U Bašti Kulturnog centra Grad, u utorak 21. maja od 20h Kulturni centar Grad predstavljaće makedonsku autorku Rumenu Bužarovsku, koja je u maju gošća rezidencijalnog programa za pisce Festivala Krokodil. Pored Rumene Bužarovske, u razgovoru će učestvovati Vladimir Arsenijević (Udruženje Krokodil), Ružica Marjanović i Marija Ramović (Grupa 484, Festival Na pola puta) i Tijana Spasić (KC Grad).


Rumena Bužarovska je rođena 1981. godine u Skoplju, Makedoniji. Predaje američku književnost na Filološkom fakultetu u Skoplju.


Do sada je objavila dve zbirke priča: "Žvrljotine" (Ili-ili, 2007) i "Osmica" (Blesok, 2010), kao i studiju o humoru u savremenoj američkoj i makedonskoj priči "O smešnom: teorije humora kroz prizmu priče" (Blesok, 2010). Bavi se i književnim prevođenjem sa engleskog na makedonski (J.M.Coetzee, Lewis Carroll, Truman Capote).


Stipendistkinja je KulturKontakt, Beč (2006) i Internationales Haus der Autoren, Graz (2008). Učestvovala je na festivalu kratke priče Kikinda short 2009 i festivalu Na pola puta u Užicu 2013.


Pojedinačne priče su joj prevedene na nemački (Wespennestand, Ostragehege, Lichtungen) i srpski (Treći Trg, Beton). Izbor priča Rumene Bužarovske objavljen je u ediciji "Mala kutija" Grupe 484 pod nazivom "Ne plači, tata". Urednica izdanja je Ružica Marjanović, a prevoditeljka sa makedonskog Marija Ramović.


Čitanja su na makedonskom jeziku sa titlom.


Na stranici Krokodilove kuće za pisce možete pročitati blog Rumene Bužarovske, u kom ona piše o Beogradu, Skoplju i odnosu prema rodnim gradovima, a izbor priča "Ne plači, tata" možete naći ovde.


U nastavku večeri, u bašti Kulturnog centra Grad nastupiće džez duet TaMarcord. Duet čine Tamara Bijelić (vokal) i Marko Marić (gitara), u pratnji Miloša Mamule (saksofon). Sastav izvodi džez standarde, kao i savremene džez kompozicije, sa ponekom pesmom zalutalom iz bluesa, soula ili popa.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..