Šta podrazumeva stvaranje vlastitih koncepata? Šta znači posedovati koncept? Paralelni slalom: Leksikon nesvrstanih poetika zbirka je eseja koji se bave ovim pitanjima sa stajališta umetničkih i teorijskih praksi koje su se razvijale od šezdesetih godina do danas, a posebno u periodu nakon raspada Jugoslavije 1991. godine.

 

Pored toga što većina umetnika, dramaturga, teoretičara, urednika i kulturnih radnika koji pišu ili o kojima se piše u ovom izdanju pripadaju istom istorijskom, geopolitičkom i kulturnom okviru koji je kustos Ješa Denegri nazvao “zajednički jugoslovenski kulturni prostor”, značajan broj autora dolazi iz konteksta drugih od istočnoevropskih. Ipak, svi oni dele pristup nastao iz umetničke prakse, ili u blizini te prakse koji služi kao poetički instrument kojim se gleda “kroz” umetnost u proizvodnji političkih, socijalnih i estetskih sfera.
 //
Autori tekstova: Ric Allsopp, Jonathan Beller, Ivana Bago, Bojana Cvejić, Isabel de Naverán, Tomislav Gotovac, Owen Hatherley, Ana Janevski, Janez Janša, Marko Kostanić, Bojana Kunst, Antonia Majača, Aldo Milohnić, Goran Sergej Pristaš, Mårten Spångberg, Mladen Stilinović, Miško Šuvaković, Terminally Unschooled, Radna grupa Termini, Ana Vujanović
//
Između ostalih, u knjizi se razvijaju sledeći koncepti: amerikanizam; artivizam; delovanje bez objavljivanja; čaplinizam; kinoklubovi; filmski modusi delovanja; kontekstualna umetnost; odlaganje; odgođena publika; digitalnost; East Dance Academy; generacije; grupni seks; lenjost; operacija; politike privrženosti i nelagode; proceduralizam; protokol; radikalni amaterizam; rekonstrukcija; znanje iz druge ruke; slideshow; privremene zone, skloništa i projektni prostori; tigrov skok u istoriju; estetska neopterećenost; smrtna neukost

Knjiga je na engleskom jeziku. U Beogradu se može kupiti po ceni od 1500,00 dinara u sledećim knjižarama: Beopolis, TC Eurocentar, ulaz Dečanska 5 ili Makedonska 30, Knjižara Aleksandar Belić, Studentski trg 5 u Zagrebu se može naći u knjižarama: Nova stvarnost, Kaptol ulica 21 i  vuković&runjić,  Teslina 16 po ceni od 100 kuna.


Knjiga se može naručiti kod  Centra za dramsku umjetnost: www.cdu.hr, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Books on the Move: www.booksonthemove.eu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ova knjiga je realizovana kao jedna od aktivnosti u okviru projekta TIMeSCAPES, platforme za umetničko istraživanje i produkciju koju su inicirali BADco. (Hrvatska), Maska (Slovenija), Teorija koja Hoda (Srbija), Science Communications Research (Austrija) i Film-protufilm (Hrvatska) uz finansijsku podršku Programa za kulturu Evropske unije i Ministarstva za kulturu i informisanjeRepublike Srbije.

 

/PARALLEL SLALOM                                                                
A Lexicon of Non-aligned Poetics/                        
 
urednici: Bojana Cvejić, Goran Sergej Pristaš
izdavači: TkH/CDU, Beograd-Zagreb, 2013.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..