti na vrat, moja mačka će sedeti u prozoru, a neće biti ni svinjokolja sa kojeg su mene poslali ovamo, na baru, gurnuli me na led, iznad zaleđenih žaba."
(Španska nevesta)

6. april u 19h
gošća: Ildiko Lovaš
moderatorka: Tijana Spasić

<<  Januar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..