Zavod za proučavanje kulurnog razvitka, Zavod za udžbenike i Eko centar pozivaju Vas na obeležavanje Dana planete Zemlje i promociju knjige „Ekologija, religija, etika“ u nedelju, 21. aprila u 12 sati u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka. O knjizi „Ekologija, religija, etika“ i stanju naše Planete govoriće: Marina Lukić-Cvetić, v.d. direktora Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Dragoljub Kojčić, direktor Zavoda za udžbenike, Prof. dr Ratko Božović, sociolog kulture i Prof. dr Vukašin Pavlović, priređivač knjige. Moderator: Dejan Zagorac, Eko centar.

„Najznačajnije obelеžje kraja drugog i početka trećeg milenija je saznanje da čovečanstvo ne može više olako da prelazi preko ekoloških problema niti da odlaže suočavanje sa njima. Ako se vek koji odlazi sa puno osnova može nazvati vekom ekonomije, za vek koji je pred nama sa dosta izvesnosti se može reći da će biti vek ekologije“, ističe prof. dr Vukašin Pavlović u uvodniku knjige „Ekologija, religija, etika“.

Stanje životne sredine je svake godine sve alarmantnije, a nemogućnost da se donesu dugoročne mere za njeno poboljšanje ukazuje na to da je potrebna promena razvojne paradigme i jedna nova ekološka etika. Sve aktivnosti usmerene na zaštitu prirode deluju samo na vrh ledenog brega, dok suštinu našeg pogleda na svet i razvojni koncept koji uvek iznova dovodi do novih rizka i katastrofa, može promeniti samo drugačiji odnos prema životnoj sredini, jedna drugačija etika odnosa prema okruženju i pravima budućih generacija.

Јoš pre 20-ak godina, kada su najznačajniji teolozi i društveni teoretičari raspravljali o odnosu religije i ekologije kao i ekologije i etike, Eko centar i Zavod za pručavanje kulturnog razvitka ukazivali su na neizbežne posledice koje nas čekaju. U izdanju Zavoda za Udžbenike i Eko centra sada se pojavljuje knjiga u kojoj su sakupljeni radovi najznačajnijih teoretičara i predstavnika verskih zajednica o ovim važnim pitanjima.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..