Zahvaljujem Vam na dobroj volji, podršci i razumevanju koje ste pokazali za 2. Beogradski festival evropske književnosti. Mi smo organizovali ovaj festival u teškim okolnostima za našu kulturu, ali sa jasnim uverenjem da je neophodno sačuvati dinamizam, otvorenost i modernost naše književne i kulturne scene. Hvala Vam što ste podržali to uverenje.


Beogradski festival evropske književnosti imao je sedam čitanja i razgovora s piscima, izložbu posvećenu Zbignjevu Herbertu, nastup benda Profesor Salmo i prijatelji, kao i retrospektivu filmova nastalih po savremenoj književnosti u okviru programa Književnost na filmu.


Ali više od svega 2. Beogradski festival evropske književnosti sastojao se od zainteresovane publike koja je iz večeri u veče pratila događaje u mnogo većem broju nego što je to uobičajeno za književne događaje u Beogradu i Srbiji.


Za jedan festival, pogotovu kada je on posvećen vrhunskoj književnosti, od presudnog značaja jeste njegova vidljivost u javnosti i njegov odjek u medijima. Mi smo i pokrenuli Beogradski festival evropske književnosti zato što nismo bili zadovoljni javnom vidljivošću vrhunske književnosti. U saradnji koja je proistekla na Beogradskom festivalu evropske književnosti uspeli smo da književnost postane javni i društveni događaj. Svakako ćemo ostati posvećeni tom izazovu.


Veoma sam zadovoljan načinom na koji su mediji izveštavali o 2. Beogradskom festivalu evropske književnosti. Otuda osećam ličnu i profesionalnu obavezu da zahvalim kolegama iz medija na posvećenoj pažnji, vremenu i trudu.

Zahvaljujući publici i javnom odjeku, 2. Beogradski festival evropske književnosti proglašen je u medijima za „događaj sa dobrom energijom“ i za „najvažniji kulturni i književni događaj u Beogradu u junu“.

Drago mi je da ste prepoznali i omogućili tu energiju.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..